Drömmen om en pool

Att stiga upp på morgonen och väcka kroppen med ett svalkande bad, se barnen plaska med stora leenden på läpparna och bjuda hem vänner på poolparty - allt är möjligt med en skön blå swimmingpool utanför husdörren.

Det finns inte mycket bättre än att kunna ta ett dopp i sin egen trädgård! Att stiga upp på morgonen och väcka kroppen med ett svalkande bad, se barnen plaska med stora leenden på läpparna och bjuda hem vänner på poolparty - allt är möjligt med en skön blå swimmingpool utanför husdörren. Hus.se ger råd om byggandet av olika pooler och hur man sköter dem.

Markpool

En markpool är en swimmingpool nedgrävd i marken som ligger i jämn nivå med egendomen. Den här formen av pool är mycket vanlig och ses bland annat på hotellområden. Det finns två alternativ när man ska bygga en markpool - ett dyrare och ett billigare. Det mest traditionella sättet, vilket också är det dyraste, att bygga på är att platsbygga med en klinkeryta. Man använder sig då av en betonggjuten form eller lecablock för att skapa grunden. Den något tunnare plånboken kompenseras dock med ett mycket vackert och beständigt resultat. Billigare alternativ nummer två är att använda ett kar med liner (en duk) som förs ned i marken. Klinkers är i det här stället alltså utbytt mot en duk.

Hur stor pool man ska ha beror helt och hållet på behov, hur mycket tid man vill lägga åt byggnation och vad man vill spendera på uppvärmningssystem. En genomsnittlig pool täcker en yta på 4*8 meter. Fundera även på vilken form ni önskar. En rektangulär pool underlättar för bygget men en pool med rundade former är estetiskt snyggt.

Se till att vårda din pool genom att hålla väggar rena och fina. En ren pool leder till ett hälsosammare bad. Under vintermånaderna ska man tömma ledningar, filter och pumpar för att minska risken för sprängning.


Ovanmarkpool

En ovanmarkpool är just vad del låter - en pool ovanför marken, som dessutom är ett mer överkomligt alternativ för dem som önskar en pool. Ovanmarkpoolen grävs alltså inte ned i marken utan är självbärande och ställs på sin egendom. De är betydligt lättare att bygga än en markpool och framförallt mindre tidskrävande. Karet som poolen består av är vanligtvis tillverkat av PVC (polyvinylklorid), former i trä, glasfiber och andra material existerar dock också men är inte lika vanligt. Omkring karet uppförs en ram av trä för att stabilisera poolen. En liner används för att klä insidan av karet.

Placera ovanmarkpoolen på plan solid mark, förslagsvis en bit i från träd som fäller löv och ger skugga. Tänk på att en pool tar upp mycket plats (en genomsnittlig ovanmarkpool ligger på 4*8 meter), mer så en ovanmark- än en markpool. Vi vill ju kunna använda trädgården till annat också eller hur? En pool i mindre dimensioner räcker väl!

En ovanmarkpool kräver stegar/trappor på både ut- och insida samt bra belysning. För att förenkla rengöringen av din pool är det mycket viktigt med reningsverk, dammsugare och sandfilter.


Värme i din pool

Alla vill vi ha ett härligt varmt vatten i vår pool - oavsett om vi endast doppar tårna eller dyker huvud först. Önskar man värma upp vattnet i sin pool finns det flera sätt att gå tillväga. Beroende på vad man har för typ, storlek, behov och ekonomi finns det en rekommendation för dig! En värmeväxlare är utan tvekan det kvickaste samt det billigaste sättet att värma upp en pool. Genom att föra över värme från ett redan installerat värmesystem som en panna eller solfångare får man en behaglig vattentemperatur. Ett annat alternativ är en poolvärmepump som tar värme från luften och värmer vattnet i poolen. En poolvärmepump är mer energieffektiv än en värmeväxlare och samtidigt ett miljövänligt alternativ. Ytterligare ett värmealternativ är solfångare. Genom att montera solceller invid poolen eller på poolskyddet kan man värma upp vattnet till mycket låga kostnader. Solceller för uppvärmning fungerar dock endast under sommaren och kostar aningen mer. En elvärmare är relativt billig att inhandla men driftskostnaderna blir betydligt dyrare. Elvärmare rekommenderas därför till mindre pooler.


Poolskydd enligt lagen

Fasta pooler med ett djup över 20 cm ska enligt lagen ha skydd. Detta för att minska risken för drunkningsolyckor.

"Faktum är att de flesta drunkningsolyckor inte inträffar på den egna tomten utan hos grannen eller borta under semester"
- Konsumentverket

Det är alltså inte bara för din egen skull ett poolskydd är nödvändigt utan för allmänheten! Andra uppgifter ett poolskydd har kan till exempel vara att behålla värmen i vattnet, minska nedsmutsning och förhindra avdunstning. Ett poolskydd kan bland annat vara ett staket, nät, överdrag eller pooltak.


Staket

En regel är att barn inte ska kunna klättra över, gå emellan eller krypa under staketet. Det ska vara minst 90 cm högt, med max 5 cm mellan mark och staket samt inte mer än 9 cm mellan staketspjälorna. En grind ska öppnas utåt, vara självstängande och ha säkerhetsbeslag. Ett staket kan ta upp mycket plats och är inte alltid en fröjd för ögat, det är även vanligt att djur tar sig innanför och drunknar. Staket håller heller inte ute smuts eller håller värmen.


Nät

Ett nät över poolen får inte ha mer än 50 mm maskvidd. Det ska också klara trycket av ett större djur eller en människa. Ett nät minskar avdunstning men håller inte borta smuts och mindre djur. Det hjälper inte heller till med att bevara temperaturen i vattnet.


Poolöverdrag

Det finns flera olika typer av överdrag - poolöverdrag med stroppar, manuellt poolöverdrag med spår och automatiskt poolöverdrag med spår. Ett poolöverdrag med stroppar är ett av de mest använda poolskydden och ser ut som en tjockare presenning (observera dock att en vanlig presenning ej ska användas!). Det finns både täta och otäta överdrag. Ett tätt överdrag med stroppar håller vattentemperaturen bra, skyddar mot nedsmutsning och minskar avdunstning. Vid regnväder kan det samlas pölar på skyddet som behöver pumpas bort innan man avlägsnar överdraget. Otäta överdrag är lättare och enklare att ta av och på än täta. Ett överdrag med spår längs med poolens kanter är mindre tidskrävande då man slipper fästning av stroppar. Det finns både manuella som man då drar med rep eller dylikt och automatiska som dras med olika anordningar. Alla poolöverdrag skyddar mot stora och små djur, barn och vuxna.


Pooltak

Väljer man ett pooltak ges fördelen att man kan använda poolen även under skydd. Det finns både mindre pooltak av plast och större av exklusivare material. Det är viktigt att tänka på klimatet i just ditt område när man köper ett pooltak. Taket ska nämligen klara av det kyliga nordiska klimatet samt snöfall. Ett pooltak värmer upp vattnet i poolen vid soligt väder, skyddar mot regn och blåst, håller borta smuts och minskar avdunstningen. Kolla upp vad som gäller för just ditt tak innan du bygger - ett pooltak kan komma att kräva bygglov.