Tips välja badrum

Tips för att välja badrum 

I den uppsjö av alternativ som finns i allt vad gäller badrum gäller det att se upp. Det är lätt att fara iväg med önskningarna. Det ger vare sig ett vackert resultat eller en glad plånbok. Här kommer några tips inför de svåra valen. 

badrum Bild från Hafa

Vilka är förutsättningarna? Tänk igenom hur stort badrummet egentligen är, vilken planlösning som passar även ur handikappssynpunkt och vad som ska få plats i rummet. Varje millimeter räknas. Det kan vara bra att ta experthjälp för ritningar vid behov. 

Vad är budgeten? Egentligen kan ett badrum kosta hur mycket som helst. Det betyder dock inte bättre eller mer funktionellt. Fundera på det som verkligen får kosta pengar och det som kan hållas igen lite på. 

Tänk tidlöst. Det är få som kan bygga nya badrum alltefter trendernas behag. Med mjuka bakgrundsfärger går det att skapa ett badrum för tidlöshet och plats för trend. För att kännas trendigt behöver inte ett väl genomtänkt badrum göras om. Då räcker det med att byta ut detaljer, som en duschvägg, ett toalettlock eller kanske en blandare. Det kan förändra hela badrummet. 

Vilka är de verkliga behoven? Det är lätt att fara iväg och tycka att det skulle vara trevligt, och då blir ett badrum lätt dyrt. Sätt en budget och prioritera det viktigaste. Ska badrummet ha badkar, eller är det bättre att satsa på en snygg dusch? 

Kakel och klinker eller plast? Det kan kännas billigare att sätta in plast, men kakel och klinker håller evighetslänge. Välj färger som håller länge. Ett tips är att passa på att lägga in golvvärme i golvet innan klinkern. Det kostar lite då ytan är liten, men värmer skönt.

Tänk över detaljerna. Blandaren, duschens munstycke, spegeln, den lilla färgklicken i det i övrigt neutrala kaklet, badrumsbänken och handfatet. Allt ska harmonisera och detaljerna i ett badrum gör ofta mycket mer än skrikiga färger. 

Välj ljust men inte för ljust. Ljusa färger lättar upp ett badrum utan fönster. Däremot kan ett alltför vitt badrum kännas kallt. 

Tänk igenom belysningen. Är spegeln och handfatet tillräckligt upplyst, är duschutrymmet tillräckligt upplyst och hur ser färgerna ut i belysningen? Osynliga ljuskällor ger en gemytlig och mjuk känsla. 

Är resultatet en ena enhet, eller är det egentligen plottrigt? Tänk på att ett badrum är litet och blir snyggast när det går i en enda genomgående stil. Badrummet är till för privata stunder och ett rum att bli vacker och fräsch i. Ett vackert och harmoniskt badrum hjälper till att åstadkomma den känslan. 

Hitta en duktig hantverkare om du ska göra en badrumsrenovering