Förläng sommaren med växthus


Längtar du efter en avkopplande oas och vill förverkliga odlingsdrömmarna? Varför inte njuta av en kopp kaffe i behagligt klimat året runt i ett eget växthus, drivhus eller orangeri? Orden är olika men betyder i stort sett samma sak. För att du ska kunna göra verklighet av drömmen har vi samlat växthusen som är bäst i test.

Växthus med plats för odling på insidan
Växthus med plats för odling på insidan

Välj byggnadsmetod som passar dig

Att bygga ett hus för odling är ett roligt projekt som de flesta klarar av att genomföra. Innan du sätter igång är det en bra idé att fundera på vilket material som är bäst för ditt projekt. Det finns nämligen flera olika material och byggnadsmetoder och här tar vi upp några av de vanligaste. Tänk också på att det går att kombinera material, som exempelvis att ha glas på väggarna och plast på taket.

Bygga växthus mot vägg

En av de enklaste varianterna är att utnyttja ett befintligt hus som stomme. Eftersom det redan finns en stabil vägg att fästa reglar i kommer bygget att bli enklare. Har du dessutom en altan som är förankrad med plintar eller liknande behöver du inte lägga tid på att förbereda grunden. För detta bygge behövs enbart en bra regelkonstruktion för väggar och tak. Många kombinerar bygget av uterum och anpassar det för att även kunna användas för växtodling.

Växthus av gamla fönster

Vill du ha ett charmigt, lite lantligt gammeldags, utseende passar det bra att använda gamla fönster som byggnadsmaterial. Grunden till huset är densamma som för ett traditionellt växthus men reglarna behöver justeras. De måste nämligen anpassas efter måtten på fönstren.

Innan du sätter igång med att snickra gäller det därför att mäta fönstren och göra en ritning över med vilket mellanrum väggarnas reglar ska byggas med. Även takstolarna behöver byggas utifrån fönstrens mått. När reglar och fönster är på plats är det viktigt att täta mellan reglar och fönster med exempelvis silikon. Även virket i reglarna behöver behandlas med väderbeständig olja eller fasadfärg så att inte fukt förstör huset.

Växthus i kanalplast

Det finns många fördelar med att välja tålig plast som material till både väggar och tak. Bland annat ger den viss skugga till växterna i och med att den inte är helt genomskinlig. Den är dessutom mycket hållbar och enkel att hantera. Ytterligare en fördel är att snö lätt glider av taket och att den står emot bollar och annat utan att gå sönder.

Bygga grund till växthus

För att få ett stabilt hus som står emot väder och vind gäller det att lägga extra tid på grunden. Ett växthus kan placeras på antingen plintar eller lecablock. Oavsett vilket du väljer måste marken runtomkring vara väldränerad så att den inte börjar röra sig. Gräv därför ut marken och fyll på med grus innan du börjar med grunden. Är ytan där växthuset ska stå ojämn eller sluttar åt något håll behöver den jämnas ut med fyllnadsmassor och eventuellt en stödmur. Om du har tänkt att kunna övervintra växter och därmed ha plusgrader året runt behöver grunden vara välisolerad. Ett vanligt sätt att isolera på är att bygga upp en sockel av exempelvis lecablock.

Växthus med tomatplantor och utomhusklinker
Växthus med tomatplantor och utomhusklinker som ger en trevlig mysfaktor. Enkelt att spola av från jord och smuts.

Många underskattar tiden det tar att förbereda grunden, tänk därför på att planera in ordentligt med arbetstimmar på detta moment. Ofta är det till och med så att själva bygget av väggar och tak går fortare än grundarbetet. Gör gärna en tidsplan för hela byggprojektet så att det hinner bli klart innan odlingssäsongen drar igång.

Behövs bygglov?

I de flesta fall får man bygga utan bygglov men som med de flesta regler finns undantag. Det behövs inte för en 15 kvadratmeter stor till- eller nybyggnad så länge den inte är för hög. Inom detaljplanelagt område behöver du dock göra en bygganmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Ligger byggnaden närmare än 4,5 meter till grannen behöver du ett medgivande, helst skriftligt. Utanför detaljplanelagt område är reglerna friare men kolla ändå vad som gäller där du bor, det kan finnas regler om strandskydd, miljöhänsyn o.s.v

Utnyttja utrymmet till max

Storleken på ditt växthus är viktigt. Ett stort växthus som har plats för både långbord, avslappningshörna, grönsaker, fruktträd och blommor kan användas till både fikapauser, fester och odling. Har man ett mindre växthus ska man se till att utnyttja utrymmet till max. Genom att placera hyllor på höjden skapar man mycket plats för sina odlingar - se dock till att ljuset når växterna! Ett planteringsbord som enkelt flyttas ut vid soliga dagar eller vid festligheter är en smart lösning. Se till att bordet är fyllt av smarta lösningar som hyllor och lådor där verktyg och liknande får plats. Plantor som tomat, gurka och vindruvor kan planteras i en högre höjd och ger på så sätt mer golvutrymme. Plantera i hinkar och använd snören som växterna kan klänga på.

Inred efter eget behov

Ett vackert växthus i trädgården genererar inte bara färggranna blommor och goda grönsaker - här njuter du också av Sveriges omväxlande väder en stor del av året! Genom att inreda växthuset med mysig belysning, skönt möblemang och härliga textilier skapar man ett uterum för både soliga och regniga dagar. Tänk att en regnig dag få slå sig ned i en rottingfåtölj och njuta av en spännande bok - utomhus, eller under en blåsig eftermiddag gotta sig med en kopp kaffe - utomhus. Allt det här är möjligt i ett väl inrett växthus! Här är några enkla tips för att inreda växthuset:

  • Täck delar av växthuset med trevliga tyger. Tygerna skapar mysfaktor samtidigt som de hjälper till att bevara värmen längre.
  • Ett växthus är en perfekt festlokal för trädgård- & grillfester. Duka upp ett långbord, tag fram finporslinet och tänd grillen! Här sitter gästerna i en intim miljö, med himlen och grönska alldeles intill. 
  • Önskar man hellre skapa en plats för avslappning och lugna stunder är det utmärkt att inreda med rottingfåtöljer eller solstolar. Belysning är viktigt både för växter och för din egen trivsel.
  • Rekommendationer om vilket ljus som är rätt för plantor ges vid köp av växthus. Fråga handlaren för att vara på den säkra sidan. 

För dig som vill utnyttja växthuset efter solen gått ned utan att tända stora ljusrör är tända ljus oslagbart. Solcellslampor som samlat energi under dagen är också ett alternativ. För vilket ändamål man än väljer att inreda kommer ett växthus låta sommarens rofyllda ögonblick och livfulla nöjen vara lite längre.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Utan bygglov får du bygga en högst 15 kvadratmeter stor tillbyggnad eller komplementbyggnad så länge den är minst 4,5 meter från grannen. Du måste dock göra en anmälan till byggnadsnämnden innan du sätter igång om ditt hus ligger inom detaljplanelagt område. Fastigheter utanför detaljplanen har ofta färre regler men kontrollera vad som gäller i just din kommun.
  • Kostnaden beror på hur stort det ska vara och hur mycket material du kan köpa begagnat eller kanske redan har hemma. Har du gamla fönster blir det billigare, liksom om du gör allt jobb själv. Nya modeller kostar cirka 50 000 kr men priset kan vara både högre och lägre beroende på storlek och kvalitet.
  • Arbetssättet är samma som för ett traditionellt hus men avståndet mellan reglarna behöver anpassas efter storleken på fönstren.