Så fixar du en vacker vinterträdgård


Vi bor i ett mörkt land och därför är det viktigt att ta vara på det ljus som finns. Genom att bygga till din bostad med en vinterträdgård får du en typ av uterum som du kan vistas i året runt. Vi lär dig allt du behöver veta för att enkelt kunna fixa en egen.

Vinterträdgård

Vad är en vinterträdgård?

Ett uterum för vinterbruk är i princip ett uterum med många glaspartier som släpper in ljus. Till skillnad från ett traditionellt uterum är den här typen av uterum isolerat och har någon typ av uppvärmning. Det gör det möjligt att vistas där ute året runt och ta vara på ljuset, både sommar och vinter.

Ett rum av det här slaget är dessutom en fantastisk plats att förvara ljuskrävande växter på eftersom ljusinsläppet är så stort.

Fördelar med en vinterträdgård

  • Ger möjlighet till känslan att sitta utomhus året runt.
  • Perfekt plats för växter.
  • Ger ett extra rum till bostaden.
  • Det stora insläppet av solljus bidrar till uppvärmning av bostaden.

Så är vinterträdgården uppbyggd

Det går att få en inomhusträdgård för vinterbruk som ser ut på alla möjliga sätt, allt ifrån modeller som passar den strama funkisvillan till gammaldags varianter som smälter ihop vackert med sekelskifteshuset.

När du ska bygga en utbyggnad av den här typen kan du gå tillväga på två sätt. Antingen köper du en färdig byggsats som matchar ditt hus, eller så tar du hjälp av en arkitekt som kan rita upp ett utrymme som passar dig.

För att förstå det unika med ett vinterbonat uterum är det bra att förstå hur det är uppbyggt. Vi listar några viktiga komponenter nedan:

Stomme

Stommen byggs oftast av limträ eller värmeisolerad aluminium. För ett vinterbonat uterum som ska hållas varmt året om kan det vara bra att välja en stomme just av isolerad aluminium eftersom limträ inte har samma värmebevarande egenskaper.

Glas

Ett rum av den här typen består ofta av stora glaspartier. För att det ska fungera som uterum året runt bör man dock välja vinterisolerat glas som behåller värmen och stänger ute kyla.

Tak

För taket har du många valmöjligheter.Du kan även här välja vinterisolerat glas för större ljusinsläpp, men det går också bra att lägga ett mer traditionellt tak i plåt eller tegel med isolering.

Grund

För att få mesta möjliga värmeisolering rekommenderas en gjuten platta att placera sitt vinterbonade uterum på. Väljer man att lägga in värmeslingor i plattan får man även ett golv som kan agera värmekälla. Lägg då gärna klinker på golvet eftersom de leder och fördelar värmen på ett effektivt sätt.

Uppvärmning

I ett rum med stora glaspartier som du ska kunna vistas i året runt behövs det någon form av uppvärmning. Väljer du att lägga in värmeslingor i golvet, som i exemplet ovan, så slipper du sätta in radiatorer, även om det naturligtvis också fungerar bra.

Du kan även värma upp ditt uterum med hjälp av en kamin eller en luftvärmepump. Väljer du en kamin kan det vara bra att komplettera med en annan värmekälla eftersom det är svårt att hålla kaminen igång hela tiden.

Ventilation

Det är viktigt att ha någon form av ventilation i rummet, annars kan kondens och imma lätt bildas och miljön kan upplevas fuktig. Ventilation går att få till på olika sätt. Du kan till exempel installera ventiler för till- och frånluft så att du får ett självdrag. Det är även möjligt att installera en fläkt.

Se också till att det finns möjlighet att stänga dörren till uterummet så att det inte blir ett värmeläckage inifrån huset.

Vissa färdiga glaspartier för den här typen av uterum har också vädringsluckor. Det kan vara en bra sak att satsa på eftersom inomhusmiljön kan bli väldigt varm under sommarmånaderna. Då är det skönt att kunna vädra och öppna upp.

Funktioner för ett vinterbonat uterum

Du kanske funderar över vilka funktioner ett vinterbonat uterum kan erbjuda? Möjligheterna är verkligen oändliga. Först och främst är det en utmärkt plats att förvara växter på och bygga din egen grönskande oas.

Populärt är också att inreda uterummet i loungestil, kanske med en skön soffgrupp och ett matbord. Då kan rummet fungera som en perfekt plats för gäster.

Det är också skönt att bara låta rummet vara en härlig plats för lugn och reflektion. Ställ in en skön fåtölj och njut av lugnet, ljuset och dina växter.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det finns färdiga byggsatser som du kan installera själv om du har lite erfarenhet av bygge. Innan du sätter igång är det viktigt att du undersöker om du behöver bygglov för tillbyggnaden.
  • Här kan priserna skilja sig oerhört mycket beroende på hur avancerat ditt uterum ska vara. Ett enklare bygge kan kosta runt 5 000 kronor medan ett mer avancerat kan röra sig upp emot 50 000 kronor.
  • Vi har tagit fram en guide som är en bra början om du är sugen på att bygga ett vinterbonat uterum. Här får du reda på hur du går tillväga och vad som är viktigt att tänka på.