Bolån - jämför och flytta för bästa räntan


Går du i tankarna att köpa bostad och ta ett bolån? Eller har du ett bolån idag med för hög ränta? Vi hjälper dig att jämföra bolån och berättar hur du prutar för en lägre bolåneränta och går tillväga för att flytta ditt bolån till en ny långivare.

Jämför bolån - hitta lägsta bolåneräntan

Jämför bolån hos olika banker och långivare för att hitta den lägsta räntan och få ett så bra bolån som möjligt. Hus.se rekommenderar:

Låga räntor bolån
Byt kostnadsfritt
Flytta bolånet

Hjälp av bolåneexpert
Ej bindande
Jämför låga räntor

Låg ränta direkt
Snabba besked
Helt kostnadsfritt

Hur får jag bästa räntan på mitt bolån?

Börja med att jämför långivarna ovan för att hitta den lägsta räntan och få dig en uppfattning. Om du redan har ett bolån så kan du omförhandla lånet eller flytta det till en annan långivare. Det är relativt enkelt. Efter att ha jämfört och använt olika jämförelsetjänster på nätet, kan du också ringa runt eller besöka några av bankerna och prata med dem personligen. Spela ut bankerna mot varandra och var hård. Dem flesta banker vill inte förlora sina kunder då de tjänar stora pengar på bolån. 

Fokusera på genomsnitträntan och listräntan

Ett bra tips är att ha koll på vad din nuvarande eller framtida långivare har för genomsnittsränta. Dem är idag tvungna att presentera detta offentligt. Alla banker och långivare erbjuder idag listräntor och det är på dessa man förhandlar hur mycket rabatt du som kund kan få. Genomsnittsräntan är det samlade snittet av bankens alla olika lån till alla deras kunder. Vad du behöver tänka på är om du tror dig vara bättre eller sämre än deras snitt av kunder. Konkret kan man tänka att om du tror dig vara en bättre kund än bankens genomsnitt så ska du ha en lägre ränta än genomsnittet. Det handlar bland annat om vilken summa pengar du ska låna och din betalningsförmåga.

Låna till ny bostad

Dags att köpa bostad? De flesta av oss behöver ta ett bolån för att kunna finansiera bostaden. Tänk på att olika långivare tar olika mycket i ränta, det är därför bra att kontakta flera långivare innan du tar ett lån. Främst är det banker som lämnar bolån, men du kan även vända dig till en del kreditmarknadsbolag.

bra att veta om bolånBra att veta

  • 15% av bostaden måste finansieras genom kontantinsatsen
  • Har du en hög belåning över 50 procent så måste du amortera
  • Långivare har olika räntor, så jämför noga

Lånelöfte för bolån

Lånelöftet är ett förhandsbesked som ger dig en uppfattning om ungefär hur mycket du kan låna. För det mesta behöver du ett lånelöfte för att kunna vara med i budgivningen, så ansök om detta en tid innan det är dags för visning.

Hur mycket får jag låna när jag tar bolån?

Du kan låna upp till 85% av boendets pris av långivaren. För att få låna behöver alltså du ha sparat ihop minst 15% av vad bostaden kostar, detta kallas kontantinsats. I centrala områden där bostadspriserna är höga kan det ta lång tid att spara ihop till kontantinsatsen. Exempelvis kräver en bostad som kostar 4 000 000 kronor en kontantinsats på minst 600 000 kronor. Hur mycket du får låna beror också på din återbetalningsförmåga.

Bolån med kontantinsats

Bolån utan kontantinsats

Har du svårt att spara ihop till kontantinsatsen? Lugn, det finns andra alternativ. Istället för att spara ihop till kontantinsatsen kan du välja att ta ett privatlån som täcker insatsen. Detta alternativ passar dig som behöver köpa ett boende snabbt och inte har tid eller möjlighet att vänta tills du sparat ihop summan.

Tänk på att privatlån ofta har mycket höga avgifter och räntor. Det mest ekonomiska är alltid att spara ihop till kontantinsatsen själv.

Vad tittar banken efter när jag tar bolån?

Långivaren tittar på hur dina inkomster och tillgångar ser ut i hushållet. De undersöker även hur du skött tidigare lån och krediter, och om du har betalningsanmärkningar. Att låna kostar pengar. Ett lån kommer med ränta, så jämför långivare för att få en så låg ränta som möjligt. Andra avgifter som tillkommer vid köp av villa är kostnaderna för lagfart och pantbrev. Vid köp av bostadsrätt är det viktigt att kolla upp föreningens månadsavgift.

jämför bolån vem har lägst ränta

Bolån utan fast anställning

Att frilansa, vara projektanställd, timanställd eller vikarie blir allt vanligare. Många tror att man behöver en fast anställning för att få ta ett bolån, men det stämmer inte. Nämnda anställningsformer behöver inte betyda att din ekonomi är osäker och det viktiga blir därför din återbetalningsförmåga.

Att inte ha en fast anställning bedömer långivaren dock som större risk. Det blir din uppgift att visa för långivaren att du kan hantera ett bolån.

Omförhandla bolån - pruta för bättre ränta

Sänk dina bolånekostnader och få en lägre månadskostnad genom att omförhandla ditt bolån. Genom att framhäva till långivaren att du är en värdefull kund kan du pruta ner bolåneräntan. Förhandla med långivaren när du upplever att din ränta har försämrats i jämförelse till andra långivare.

När du förhandlar kan du antingen förhandla ned räntan och få en ränterabatt, vilket är det enklaste alternativet. Eller så kan du omförhandla ditt bolån helt och försöka få till en ändring av villkoren så att de blir mer fördelaktiga för dig.

Flytta bolån - fast vs rörlig ränta

Att flytta bolånet är oftast enklare än många tror. Långivaren sköter för det mesta allt formella arbete. Att flytta bolån med rörlig ränta är i regel lättare än att flytta bolån med fast ränta. Mer om detta nedan.

Flytta bolån med rörlig ränta

Processen att flytta bolån med rörlig ränta gå i princip till på samma sätt som när du ansökte om ditt bolån. Det du behöver göra är att ansöka om att flytta bolånet till långivaren du vill byta till, så hör de sedan av sig till dig.

Flytta bolån med fast ränta

Ska du flytta ett bolån med fast ränta ser processen annorlunda ut. Om bolånet ska flyttas under bindningstiden behöver du betala en ränteskillnadsersättning till din nuvarande långivare. Beroende på hur stor ränteskillnadsersättningen blir får du sedan avgöra om det är värt att byta långivare eller inte. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL