Installera kamin – Pris och regler


Planerar du att installera en kamin i din bostad som en alternativ värmekälla? Här ger vi dig en bra guide över vad du ska tänka på inför din installation och hur du sedan går tillväga.

Varför ska jag installera kamin?

Genom att installera en kamin hemma i ditt hus ökar du mysfaktorn rejält – värmen och sprakandet ger mycket harmoni. Men det finns såklart fler anledningar, främst ekonomiska. Med en bra kamin har du möjlighet att sänka dina värmekostnader, särskilt under vinterhalvåret när elen är dyr. Vedkaminer är energieffektiva och genom att elda minskar du kostnaden för olja eller el. Har du en öppen spis kan du också tjäna på att sätta in en kassett i den. En öppen spis förlorar runt 80 procent av värmen den genererar genom skorstenen. Samtidigt är du snällare mot miljön och sparar pengar eftersom en modern kamin behöver mindre ved. En modern kamin ser också till att höja värdet på huset.

Pris för att installera kamin

Priset för en kamin varierar en del beroende på storlek, design och varumärke men enligt Svenska Brasvärmeföreningen kostar en kamin mellan 10 000 och 35 000 kronor. Kostnader som sedan tillkommer är skorsten och installation.

Prisexempel: 

  • Kamin 20 000 kr. 
  • Skorsten och installation 45 000-55 000 kr.

Summa: 55 000-65 000 kr.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Jämför priser för installation
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Hur mycket elkostnad sparar jag på att installera en kamin?

Enligt den svenska återförsäljaren Contura kan du spara flera tusen genom att se över värmesystemet hemma. Genom att byta ut din gamla kamin mot en ny kan du spara upp till 3000 kronor per år. Installerar du en helt ny kan du spara upp till 10 000 kronor per år.

Olika typer av kaminer

Det finns olika typer av kaminer att välja mellan från flera stora varumärken. Du kan sätta in en insats eller kassett i en befintlig öppen spis och på så sätt få både en säkrare och mer effektiv kamin. Den andra modellen är en fristående kamin som du kan placera nästan var som helst i ditt hem. De flesta återförsäljare erbjuder flera olika design, material, storlekar och funktioner för att det ska passa dig och ditt hem under många år framöver. En kamin har en livslängd på minst 30 år, men eftersom tekniken går framåt rekommenderas att byta efter 10-15 år.

Regler och förberedelser inför installation av kamin

För att få installera en kamin hemma behöver du ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan. I många fall räcker det att göra en bygganmälan, men vad som gäller i din kommun kan du ta reda på hos byggnämnden. I bygganmälan ska du bifoga planritning, fasadritning och prestandadeklaration och många återförsäljare har möjlighet att hjälpa dig med både bygganmälan och prestandadeklarationen. Du måste också bestämma om du ska utföra installationen själv eller anlita installatörer.

Var ska kaminen placeras?

Är det en fristående kamin ska du fundera på var i huset du ska placera den. Störst spridning på värmen får du genom att placera kaminen så centralt som möjligt. Har du fler än en våning är det bäst att ha kaminen på bottenvåningen för att hela huset ska kunna ta del av värmen. Tänk också på att du måste ha ett visst avstånd till brännbart material – vanligtvis minst 50 centimeter. Även kaminens vikt kan ha betydelse och är det en tyngre modell kan golvbjälklaget behöva förstärkas.

Du vill såklart njuta så mycket av kaminen som möjligt, men behöver också ta hänsyn till husets konstruktion när det kommer till skorstenen. Saknar du murstock ska du tänka på var skorstenensröret kommer ut på huset. Det är bra att placera kaminen så att röret kan dras rakt genom huset och kommer så nära taknocken som möjligt. Ta gärna hjälp av husritning och planlösning för att inte göra någon åverkan på el- och vattenledningar eller bärande konstruktioner.

Installationen av ny kamin

När du installerar en ny fristående kamin behöver du också ha en skorsten, som på ett säkert sätt transporterar bort rökgaserna från ditt hem. Ofta köper du ett färdigt paket där både kamin, skorsten, andra tillbehör ingår i priset. Du kan också köpa till installationen, eller så gör du den på egen hand. Du får installera braskaminen själv, men måste då läsa igenom och följa installationsanvisningarna så att måtten och monteringen blir rätt. Även om du väljer att installera kaminen på egen hand kan återförsäljarna hjälpa dig att planera och skräddarsy skorstenslösningen och vara behjälplig kring regler och mått.

Skorstenen är ofta enkel att installera och monteras genom både övervåning och vind, men den krångligaste biten med en kamininstallation är att arrangera skorstenslösningen. Rökkanalen behöver ha ett visst avstånd till brännbara byggdelar samtidigt som sotaren ska kunna göra sitt jobb riskfritt.

När du ska installera kaminen börjar du med att montera ihop den och kontrollerar sedan att det inte finns några hinder i innertaket som vattenrör, elkablar eller takstolar. Du ritar upp på golvet var kaminen ska stå, ritar hålet i taket och sågar sedan genom hela bjälklaget upp till nästa våning. Har du flera våningar gör du även hål för röret upp till vinden. Efter det markerar du och sågar ett centrumhål i yttertaket, avlägsnar tegelpannor och sågar klart hålet. Du placerar kaminen på sin plats, monterar skorstenen och yttertaksbeslag, lägger tillbaka tegelpannorna och tätar ordentligt. Sist monterar du skorstenhuven och takstegen. Kom också ihåg att det måste finnas ett gnistskydd på golvet runt kaminen.

Installation av kamin i befintlig murstock

Har du redan en skorsten och rökkanal kan du koppla din kamin till denna. Dock behöver en sotare titta på kanalen för att säkerhetsställa att den är tät och fungerar som den ska. Är den inte det behöver du komplettera med ett rör som du placerar i rökkanalen. Du behöver också se till att kaminens mått stämmer överens med rökkanalens mått.

Vem får installera en kamin?

Som privatperson har du rätt att installera kaminen på egen hand i ditt hem, men var noga med att följa de regler, mått och anvisningar som finns. Dock måste en sotare godkänna installationen innan du får elda i den genom att provtrycka rökkanalen.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att installera kamin här på Hus.se.

Installera kamin - förstärka golvet?

"Som rubriken säger har jag tänkt att installera en kamin men undrar om man behöver förstärka golvet när jag nu äntliga ska investera i en eldstad."
Mvh Pete

"Camina säger så här:
En del produkter är klassade som tunga eldstäder och kräver ett fundament eller förstärkning av golvet. Gränsen mellan lätt och tung eldstad går vid cirka 350 kg. Om du väljer en lätt eldstad, behöver du inte förstärka golvet. Byggnadsnämnden i din kommun kan svara på vad du har för grund i ditt hus om du är osäker."
Mvh Solfångarn 

"Vi går i tankar att installera en kamin i vår villa som vi nyss flyttat in iHur mycket ska jag räkna med att själva installationen kostar?"
Mvh Halt

"Så här såg det ut för oss..
700 kr för bygganmälan
Kaminen kostade 12990 kr och 11500 kr för skorsten med alla tillbehör. tilluftskanal till kaminen låg runt 400 kr om jag inte minns fel. Det tillkom lite småsaker också som jag inte kan lista exakta summor på.
Installationen gjorde jag själv så totalt landade det runt 29.000 kr inklusive skorsten."
Mvh Oscar


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Genom att installera en kamin kan du sänka dina värmekostnader. Dessutom höjer du både värdet på huset och mysfaktorn hemma.
  • Du får själv installera kaminen, men måste följa de regler och anvisningar som återförsäljaren ger dig.
  • Priset för en kamin varierar en del beroende på storlek, design och varumärke men en kamin med skorsten och installation kan kosta upp till mellan 55 000 och 65 000 kronor. kan kosta mellan 10 000 och 35 000 kronor.