Dusch

Duschen är en central punkt i badrummet och ges ofta stor uppmärksamhet. Det beror inte minst på att de används dagligen och är en grundsten i den personliga hygienen. Därmed får duscharna också stå ut med mycket slitage och fukt. Det är därför viktigt att den går att hålla ren på ett lätt och behändigt sätt. Sedan gör det inget om den är stilfullt utformad också. Tiden för duschen ska vara avslappnande och behaglig. 

dusch

 

Inbyggd dusch 
Den inbyggda duschen är en dusch som fungerar som ett litet avskilt rum. Ofta är duschen placerad i ett hörn med en extra täckt sida, ibland två. Den täckta sidan kan vara kaklad eller bestå av glasbetong, ett vackert material som kommer i olika färger och som släpper igenom ljus. Den öppna sidan som fungerar som in- och utgång till duschen kan stängas till av ett enkelt duschdraperi eller hållas helt öppen. Det går också att sätta en glasdörr som skydd för duschen. 

Duschväggar och duschkabin 
Duschkabiner var mycket populära under 1980-talet men har alltmer kommit att ersättas av duschväggar. Skillnaden mellan de båda är att duschväggarna enbart skyddar sidorna av duschen som inte redan täcks av badrumsväggar. Själva golvet utgörs av badrumsgolvet och ska vara sluttande. För att markera duschområdet går det att lägga en klinker i en annan färg än i det övriga badrummet. Väggarna är ofta av genomskinlig plexi eller glas med eller utan ramar och kommer i många utföranden och modeller. 

Kabinerna har ett eget golv och kompletta väggar och bildar tillsammans en liten kammare. Anledningen till att de inte längre är lika populära är att de är svårare att hålla rena då smuts gärna gömmer sig under och bakom kabinen. Dessutom ger duschkabinen ofta ett plastigt intryck. 

Massagedusch
Massageduscharna är avancerade duschar med flera munstycken som kan regleras i hårdhetsgrad. De kommer ofta kompletta med duschkabin och ofta ingår till och med sittplats i duschen. Massageduscharna är ofta dyra i inköp, men väl så behagliga att ha hemma. 

Munstycket 
Halva duschen är dess blandare och inte minst munstycket. Även här finns mycket att välja på. En populär variant är ett munstycke som kan fungera som massagedusch i budgettappning. Under flera år har också den riktigt stora duschen i rostfritt stål som är fast monterad ovanför huvudet varit trendig. Den ger ett stort flöde av mjuka strålar. Den kan kombineras med ett rörligt munstycke.