Bastuaggregat - jämför pris ved och el


​Vilken värmekälla vill du ha i din bastu? Vi har gått igenom priser och tillverkare av modeller för att kunna rekommendera dig ett bra köp. Från billigt till dyrt.

Bastuaggregatet ingår sällan vid köp av bastu, vilket ger dig friheten att välja sort och funktionaliteter efter dina önskemål. Alla bastutyper förutom infraröd bastu är utrustade med ett aggregat som förser basturummet med dess värme. IR bastun har istället infrapaneler längst väggarna.

Vilket bastuaggregat passar dig?

Låt oss fokusera på de två mest populära - klassiska våtbastun med ved och torrbastun med elektricitet.

Vedeldat bastuaggregat

Det vedeldade bastuaggregatet är en sorts ugn med en nedre del för brasan och veden samt en övre del med ett stenmagasin. Elden hettar upp stenarna som i sin tur förvarar och avger värmen. Till skillnad från de andra aggregaten krävs rökrör och en skorstenslösning på grund av rökbildningen, ett system som ska vara godkänt av skorstensfejare och generellt kräver en bygganmälan till kommunen. Vanligtvis säljs bastuskorstenar hos aggregatförsäljare och de kan även ingå i paketlösningar med aggregat och bastusten. Eftersom värmekällan i sig inte kräver elektricitet kan en enklare vedbastu klara sig utan elinstallation.

Bastuaggregat el

Det elektriska bastuaggregatet kräver däremot ström och installationen ska alltid genomföras av en behörig elektriker. Tack vare elen medföljer möjligheten till kombifunktioner som inbyggd ånggenerator och andra tekniska fördelar. Med en separat styrpanel kan du exempelvis starta upp aggregatet utan att behöva gå in i bastun och kontrollera både belysning och luftfuktighet. Undvik ”nylukten” från elaggregatet genom att värma upp basturummet och låta det stå på relativt hög värme i ett par timmar innan premiären.

Köp bastuaggregat - välj på pris och kvalité

Vi har gått igenom utbudet åt dig, från billigt till dyrt. Hus.se rekommenderar:

Prisvärda aggregat
Kända varumärken
Leverans fr 3 dagar
Kampanjpriser
Snygga modeller
Snabb leverans

Hur stort bastuaggregat behövs?

Hur stort bastuaggregatet behöver vara avgörs huvudsakligen av dess kapacitet, det ska finnas en balans mellan bastuns storlek och aggregatets prestanda. De finns i större och mindre format och ett vanligt misstag är att man köper en för liten storlek. Bastuns byggmaterial kan påverka storleksvalet av aggregat, stora glasytor och stenmaterial förlänger uppvärmningstiden. Rådgör med personalen hos din aggregatförsäljare för att hitta ett som passar dig och din bastu.

Råd kring stenar i bastuaggregat

Bastustenen fördelar värmen och fukten från aggregatet i rummet. Det krävs en tålig sort som klarar av både intensiv upphettning och snabb avkylning, exempelvis diabas. Stenmagasinet behöver vårdas ett par gånger om året genom att städas ur och då ska även dålig sten ersättas med ny. Ju rymligare förvaring av stenen desto bättre bevaras värmen i basturummet.  

Vart placeras aggregatet bäst?

Det ställs antingen på golvet med luft mellan aggregatet och golvmaterialet eller hängs upp på väggen. Ett säkerhetsskydd bör omsluta värmekällan för att inte komma i närheten av den vid bastubad.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Innehåll i denna artikel

MER INNEHÅLL