Hemförsäkring - pris för dig i villa, bostadsrätt och hyresrätt


En hemförsäkring behöver alla - även du som student. Men vad ingår egentligen i hemförsäkringen? Vad kostar den? Och vad är skillnaden mellan en hemförsäkring och en villaförsäkring? Jämför och se ditt pris direkt.

Jämför och teckna hemförsäkring - se pris

Välj mellan ett klassiskt försäkringsbolag eller någon av de nya uppstickarna på marknaden. Nedan kan du snabbt jämföra de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar och i lugn och ro teckna din favorit. Tjänsten är helt gratis.

Se pris direkt
Omfattande skydd
Snabb hjälp direkt

Drulle ingår alltid utan extra kostnad!
Möjlighet till årlig samlingsbonus
Reseskydd i hela 60 dagar.

En hemförsäkring gäller exempelvis för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker om du har för privat bruk. Den gäller däremot oftast inte för byggnader, bilar eller båtar. En hemförsäkring kan innehålla olika delar beroende på vad man själv väljer.

Är du student och letar hemförsäkring?

En hemförsäkring är väldigt viktigt att ha för alla, oavsett om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Många försäkringsbolag har idag speciella erbjudanden för dig som är student. Kanske är du inneboende student i en villa, har köpt en egen lägenhet eller har ett mysigt studentboende tillsammans med andra. Hur du än bor så kan det bli dyrt att stå utan en studentförsäkring.

Det är inget tvång att ha en villaförsäkring eller hemförsäkring i Sverige, men det är mycket riskabelt att inte ha. Om bostaden brinner ned eller om andra skador uppstår kan du i värsta fall förlora flera miljoner om du inte har tecknat en försäkring.

Vad är skillnaden mellan hemförsäkring och villaförsäkring?

Det är många som blir förvirrade av begreppen villaförsäkring, villahemförsäkring och hemförsäkring. Vad betyder begreppen och vad är egentligen skillnaden?

Hemförsäkring

En hemförsäkring behöver alla teckna som har tak över huvudet, den gäller för både hyresrätter, bostadsrätter och villor. Hemförsäkringen gäller alla personer som är skrivna på bostadsadressen.

Många väljer att teckna basutbudet, men man kan även välja att teckna en större försäkring genom att köpa till olika tillval. Utbudet kan variera något beroende på försäkringsbolag, men basutbudet täcker oftast:

  • Egendom - Gäller om något du äger blir stulet eller skadat.
  • Ansvar - Gäller om du måste betala skadestånd efter att ha orsakat skada för någon annan.
  • Rättvist - Täcker juristkostnader vid särskilda fall.
  • Reseskydd - Täcker kostnader om du råkar illa ut på en resa. (Gäller upp till ett visst antal dagar)

Tilläggsförsäkringar kan tecknas om du önskar ytterligare skydd. 

Villaförsäkring

Om du äger en villa så behöver du en villaförsäkring. Villaförsäkringen ger skydd för huset och delvis tomten, och det ingår även ansvarsskydd och rättskydd. Försäkringen tecknas utöver hemförsäkringen men ibland bakar försäkringsbolagen ihop försäkringarna till en såkallad villahemförsäkring.

Det här ingår bland annat i en villaförsäkring:

  • Naturskador - Om huset skadas av skador som orsakats av naturen, exempelvis vid storm, blixtar, översvämningar och skador orsakade av insekter.
  • Läckage och översvämning - Du kan få ersättning vid läckage från exempelvis vattenledningar och diskmaskin.
  • Stöld och skadegörelse - Täcker kostnader vid stöld och inbrott.
  • Ansvarsskydd - Ersätter dig om du bli skadeståndsskyldig i egenskap av fastighetsägare.
  • Rättsskydd - Ersätter dina kostnader för juridiskt ombud om du råkar i tvist med t.ex. en granne i egenskap av fastighetsägare
  • Överfallsskydd -  Ersättning vid misshandel

Tilläggsförsäkringar kan tecknas om du önskar ytterligare skydd. 

Vad kostar en hemförsäkring?

Vad en hemförsäkring kostar beror på var du bor, vilket försäkringsbolag du väljer, hur gammal du är, hur stort ditt boende är, om du köper till tillägg, samt hur många som ska omfattas av försäkringen. Generellt kan en hemförsäkring kosta mellan ca. 800 - 3000 kronor per år.

Så får du en billigare hemförsäkring

Hur får man då en billig hemförsäkring? Jämför försäkringsbolag noga för att hitta den försäkring som passar dig bäst. Det kan skilja sig mycket mellan bolagen.

Många försäkringsbolag erbjuder också olika rabatter, exempelvis mängdrabatt om du samlar dina försäkringar hos dem. 

samla försäkringar

Omtyckta försäkringsbolag med hemförsäkring

Länsförsäkringar hemförsäkring

Länsförsäkringar erbjuder rabatt om du samlar dina försäkringar hos dem. Det går också att köpa till tilläggsförsäkringar för mer omfattande skydd. Länsförsäkringars hemförsäkring ger skydd vid id-stöld.

Trygg Hansa hemförsäkring

TryggHansa har särskilda försäkringspaket anpassar om du bor i bostadsrätt, villa eller hyresrätt. De har också en speciell hemförsäkring för dig som är student, vilket ger ett förmånligt pris.

If hemförsäkring hemförsäkring

If:s hemförsäkring gäller för det du äger hyr eller lånar. Den gäller även dig, de du bor med och era personliga saker. If hemförsäkring innehåller även ett reseskydd i 45 dagar och för stulen mobil eller id-stöld.

Ica hemförsäkring hemförsäkring

Ica hemförsäkring har ett extra bra resskydd som ger ersättning om du behöver vård utomlands, upp till 60 dagar. Ica har delat upp sin hemförsäkring i olika kategorier såsom hemförsäkring bostadsrätt, hemförsäkring hyresrätt, husförsäkring och studenthemförsäkring.

Folksam hemförsäkring

Folksams hemförsäkring har fått bäst betyg hos konsumenternas. Den gälller för det du äger, hyr eller lånar och inkluderar alla personer i hushållet. Resskydd upp till 45 dagar ersättning vid id-kapning ingår. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL