Byta fönster - Pris & kostnad att göra själv


Kanske är det dags att ge huset ett lyft genom att investera i nya fönster? Vi reder ut frågorna om bygglov, kostnad och hur man byter man fönster själv.

Företag som byter fönster åt dig

Att byta fönster är en investering och kan göra stor skillnad! Dock är det ett ganska stort jobb som tar mycket tid och det är tungt. Som tur är finns det flera bra företag som gör jobbet åt dig! Hus.se rekommenderar:

Fönster med montage
Kostnadsfritt hembesök
Alltid garanti
Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Vad kostar det att byta fönster?

Att anlita en hantverkare, tex en snickare kostar ca. 500-700 kronor timmen. Hur lång tid det tar beror bland annat på hur många och vilken typ av fönster du ska byta, men räkna med att det kostar ca. 1000 - 4500 kronor per fönster för själva bytet. Då är inte kostnaden för själva fönstret inräknat. Ett fönsterbyte kan ta 5 till 10 timmar om man räknar med foder invändigt, smygar, fönsterbänk, uttagning av gamla fönster, bortforsling och färdigställning utvändigt beroende på fasad. 

Det finns tre vanliga typer av fönster i Sverige - pvc fönster, träfönster och aluminiumfönster. Den billigaste typen av fönster är pvc fönster, som har en ram och båge gjord av plast. Så vill du komma ned i pris ska du helt enkelt välja pvc fönster.

Stora fördelar med fönsterbyte

Att ett fönsterbyte kostar är vi alla med på, men du kommer ta del av många fördelar när det väl är gjort. Vi frågade Daniel Kjellson, VD på H-Fönstret i Lysekil AB om fördelarna med ett fönsterbyte.

- Genom att byta fönster så får man bättre möjlighet att styra värmeförluster och underhållskostnader. Med nya täta fönster får man på köpet även ny tätning mellan karm och vägg vilket innebär att man minskar luftläckaget. I samband med fönsterbyte rekommenderar vi att man samtidigt ser över till & frånluft så man får ett optimalt luftflöde i fastigheten, säger Daniel Kjellson.

Räcker det inte med att jag målar mina gamla fönster och tätar springorna?

- Att förbättra befintliga fönster genom målning, beklädning eller annat ser vi som kortsiktig lösning som efter tid inte blir så kostnadseffektivt som man tänkt och hoppats på. Då det läcker ut en hel del värme genom gamla fönster och fönstermontage finns det ingen anledning att vänta på att utföra sitt fönsterbyte, de nya fönstren skall ändå sitta där i minst 50 år, säger Daniel Kjellson.

Byta fönster - vilka är bäst?

Vill du fräscha upp huset med nya fönster men vet inte vilka du ska välja? Som nämnt ovan finns det tre vanliga fönstertyper i Sverige, vilka alla kommer med fördelar och nackdelar.

Pvc fönster

Pvc fönster har en karm och båge gjord av plast. De är därför de fönster som behöver allra minst underhåll. Dessutom är de mycket prisvärda, vilket har gjort pvc fönster mycket populära under senare år. En nackdel med pvc fönster är att många inte tycker att de har samma charm och är lika vackra som träfönster.

Träfönster 3-glas

Träfönster har en karm och båge som är helt i trä och ger ett vackert, charmigt och klassiskt intryck. Nackdelen med träfönster är att de påverkas mycket av väder och vind och behöver en del underhåll i form av målning, oljning och rengöring.

Aluminiumbeklädda fönster 3-glas

Ett aluminiumbeklätt fönster har en karm och båge i trä, men också en skyddande aluminiumbeklädnad på utsidan av fönstret vilket medför att det är betydligt lättare att underhålla, i jämförelse med ett träfönster. Aluminiumbågen på utsidan behöver inte målas, däremot behöver den tvättas ibland.

Behövs bygglov för att byta fönster?

Behövs bygglov för att byta fönster?

Vad gäller egentligen? Behöver man söka bygglov om man ska byta fönster? Tyvärr finns inget enkelt svar på frågan utan det beror på var man bor och även på vilka fönster man vill byta till. Varje kommun har sina egna regler och därför skiljer det sig lite beroende på vilken kommun du tillhör. Men generellt krävs bygglov om man ändrar husets karaktär eller om man monterar fönster där det tidigare inte varit några.

Speciellt äldre hus kan vara svårare att göra ändringar på och få igenom ett fönsterbyte. Vill du exempelvis byta från klassiska träfönster till ett par nya pvc fönster i modern stil, på ditt äldre trähus? I det fallet ändras husets utseende och det är inte säkert att det kommer bli beviljat. Men ring och kolla med kommunen för vad som gäller för just ditt hus.

Byta fönster själv - 5 steg

Vill du få ned kostnaden och helt enkelt byta dina fönster själv? Att byta fönster behöver inte vara krångligt.

Montera och byt fönster själv:

1. Riv ut det gamla fönstret

Det första som behöver göras är att lyfta bort det gamla fönstret. Börja med att ta bort fönsterfodren och lyft sedan försiktigt av fönstret från gångjärnen så att inte väggarna skadas. Därefter tar du bort karmsidostyckena med hjälp av en fogsvans och kofot.

2. Mät fönstret

Dags att mäta fönstret och karmyttermåttet! Hålet i väggen ska vara ca 20 mm större i bredd och höjd än yttermåtten på ditt nya fönster. Tänk också på att luftutrymmet som uppkommer mellan fönster och vägg sedan måste fyllas med isolerande mineralull.

3. Montera stödklossar i botten

Lägg sedan två stödklossar i öppningen och kontrollera att de ligger vågrätt med hjälp av ett vattenpass.

4. Montera fast karmen

Lyft in karmen och skruva fast den, se till att den är helt lodrät. Om du vill kan du spika fast en bräda eller liknande på utsidan av fönstret, på så sätt sitter fönstret på plats när du jobbar med det. Prova sedan att lyfta på själva fönstret.

5. Isolera och spika fast fönsterfoder

Nu är det tid att börja dreva och täta alla springor med isolering. Tänk på att inte packa för hårt. Spika till sist fast fönsterfodren både invändigt och utvändigt. 

Kommentarer från forumet

Nedan kan du läsa kommentarer från vår populära tråd Byta Fönster här på Hus.se

Byta fönster

”Hej,

Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med att reda ut vart man mäter på fönstren som skall bytas. Mäter jag vid karmen, rutan eller var? Tacksam för svar.” Mvh Sören

”Man mäter karmyttermått när man skall byta hela fönster.” Mvh Byggaren

”När jag bytte med fönstermontören från Göteborg, så mätte de karmyttermåtten. I mitt fall fick man jag special beställda fönster då de gamla fönstren jag hade inte hade standard mått.. men det kosta inget extra..” Mvh Patrik

”När är det egentligen dags att byta fönster? Mina börja se lite medfarna ut men jag vet inte om det är värt investeringen att byta till tex nya energieffektiva fönster..?” Mvh Lillen

”Är det ett alternativ att lägga till ett fönsterglas i ett befinligt fönster för att isolera bättre? Hur gör man för att montera in ett extra fönster?” Mvh Metallic

”Läste en artikel om detta:

Självklart blir det mindre värmeförluster som du lägger till en isolerruta till ditt befintliga fönster. Jag kan inte säga hur mycket och säkert varierar det mellan olika konstruktioner och fabrikat. Uppskattningsvis kan man förvänta sig minskade värmeförluster på 15-25 %. Sätter man det i en relation till att den totala värmeförlusten genom fönster i småhus motsvarar 35% av den totala värmeförlusten blir det ganska stora energimängder. Ett så kallat typhus använder årligen ca 15 000 kWh för uppvärmning, 35 % av denna energimängd (5 250 kWh ) kompenserar värmeförluster genom fönster. Skulle isolerrutan spara 20% av detta motsvarar det drygt 2 000 kWh per år.

Sedan kan du få andra effekter med en extra isolerruta; mindre kallras (det som upplevs som golvdrag) och mindre buller (om du nu har trafik eller annat som bullrar utanför). Det är vikigt att du väljer etablerad och utprovad teknik och också jämför kostnad och nytta med en isolerruta mot att byta ut fönstren till en ny, modern och välisolerad teknik.” Mvh Fuktarn

”Jag har fått kondens i mitt 3-glasfönster.Det är innanför det yttre glaset. Fönstret är 1,4x1,4m och vetter mot söder och är ca 20 år gammalt, men verkar ok i träet. I angränsande rum sitter ett likadant som är ok. Måste jag byta det eller hur går jag skall gå tillväga för att få fönstret torrt?” Mvh Sella

”Det tror jag inte går. Har fönstret börjat läcka är det bara att byta. Kanske kan montera dit ett nytt fönster men är osäker på om det fungerar, kolla med en glasmästare vad som går att göra.” Mvh Byggaren

”Vi har bytt fönster hemma till 3-glas fönster, Det gick på 90.000 inklusive arbete och det var innan ROT-avdraget infördes igen.” Mvh Madelene

”Har precis köpt nya fönster och har haft en firma här som har installerat / monterat dom. Det är ganska energieffektiva fönster med u-värde på ca 1.3. Problemet som jag nu märkt är att jag känner att det drar lite från fönstret. Det verkar väldigt konstigt med nya energieffektiva fönster. I min värld trodde jag att det skuille vara helt tätt och helt utan drag. Vad tror ni, kan det vara fel utfört eller ska det verkligen vara så?” Mvh Hinken

”Hej hinken!

Jag förutsätter att fönstren är drevade mellan vägg och karm, då är det inget drag där ifrån .Det är vanligt att man upplever drag från fönster det spelar ingen större roll om det är gamla kopplade eller nya isoler fönster. Du skriver att fönstren har ett U-värde på 1,3 det är ganska bra men väggen har ett U-värde på 0,35-0,17 beroende på vilka materiel den består av, men som du ser har fönstren långt kvar för att komma i kapp med väggen, detta gör att luften när den når glasytan kyls ned och kall luft är som bekant tyngre än varm luft som följd aktligen stiger och den kalla luften sjunker till golvet, det är denna luftcirkulation som du upplever som drag, därför har man radiatorerna under fönstren för att mötta den kalla luften, värma den och luften stiger.

Vilket ofta blir ett bekymmer i nybyggda hus då man har golvvärme utan radiatorer under fönstren. Man får tänka på detta kall ras när man möblerar, så man helst inte sitter framför fönstren.” Mvh Leifjuno

”Hej Leif,

Faktum är att det känns som det drar från själva drevningen, det är det som gör mig lite bekymrad. Jag förutsätter att det inte ska göra det från en korrekt utförd drevning? Vad tror du kan vara fel?” Mvh Hinken

”Hej hinken!

Det ska inte vara drag mellan vägg och karm, det ska drevningen sätta stopp för. Kolla, igenom att hålla en cigarett, tändsticka eller tändare framför det ställe du misstänker att draget kommer ifrån, då ser du på röken eller lågan hur den beter sig, och kan avgöra om det är otät vilket är det samma som fusk, då får du reklamera hos firman som utfört arbetet.” Mvh Leifjuno


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL