Bastu

Den traditionella bastun är hetare än någonsin. En bastu är en lisa för kropp och själ. Den kan byggas i anslutning till badrummet eller stå som en egen liten stuga på tomten. Vid nybyggnation går det ofta att planera in en bastu i huset. Det tar mindre plats än vad man kan tro. Placeringen av bastun i huset beror på hur stor den ska vara. De minsta modellerna upptar inte mer yta än ett sedvanligt badkar. 

bastu

 

Bastu i huset
Många väljer att bygga bastun i anslutning till badrummet. Det finns flera monteringsfärdiga basturum att köpa i handeln. Dessa kommer ofta kompletta med byggbeskrivningar och allt, och för att bastun ska bli väl isolerad och hållbar är det viktigt att följa instruktionerna. Andra väljer att bygga sin bastu helt själva. Fördelen med att bygga egen bastu är att måtten blir korrekta. Det viktigaste är att skapa en bra isolering runt själva basturummet och att sedan se till att ventilationen fungerar som den ska. Ingen värme eller fukt ska läcka ut och skada huset. 

Bastu på tomten
De klassiska bastustugorna är populära alternativ. Om det inte passar att ha själva bastun i huset går det lika bra att bygga bastun på tomten. Det är inte bygglovspliktigt, då det räknas som friggebod. Dessa kommer monteringsfärdiga eller som byggsatser. Det finns också färdiga små hus med komplett bastu i som bara är att ställa på tomten och koppla till elsystemet. 

Material 
Väggarna i en bastu består av al, gran eller värmebehandlad furu. Asp är också ett gott alternativ då det ger ett elegant intryck och är ett hållbart material som står emot värmen bra. Väggarna kan även vara av glas. Golvet är ofta av trä men även klinkers är vanligt. Det viktigaste är att det är helt halkfritt. Dörren kan vara av trä med fönster eller av glas. Belysningen är viktig i en bastu och ska vara mjuk och rogivande. Ofta kommer belysning med i ett basturumspaket. 

För att värma upp rummet finns ett bastuaggregat som kopplas till elsystemet. Aggregatets storlek anpassas efter den volym som ska värmas upp. Det finns också basturum och bastustugor som värms upp med hjälp av infraröd värme. De blir inte fullt lika varma. 

Priser 
Ett basturum för huset kostar från 16 000 kr och uppåt. Byggsatser som inte är monteringsfärdiga kostar mindre. En fristående bastu för utomhusbruk kostar i princip detsamma. Till det kommer själva bygget och inkoppling av elen.