Bastustuga - regler 15-30 kvm


Drömmer du om en egen bastustuga utomhus? Montera ihop din drömbastu med en bastu i byggsats eller välj en nyckelfärdig bastustuga. Vi har gjort all research - jämför pris och kvalité på bastustugor.

Hur många kvm får jag bygga?

Även om de allra mest populära bastustugorna håller en storlek på mellan 5-15 kvm är det nu möjligt att bygga upp till 30 kvm. Tidigare har den maximala ytan varit 25 kvm. Vid dessa större storlekar är det vanligt att man bygger ett 30 kvm attefallshus med bastu och använder det som en komplementbyggnad.

Bastustuga 15 kvm

Med 15 kvm stor stuga går du inom gränsen för friggebod. Det allra flesta bastustugor är en fristående byggnad på tomten som också kan fungera likt en gäststuga med rätt planering. Har du förutsättningarna för att ha bastun i en komplementbyggnad är det särskilt bra för brandsäkerheten vid en vedeldad bastustuga samt ur ventilation- och fuktsynpunkt. Basturummet i sig utgör husets centrala del och det finns en stor nytta i att ha ett angränsande utrymme för exempelvis ombyte. Lägg också till altan eller uteplats och få en tillhörande yta för umgänge även utanför bastuvärmen.

Köp bastustuga - se priser

Det finns många tillverkare av bastustugor. Vi har jämfört, billigt vs dyra i förhållande till kvalité. Vi rekommenderar:

Nyckelfärdiga bastustugor
15 kvm lyx
Bastu med spadel
Prisvärda bastustugor
Fri frakt
5-års garanti
Leverans fr 3 dagar
Bra priser
Stort utbud

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp att bygga bastu
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Bastustuga som byggsats

Montera ihop din drömbastu på ett enkelt sätt med en bastu i byggsats. Du sparar mycket tid när du väljer en byggsats mot lösvirke. Kanske blir även ditt bastubygge billigare i slutändan. Bastun kommer hem i monteringsfärdiga delar som du enkelt sätter ihop själv enligt medföljande instruktioner. Det finns byggsystem till alla bastutyper, stora och små basturum, för inomhus- och utomhusbruk samt fristående bastustugor.

Vad ingår i en byggsats?

Vad som räknas in i en byggsats skiljer sig från leverantör till leverantör, både när det gäller beståndsdelar och tjänster. Det är olika i fråga om inkludering av exempelvis golv, belysning, tillbehör och frakt i paketlösningarna, men bastuaggregat ingår sällan.

Nyckelfärdig bastustuga

En nyckelfärdig bastustuga är helt färdigmonterad med väggar, fönster, dörrar och tak vid leverans. Det enda du behöver ha förberett innan är mark- och grundarbetet, stugan får exempelvis inte placeras direkt på gräsmattan. Beroende på din budget och dina önskemål erbjuder tillverkare både färdiga paketlösningar och specialdesignade bastustugor. Prata med tillverkaren om du även vill att de installerar bastuaggregat och tillbehör.

Bastustugor modell funkis

Det har blivit allt mer populärt att köpa sin bastustuga i funkismodell. Rena raka linjer, god plats och utrymme att vistas på. Funktionalism är för många a och o när man väljer stil och modell på sin bastustuga.

Ritning bastustuga

Under planeringen av bastustugan behöver du tänka igenom hur den kommer att användas. Ska byggnaden endast vara till för bastubadande eller vill du också kunna nyttja det som en gäststuga under sommaren och förvaring under vintern?

Tips på planritningar till bastustuga kommer inom kort.

Vad kostar en bastu?

Kostnaden för en bastu beror på många faktorer, exempelvis om det är ett basturum eller en bastustuga, om den byggs av lösvirke eller byggsatser, val av material och funktioner etc. Prisintervallet ligger vanligtvis på 10 000 kronor till 50 000 kronor för själva bastun, men det finns även varianter som kostar över 100 000 kronor. Glöm inte att räkna med tillbehör såsom ett aggregat eller kamin. Eventuellt kan även installation och markarbeten tillkomma beroende på modell.

Bada bastu när man är förkyld?

Inget påvisar att bastubad har några särskilda effekter vid en vanlig förkylning i de studier som gjorts hittills, varken önskvärda eller icke önskvärda. Aktiviteten kan istället fungera i ett förebyggande syfte för den typen av infektioner vid regelbundet utförande.

En relax ger extra avkoppling

Maximera upplevelsen genom att ha en relaxavdelning intill bastun i stugan. Inred rummet med bekvämligheter som sittmöbler, ett mindre bord och kanske ett kylskåp. Önskas möjligheten att svalka av sig under och efter ett bastubad tillämpas avlopp och duschkabin, det finns även relaxrum med badkar. Häng upp krokar, hyllor eller skåp för att utforma en tillhörande omklädningsrum.

Anslut dusch till bastustugan

En dusch i anslutning till bastun är ett perfekt alternativ om du vill ha möjligheten att svalka av dig efter bastubadet men saknar tillgång till hav, sjö och pool. Kombinera duschkabinen med en omklädningsdel och skapa en bekväm loge i anslutning till bastun. Eftersom detta kräver avlopp behöver miljönämnden i din kommun kontaktas innan installation.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL