De bästa skjutdörrarna till ditt uterum


Skjutdörrar till ett uterum förgyller och förhöjer både stil och standard. Välj mellan dörrar helt i glas och karmar i annat material som passar in i resten av omgivningen. Skjutdörrarna ska även fungera och isolera under vår, sommar, höst och vinter. Läs vidare för att lära dig mer.

Skjutdörrar till uterum

Funderar du på att köpa skjutdörrar för uterummet? Då kan du ta del av en del tips. Olika dörrar har olika funktioner, bland annat finns det lyftbara skjutdörrar som passar bra om de har stor vikt. Båda finns med isolerglas och går att få som inglasade dörrar för både husfasader och uterum. Du kan även hitta vikdörrar och kan gå från mycket billiga i tunt material, till glasdörrar som går att vika.

Olika typer av skjutdörrar

Som ovan nämnts kan du finna tre huvudsakliga varianter på skjutdörrar.

 • Vikbara
 • Vanliga
 • Lyftskjutdörrar

Sedan måste du även fundera på om du vill ha fasta glaspartier runt om eller om de ska bli öppningsbara. Eftersom inglasning idag ter sig i så många olika modeller kan du skräddarsy ditt uterum med exakt de glas och dörrar som du önskar.

Fördelar med skjutdörrar

Att använda denna typ av dörrar i inglasningen ger många fördelar.

 • Du kan öppna och stänga när du vill för att få in svalka eller behålla värmen.
 • Du får en känsla av att vistas utomhus, vilket är en fördel under årets alla årstider.

När du ska hitta eller välja skjutdörrar måste du trots god isolerförmåga och kvalitet dock tänka på att det kan sippra in fukt och kyla ibland. Speciellt om dörrarna öppnas i sidled. Se till att du köper av en bra leverantör.

Vid valet måste du ta hänsyn till isoleringsgraden eller den så kallade U-graden som talar om hur väl isolerade och täta de egentligen är. I det svenska klimatet är det viktigt med ett relativt lågt U-värde, både på fönster och dörrar, om du vill ha ett vinterbonat uterum. Man kan säga att ju mer du tänker vistas i uterummet desto lägre U-grad måste det ha.

TIPS! Om du inte ska använda uterummet så mycket så kan en U-grad på 5,8 räcka. Du som vill ha riktigt tätt omkring dig bör satsa på energisparglas i dörrar och fönster, gärna med U-grad 1,0. Med det slipper du även dimma och kondens.

Öppna nästan på vid gavel med vikbara skjutdörrar

Om du vill kunna öppna upp så mycket som möjligt ska du satsa på isolerande glasdörrar som går att vika. De öppnar nästan 90 % så att du verkligen känner dig som om du befann dig utomhus. Tänk dock på att vikbara varianter är dyrare, speciellt om du ska ha isolerande glas i dem.

Hjulvaggor på skjutpartierna

Att öppna skjutdörrarna bör ske smidigt och tyst. Skjutdörrar ska ha speciella buggy-hjul som gör att de öppnas utan problem. Funktionen innebär att dörrarna skjuts på kullager, helst i rostfritt stål så de inte rostar igen med tiden.

Kostnad för skjutdörrar/skjutpartier

Att investera i skjutdörrar är bra för dig om du vill vistas "utomhus" så mycket som möjligt. Men vad kan kalaset gå på? Man brukar räkna med att köpet och installationen sammanlagt kan gå på alltifrån 50 000-100 000 kronor. Det priset gäller om du kan göra lite själv, det vill säga montera och göra småsaker. Om du vill ha hela arbetskostnaden tillagd får du normalt räkna med ännu mer. Tänk på att dörrar i speciellt glas kostar mer.

Det största partiet i skjutdörrar idag är glas, men karmarna kan komma i olika material, såsom aluminium, trä eller PVC. Alla har sina fördelar.

 • Trä – ger en klassisk känsla och lyfter fram det rustika.
 • Aluminium – ger mer glaskänsla över hela dörren och ett modernt intryck.
 • PVC – ett i stort sett helt underhållsfritt material som tål det mesta.

Det är viktigt att ha ett starkt lås till dina dörrar, en tjuv tar sig annars lätt in via uterummet. Det handlar vanligtvis om ett hakregellås eller dragring. Beroende på hur skjutdörren ser ut kan anordningarna se lite olika ut, men du bör definitivt välja det bästa.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Denna variant innebär att dörrarna blir som vikpartier och viks som ett dragspel. Det gör att du kan öppna upp mer och få in mer ljus och frisk luft. De är dock dyrare än vanliga skjutdörrar.
 • Om du vill ha en modern känsla och få mer ett intryck av glas, ska du välja aluminium. Behöver du ett underhållsfritt material som passar i alla väder är PVC det bästa. Trä är fint om du vill ha en rustik känsla.
 • Man brukar säga att det kan kosta mellan 50 000-100 000 kronor och ibland ännu mer om du vill ha hela arbetskostnaden från en hantverkare. Ju mer du kan göra själv desto billigare kan slutpriset bli, men tänk på att skaffa dörrar av hög kvalitet.