Infraröd bastu - IR bastu


Infraröd bastu, förkortas ofta IR bastu, har under de senaste åren fått ett uppsving som en hälsofrämjande trend inom wellness. Vi tar reda på infrabastuns fördelar och om något kan vara negativt eller farligt.

Hur fungerar en infraröd bastu?

IR bastun saknar aggregat och är istället utrustad med infrapaneler eller -radiatorer längst väggarna. Den infraröda strålningen är helt ofarlig och bidrar med en mer djupgående värme än den traditionella bastun. Infravärmen tas främst av kroppen och värmer inte upp luften på samma sätt som en vedeldad ugn eller ett elektriskt aggregat. Detta bidrar till att temperaturen i en infraröd bastu ligger på 40–60 °C jämfört med 70–90 °C i våtbastun och gärna över 100 °C i torrbastun.

Klassisk bastu VS. IR bastu

Infraröd bastu är ett högeffektivt och energisnålt alternativ till den klassiska bastun som inte behöver förvärmas. IR bastur har en snabb uppvärmningstid på bara några minuter till skillnad från våt- och torrbasturs ungefärliga halvtimme. Denna bastutyp finns i modeller för både inomhus- och utomhusbruk och kan placeras vart som helst då den inte behöver ett våtutrymme. Har du redan en klassisk bastu kan den enkelt kompletteras med infrapaneler vid intresse för infravärme.

Se pris för IR bastu - köp idag

Vilken infraröd bastu ska jag välja? Vi har gått igenom djungeln av IR bastu och kan rekommendera:

Prisvärda IR Bastur
För 1-6 personer
2-i-1 modeller

Vad är infraröd bastu bra för?

Den hälsofrämjande IR bastun har sedan tidigare använts inom rehabilitering och medicin för exempelvis lindring av värk och stelhet i muskler och leder. Värmebehandlingen förbättrar blodcirkulationen och har en utrensande effekt av främmande ämnen i kroppen. Studier visar också att återkommande bastubadande kan sänka blodtrycket och förebygga vanliga förkylningar.

Bastubad i den infraröda bastun är ett bra alternativ för dig som inte trivs eller inte kan vistas i den traditionella bastuns höga temperaturer på grund av hälsoskäl. 

Sätt extra guldkant på ditt bastubadande med en infrabastu. Likt de andra varianterna i en mer modern tappning kan IR bastun vara utrustad med fjärrkontroll, ljus- och färgterapi samt musiksystem.

Risker och nackdelar med IR Bastu?

Som med allt bastubad gäller det att inse sina begränsningar avseende spenderad tid i bastun. Kliver du in i en infraröd bastu kan du förvänta dig en större vätskeförlust vilket kan ge biverkningar. Detta då du svettas upp till tre gånger mer av infravärmen, men den relativt låga lufttemperaturen samt avsaknaden av både fukt och ånga gör det lättare att andas. Om du känner dig det minsta yr eller börjar få huvudvärk är det dags att kliva ur bastun för denna gång.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Innehåll i denna artikel

MER INNEHÅLL