Villaförsäkring - jämför för bästa pris & innehåll


Dags att köpa villa? Då behöver du en villaförsäkring. Vi går igenom vad som ingår i en villaförsäkring, vad kostnaden blir, samt ger dig bra tips inför tecknandet.

Jämför villaförsäkring - se pris

Hus.se presenterar en tjänst där du enkelt kan jämföra olika försäkringsbolags villaförsäkringar, för att hitta den försäkring som passat dig bäst. Tjänsten är helt gratis och kostar dig alltså ingenting.

Beräkna priset snabbt
Ingen bindningstid
Snabb personlig service
Drulle ingår alltid utan extra kostnad!
Möjlighet till årlig samlingsbonus
Reseskydd i hela 60 dagar.

Detta ingår i en villaförsäkring

En villaförsäkring behöver du som bor i villa eller radhus. Med den kan du komma undan enorma kostnader som olyckor kan innebära. Villaförsäkringen är ett komplement som täcker det hemförsäkringen inte omfattar. När hemförsäkringen skyddar dig och dina ägodelar ger villaförsäkringen framförallt ersättning för skador på ditt hus och tomt. De flesta långivare kräver att du har en villaförsäkring för att få bolån.

Villaförsäkringen ersätter allt ifrån vattenskador i köket, till brand, en trasig värmepanna, skador orsakade av naturkatastrofer eller om huset blir angripet av ohyra. Den går att teckna i olika storlekar, från basutbudet till större varianter som ger ersättning för ytterligare skador.

En villaförsäkring ger i regel ersättning för:

Vattenskador och brand

De flesta villaförsäkringar ger ersättning för vattenskador från avlopp, tvättmaskiner och vitvaror. Dock ingår för det mesta inte vattenskador som kommer från fasaden, dräneringen eller yttertaket. Villaförsäkringen gäller även brand och brännskador.

Ohyra

Skador som orsakas av vissa insekter och hussvamp ingår i försäkringen.

Naturskada

Du får ersättning om ditt hus fått skador orsakat av jordskalv eller blixt. I de flesta villaförsäkringar ingår även ersättning för storm och skyfall men det kan skilja sig åt. 

Inbrott och stöld

Du får ersättning vid stöld och skadegörelse på din bostad.

Överfallsskydd

Ersättning ges om du får skador orsakade av misshandel.

Ansvar-och rättsskydd

Om du orsakar en skada på någon annans egendom kan du bli skadeståndsskyldig. Med en villaförsäkring utreder försäkringsbolaget om du är skadeståndsskyldig och för din talan under förhandlingen.

Villaförsäkring

Komplettera villaförsäkringen

Hemförsäkring

En villaförsäkring tecknas utöver hemförsäkringen. Som villaägare behöver du alltså både en villaförsäkring och en hemförsäkring då det är viktigt att du är försäkrad mot så många skador som möjligt. En del försäkringsbolag har bakat ihop försäkringarna till en såkallad villahemförsäkring.

Fritidshusförsäkring

Fritidshus, lantställe, sommarstuga.. kärt barn har många namn. Ett fritidshus är en plats dit man kan åka för att komma bort från vardagens stress. Har du ett fritidshus rekommenderar vi att du tecknar en fritidshusförsäkring. Försäkringen täcker bland annat skador på byggnaden.

Bra att veta

Om du har friggebodar, attefallshus eller andra byggnader på tomten så ingår dessa endast i försäkringen om det står angivet i försäkringsbrevet. Du måste själv be om att få byggnaderna inskrivet i försäkringsbrevet.

Det är oftast billigast att teckna en kombinerad villahemförsäkring än att teckna hemförsäkringen och villaförsäkringen separat.

Alla försäkringar har sina begränsningar. Läs noga igenom det finstilta för att ha koll på exakt vad som gäller.

Vanligast vid en villaförsäkring är att försäkra hela villans värde. Du får då ut samma belopp som villan är värd vid en eventuell brand. Men du kan också välja en lägre summa som högsta ersättning. Genom att välja det blir månadspremien lägre, men frågan är om det är värt det..

Villaförsäkring pris

Vad en villaförsäkring kostar påverkas av flera faktorer, exempelvis vilket försäkringsbolag du väljer, om du tecknar tilläggsförsäkringar, var du bor, hur stor villan är, om du har flera byggnader på tomten, villans ålder och antal våtrum. En villaförsäkring kan kosta mellan ca. 5000 - 10 000 kronor per år, men det varierar beroende på ovanstående faktorer. 

Omtyckta försäkringsbolag som erbjuder villaförsäkring

Folksam villaförsäkring

Folksam har tre nivåer på sin villaförsäkring, Bas, Mellan och Stor. Bas är den billigaste varianten men har också minst omfattning. Vill du känna dig riktigt säker och få ett så bra skydd som möjligt ska du teckna nivån Stor. Folksam ger dig upp till 25% rabatt när du samlar försäkringar hos dem. Med Folksam får du också kostnadsfri byggrådgivning genom telefon eller skype.

Länsförsäkringar villaförsäkring

Länsförsäkringars villaförsäkring är en kombinerad villahemförsäkring, där både hemförsäkringen och villaförsäkringen är inbakad. Den fungerar som en vanlig hemförsäkring, men gäller också på skador på själva huset och tomten. Länsförsäkringar har flera tilläggsförsäkringar som går att köpa till för ett mer omfattande skydd.

If villaförsäkring

If villaförsäkring är uppbyggd i tre olika nivåer, Villa, Villa extra och Stor villa. Den mest omfattande försäkringen är Stor villa. Där ingår bland annat utökat reseskydd och utökat takläckage skydd. Med Stor Villaförsäkring får du även dator, tv och hushållsmaskinen ersatt med en ny om de är yngre än 2 år.

Ica villaförsäkring

Icas villaförsäkring kommer med flera tilläggsförsäkringar för dig som vill ha ett ännu mer omfattande skydd. Villaförsäkringen ger även 5000 kronor i presentkort på Ica om kylen/frysen går sönder.

TryggHansa villaförsäkring

Trygg Hansas villaförsäkring ger bland annat ersättning för det som blivit stulet. Om någon i familjen behöver stöd efter inbrottet står de också för upp till 10 tillfällen hos en psykolog. Trygghansas villaförsäkring har flera tilläggsförsäkringar som går att köpa till, såsom utökat reseförsäkring, utökad byggnadsförsäkring och drulleförsäkring för lös egendom. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL