Kaminer för uppvärmning

Kaminer
En kamin kan främst ses som en kompletterande värmekälla för bostadshus och ger en mjuk och behaglig värme med stor mysfaktor. Moderna kaminer är både effektiva och vackra möbler att titta på. 

kamin

 

Så fungerar det 
Öppna spisar är från början vedeldningsplatser som sprider värme. Problemet med en sedvanlig öppen spis är att den största delen av värmen går till kråkorna. Bara ett tiotal procent av värmen stannar kvar i huset. Numera förser de flesta sina öppna spisar med en kassett, som ökar effektiviteten av brasan. Riktigt effektiva kaminer och kakelugnar är ofta Svanenmärkta. 

En kamin däremot är en vidareutveckling av den gamla hederliga och mycket vackra kakelugnen. Kaminen består till stora delar av stenmaterial som långsamt värms upp av eldningen genom att röken och den varma luften leds genom stenmaterialet. När kaminen väl är varm sprider den en behaglig och mysig värme som håller sig bra mycket länge än själva elden. Kakelugnar tillverkas fortfarande och är enormt populära. De går att köpa både som nya och som begagnade. 

Ett alternativ till klassiska vedkaminer är en pelletskamin. Den är ganska billig att inhandla och bra mycket effektivare. Pellets genererar tre gånger så mycket värme per kilo brännbart material. 

För- och nackdelar 
Fördelarna med öppna spisar och kaminer är många. Inte minst är de vackra möbler i sig och är en källa till gemytlig värme och en härlig känsla. De är dessutom bra komplement till andra system, till exempel för bergvärme eller elradiatorer. Det minskar elkostnaderna vid ordentlig kyla och är en driftssäker värmekälla som inte bryr sig om elavbrott. I ett mindre hus kan en kamin faktiskt räcka som uppvärmning, i alla fall om det alltid finns personer hemma som kan ladda med ny ved. 

För kaminen kräver en hel del underhåll. Efter en dags bortavaro är kaminen helt utkyld. I tätbebyggda områden kan klagomål förekomma till personer som eldar mycket, då rökgaserna kan irritera grannar. 

Vad kostar det
En kamin kan kosta allt mellan 5 000 och 55 000 kronor beroende på stil, märke och modell. Till det kommer kostnader för skorsten. Veden är olika dyr beroende på tillgång. Kostnaden är högre i tätbebyggda områden än på landsbygden. Kostnaden innebär mest eget arbete för den som har egen ved att ta av. Eventuell hyra eller kostnad för klyv och motorsåg tillkommer.