Bygga uterum – tips och idéer


Att bygga ett uterum blir alltmer populärt för att förlänga utesäsongen och njuta av årets alla årstider även om det regnar, snöar eller blåser. Men kan man bygga uterum själv och vilken är kostnaden för att bygga uterum?

Bygga uterum

Ett uterum kan se ut på många sätt. Det kan vara fristående eller vara ett uterum på altanen mot en fasad. Idéerna är många. Många väljer att snickra ihop det själva medan andra anlitar en kunnig hantverkare. Även om det blir dyrare kan du använda dig av ROT-avdraget.

Bygglov för uterum

För att slippa bygglov kan du bygga ett uterum som är fristående om det är mellan 15-30 kvm och sträcker sig inom reglerna för friggebodar och attefallshus. Om uterummet är en tillbyggnad på huset, som på en altan, så gäller 15 kvm utan bygglov. Allt utom det kräver tillstånd.

Att skapa det fristående uterummet är det allra enklaste eftersom du inte behöver ta hänsyn till fönsterhöjder och fasadens isoleringsstandard – något som krävs om du kör på en tillbyggnad. En fördel med en tillbyggnad är dock att huset får ett extra rum som du faktiskt bara kan kliva rakt in i från övriga huset.

Kostnad för att bygga uterum

Kostnaden för ett uterum kan variera, också beroende på om du gör det själv eller ber om hjälp från en snickare. Det finns färdiga byggpartier för sommar-uterum med glaspartier som inte är energiglas. Är isoleringsgraden viktig för dig så måste du dock betala mer. Många vill kunna sitta ute i sina uterum året runt och då måste du lägga till med energiglas. Uterummet kan då gå på mer än 50 000 kronor medan en enklare variant kostar runt 25 000 kronor.

Vill du ha en riktig vinterträdgård med u-värde på 1,1–1,2 så kan det kosta uppemot 200 000 kronor. Allt handlar om yta och material samt olika typer av detaljer.

Visst kan du sätta ihop rummet själv men tänk på att alla eventuella eldragningar och golvvärme måste utföras av behörig fackman. Eldragningarna är bland de första aspekterna att ta hänsyn till så glöm inte bort dessa.

Tidsaspekter

Självarbete och uppförande av ett uterum tar inte så lång tid som man kan tro. För en hemmafixare går det att hitta lättbyggda uterum som inte tar mer än en vecka att snickra ihop. Här är några tips:

  • Leta inspiration på utställningar, i tidningar och på andra ställen.
  • Mät ordentligt och lägg gärna till lite extra utrymme.
  • Bygg också gärna en öppen plats i anslutning till uterummet och gå ut och in som du känner för.

Uterum på plintar

En del fristående uterum är uppbyggda på plintar, vilket ser riktigt snyggt ut. Rätt grund för uterummet ger både högre säkerhet och ett finare utseende. Det enklaste sättet är att använda sig av träbjälklag ovanpå betongplintar. En stor fördel med träbjälklag är att de kan byggas både oisolerade och med isolering på till exempel en altan. Du kan köpa färdiggjutna betongplintar redo att sättas ner i marken.

Bygga med lösvirke och ritning

För dig som vill ha ett unikt uterum och är riktigt händig går det att göra hela rummet själv med hjälp av ritningar och lösvirke. Du kanske har spill över från något annat bygge och vill ta vara på det eller så köper du det i en butik med tillräcklig marginal, vilket kan bli ett spännande projekt. Köp alltid till 15 % mer virke för eventuella felaktigheter.

Bygg utifrån dina egna behov

Tänk alltid igenom vad du ska använda uterummet till och när det ska användas innan du sätter igång med planeringen. Om du vill vistas där året runt måste det vara ordentligt isolerat och inrett, medan ett rum enbart avsett för en kort säsong inte behöver lika mycket planering. Inred gärna med växter, mattor och finare möbler för en året runt-bonad. Välj gärna stora fönster som släpper in ordentligt med ljus och värme från solens strålar.

TIPS! Installera gärna infravärme i ett enklare uterum så vinner du mer tid på hösten även om det inte är lika isolerat som en vinterträdgård.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det beror helt och hållet på hur stort det ska vara, hur mycket virke som behövs och vilka detaljer som krävs. Ett vanligt uterum brukar ta drygt en vecka att snickra ihop men räkna med mer jobb om du ska gjuta grunden själv och bygga alltihop från scratch.
  • Oftast ligger ett enkelt uterum som endast ska vara till för sommaren på runt 25 000-30 000 kr att göra, men ett avancerat uterum med energiglasfönster och skjutpartier kan komma att gå på mellan 100 000 och 200 000 kronor. Allt beror på material och åtgång.
  • Ja, absolut, det går att köpa färdiga byggsatser som bara tar några dagar att snickra ihop. Dessa är det vanligaste alternativet bland hemmafixare.