Isolera och vinterbona fritidshus & stuga


Funderar du på att isolera fritidhuset? Genom att vinterbona fritidshuset kan du besöka det året om. Vi går igenom vad du ska tänka på inför isoleringen av vägg, tak och golv, och vad kostnaden kan tänkas bli.

Köp isolering - jämför priser

Kontakta och beställ enkelt från någon av nedan företag för att hitta rätt isolering till ditt fritidshus. Hus.se listar leverantörerna nedan som förser dig med bra isolering och material för vinterboning av fritidshuset.

Allt med isolering
Köp online
Låga priser

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp med isoleringen
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Isolera fritidshus

Vinterbona fritidshuset och minska på uppvärmningskostnaderna. Ett vinterbonat fritidshus ger ett behagligt inomhusklimat året om och dessutom får det ett större marknadsvärde jämfört med fritidshus som bara går att använda på sommaren.

Du kan isolera många områden av fritidshuset, men det är inte alla områden som lönar sig ekonomiskt. Det kostar en del att isolera och kostnaden bör ställas mot hur ofta du är där, och besparingen du då gör i energiåtgång. Investeringen har ofta en lång återbetalningsperiod så isolera lönsamt.

Hur vinterbonar man ett fritidshus?

Fritidshus står ofta kalla under vinter halvåret, därför är fritidshus mer utsatta för fukt vilket i sin tur innebär att man måste använda isolerings material och metoder som är anpassade för ett varierande inomhusklimat.

I permanentbostäder används ofta en typ av plastfolie i anslutning till isoleringen, som förhindrar att fuktig luft inifrån huset tränger ut i stommen. I ett fritidshus däremot kan det vara bättre att låta luften åka ut och in, detta eftersom du kommer sänka värmen när du inte är där vilket leder till mer fukt.

Till fritidshus används ofta en gortex-liknande duk i anslutning till isoleringen. En annan, mer traditionell metod är att istället lägga vindpapp mot den kalla sidan utanför isoleringen.

Ska du bygga fritidshus och vill lära dig mer och se de mest populära modellerna? Följ gärna länken nedan för att komma direkt för vår sida för fritidshus och stugor.

Isolera vägg

En stor del av värmen i sommarstugan försvinner ut genom väggen. Bra isolerade väggar behåller värmen betydligt bättre. Väggen går att isolera både utifrån och inifrån.

Isolera vägg

Isolera vägg utifrån

Att isolera väggarna utifrån är effektivt vid tunt isolerade ytterväggar, vilket ofta är fallet i fritidshus. Dock är det ett krävande arbete som tar tid och kostar en del. Man bör också vara medveten om att det ändrar husets utseende då den isolerade fasaden flyttas utåt, husets proportioner blir då annorlunda eftersom taket inte byggs ut.

Isolera vägg inifrån

Att istället isolera väggarna inifrån ändrar inte husets utseende på samma sätt och är inte lika krävande. Dock stjäl Isoleringssystemet en del av bostadsytan.

Isolera tak

Värme stiger uppåt och därmed försvinner mycket värme ut genom taket. Att isolera taket är därför mycket effektivt, och det lönar sig att isolera där. Det är också ett relativt enkelt och billigt projekt jämfört med att isolera väggarna.

När man isolerar taket kan det bildas fukt, detta eftersom den varma luften i huset når den kalla luften på vinden och kondens bildas. Fukt kan leda till mögel och röta så var noga med ventilationen och kolla upp luftfuktigheten på vinden då och då.

Isolera golv

Lider ditt fritidshus av kalla golv? Då kan isolering göra underverk. Se dock upp med vad fritidshuset har för grund. Har du ett äldre fritidshus med en torpargrund kan isoleringen göra att kylan stäng ute och fukten inne, med andra ord är fuktskadan i princip ett faktum. Med mer isolering under golvet blir torpargrunden nämligen svalare och välgörande värmeenergi når inte ner. Prata med en expert innan du isolerar golven, så du vet att du har allt under kontroll och slipper fuktskador i framtiden.

Isolera fritidshus kostnad

Vad kostar det att isolera ett fritidshus? Vad kostnaden blir beror på vad du isolerar. Att täta fönstren är betydligt billigare än att isolera hela väggarna exempelvis. Andra faktorer som spelar in är vilket isoleringsmaterial du använder dig av och om du gör det själv eller anlitar en firma.

Prislappen varierar därför, men om du ska göra en utvändig isolering av väggen och använder dig av en firma kan du räkna med att betala någonstans mellan 1300 kr och 2500 kr per kvadratmeter. Priset inkluderar både material och arbete. 

Kommentarer från forumet 

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att isolera en ouppvärmd stuga här på Hus.se.

Isolera en ouppvärmd stuga

"Jag har en sommarstuga som är oisolerad och som står ouppvärmd under vinterhalvåret. Familjen har sedan några år tillbaka börjat nyttja stugan någon enstaka helg även på vintern. Vi värmer upp stugan under vistelsen. Nu vill vi renovera ett av sovrummen och tänkte därför att i samma veva isolera rummet. Vad jag har förstått så ska det, förutom vindtätt skikt och isolering, inte vara någon diffusionsspärr mellan isolering och innervägg. Som innervägg Blir det hyvlat råplan eller liknande, inget gips.

Hur gör jag med golvet? Stugan står på plintar. Det är ca 50 cm fritt mellan mark och undersida på golvet (I alla fall på ett ställe. Ska försöka inspektera detta nu i helgen) Golvet är 3-tums plank. Att isolera golvet från undersidan känns inte så upphetsande och helst vill jag låta golvet ligga kvar. Måste man isolera golvet? Bortsett från den sämre komforten, finns det någon risk med fukt? Har fått olika bud från sakkunniga. Från att golvet absolut måste isoleras för att förhindra att fukt tränger upp i golvet, till att det inte behöver isoleras om man kan stå ut med de kalla golven under de få dagarna man är där. Någon som vet mer?" 

Mvh Mankan

"Kan det bli kallare inne än ute (vilket det kan om det står ouppvärmt) bör man undvika diffusionsspärr. Vill man göra nåt för fuktens skull är det väl isåfall att isolera med nåt som inte är så fuktkänsligt, nån cellulosaisolering eller liknande." 

Mvh cheetah1

"För "egenventilationen" (ventilationen som inte är mekanisk, typ köksfläkt ) så behövs det en inomhustemperatur på minst +13 c. Har du kallare än så, så kommer du få fuktskador för eller senare - det är bara en tidsfråga. Så fort man isolerar en byggnad, så bygger man för att behålla värme. Ett totalt oisolerat hus klarar sej utan fuktskador även om det inte är uppvärmt - ex.vis redskapsbod. Så mitt tips är att alltid ha en inomhustemperatur på minst +13 c året runt och anpassa mängden isolering efter vad det kostar att ha den värmen. Har du 30 cm gullfiber i trossbotten, så behöver du inte tilläggsisolera golvet. Har du tunnare isolering, så är det en kostnadsfråga vad det kostar att ha minst +13 c i huset." 

Mvh Tyresö

"Stugan består av 2 rum och ett litet kök. Inget av dessa är isolerade i dagsläget. Tanken är att endast ( i nuläget) isolera det ena rummet. Att hålla minst +13 i stugan när större delen av stugan är oisolerad känns lite slösaktigt. Eller menar du att man måste se till att isolera hela stugan på en gång?"

Mvh Mankan 

"Om du isolerar ett hus, så måste du ha en luftspalt på minst 2 cm mellan isolering och ytterpanel. Om du kan lösa det så att det blir en motsvarande luftspalt mot dom andra kalla rummen..... Allt går att lösa, men det blir ett väldigt omständigt bygge med luftspalter att enbart isolera ett rum eftersom dom andra oisolerade rummen räknas som utomhusmiljö när rummens temperatur är lägre än +13 c. När varm och kall luft möts, så skapas kondens - det är därför man måste ha en luftspalt för att ventilera bort kondensen. Finns ingen luftspalt, så blir det ändå kondens men den kondensen stannar kvar i isoleringen som efter ett tag gör att organiskt material (träreglar etc.) börjar mögla = ett sjukt hus som gör människor sjuka.


Det bästa du kan göra är att antingen isolera hela stugan - golv, väggar, tak och därefter alltid ha minst +13 c året runt. Eller låta det vara oisolerat och istället betala strömen det kostar att värma upp det dom få helger ni är där. Troligtvis blir det i slutänden billigast att låta bli att isolera för dom få helgerna - sätt in en vedkamin istället. Några timmars vedhuggande räcker för att skapa gratis värme några helger på vintern. Det hade jag gjort." 

Mvh Tyresö


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL