Belysning badrum – tips och råd

Av husets alla rum är badrummet det allra viktigaste när det kommer till belysningen. En väl komponerad belysning ger både en skön känsla och ett behagligt intryck. Dessutom framträder ansikte och detaljer tydligt och i god dager i badrumsspegeln samt underlättar vid hygienbestyr. 

Släpp in dagsljus
Badrum hamnar ofta i ett läge utan dagsljus. Det är synd och vid ett nybygge kan det vara värt att tänka efter mer än en gång vart badrummet ska ligga. Ett badrum med dagsljus ger ett luftigt och trevligt intryck alla tider på dygnet. Glaset kan lätt skyddas på olika sätt för att slippa insyn om så behövs. Det går också att placera fönstret på en hög höjd, eller på sådant sätt att insyn inte tillåter. Varför inte i taket om så är möjligt? 

badrumsbelysning

 

Punktbelysningar 
Många små punktbelysningar ger en mjuk känsla och ger ett jämnt ljus som ökar säkerheten i rummet. Än bättre blir det med en dimmer så att ljuset kan varieras beroende på olika behov. Det är lätt att rikta små belysningar till där de som bäst behövs, till duschen och handfatet till exempel, där hygienbestyren sker. Toaletten kanske inte behöver belysas lika väl. 

Ljus som kommer från en osynlig källa är också ett härligt alternativ. En spegel med bakgrundsbelysning lyser upp utan att ge ljuspunkter. Annars är belysning i ögonhöjd allra bäst. Det åstadkoms lätt genom att ha två olika ljuskällor på var sin sida av själva spegeln. Ljus som kommer ovanifrån kan ge konstiga skuggor. Tänk också på att ljuset ska vara mjukt. Annars blir ansiktet knappast fördelaktigt i spegeln och känslan i badrummet blir hård. 

Barnanpassat
Om det däremot finns barn i familjen kan klarare och tydligare ljuskällor vara ett bättre alternativ. Även här bör ljuskällorna fördelas så att ljuset faller jämnt. Det ökar säkerheten. Ett klart upplyst badrum gör det mer lättstädat och lättarbetat. Här kan även en genomtänkt placering av strömbrytaren vara på sin plats så att alla når den lätt. 

Installationen 
Installationen av ljus i ett badrum sker på samma villkor som i resten av huset. Undantaget är öppna eluttag, som måste vara säkrade för att få finnas i ett våtutrymme som badrummet är.