Ladda elbil – Kostnad ladda hemma & laddstation per mil


Funderar du på att köpa elbil? Oavsett om du planerar att ladda hemma eller på en laddstation är det bra att se över alternativ. Vi guidar dig gällande kostnad, per mil och per kwh. Det lönar sig att ladda elbilen om du gör det med lite eftertanke.

Ladda elbil

Planera för elbilsladdning

Det blir allt vanligare att köra elbil. Därmed ökar både laddningsplatser och ett behov av fler laddstationer i både stad som på landsbygd. En elbil kräver lite mer planering än med traditionella färdmedel. Om du vill investera i elbil är det därför bra att på en gång säkerställa att din nya bil har nära till laddningsmöjligheter. Idag är alternativen att ladda elbilen på en laddstation, eller hemma vid den egna bostaden eller huset.

Skillnaden i kronor på att ladda elbil vs tanka bensinbil

Vi räknar från ett exempel för att se vilken skillnad det är i kronor.

  • Det kostar 3 000 kr för att komma 1 000 mil med elbil - räknat på en elbil som har 2,1 kW per mil.
  • Det kostar 12 600 kr för att komma 1 000 mil med bensinbil - räknat på att en ny bil drar 0,7 liter mil.

Skillnaden är alltså 9 600 kronor. Om vi delar det på 12 månader blir det 800 kronor per månad. Alltså en rätt stor skillnad vad man får för typ av bil för samma pris. Med detta exempel kan alltså en elbil kosta 800 kronor mer i månaden och ändå inte bli dyrare än en bensinbil om vi räknar per år. 

Ladda elbilen på bästa sätt

Att ladda en elbil är egentligen inte alls krångligt. Själva anslutningen skiljer sig något från olika bilmärken med olika laddkablar. Kontakta din återförsäljare för att se vilken laddkabel du behöver till din bil. Du kan använda ett vanligt uttag eller låta installera en professionell laddstation av certifierat elsäkerhetsföretag. Det sistnämnda rekommenderas då ett vanligt utan kan utgöra brandrisk. Elsäkerhetsverket ställer krav på att installationen utförs på korrekt sätt för att du ska kunna ladda just säkert.

Checklista för att ladda säkert

  • Använd korrekt installerad laddningsstation, laddstolpe eller laddbox.
  • Låt endast en auktoriserad elektriker installera din laddningsplats
  • Ladda bilen utomhus
  • Följ Elsäkerhetsverkets krav om du ska ladda bilen inomhus
  • Använd jordfelsbrytare typ B
  • Använd rätt laddkabel för din bil
Ladda elbil - hus.se.
Laddkabel sitter i ett elfordon för att ladda elbilens batteri innan avfärd.
Ladda elbil - hus.se.
Instrumentpanelen visar hur mycket av batteriet som är laddat och att laddkabeln är ansluten till elbilen.

Kostnad att ladda elbilen hemma

Är det i princip gratis att ladda elbilen eller vad är egentligen kostnaden? I dagsläget varierar elpriset beroende på var du befinner dig i landet. Dessutom spelar det roll vilken årstid det är. Under vintern ökar energiförbrukningen någon procent, hur mycket skiljer sig mellan bilmodell och tillverkare. Om du installerar en laddbox hemma är det därför en god idé att undersöka dina elavtal så att du får bästa elpris.

Vad kostar det per mil och år?

Att ladda elbilen hemma är både ekonomiskt och praktiskt. Det sparar dig tid och energi när du slipper köra till närmaste laddstation. Funderar du på att investera i en laddbox hemma? Att installera en laddbox kostar från cirka 10 000 kronor. Dock går det för närvarande att ansöka om finansiellt stöd som kan täcka upp till 50 procent av arbetskostnaden och material. Det är utan tvivel en långsiktig och prisvärd installation då summan är en engångskostnad som möjliggör dig att ladda på egna villkor.

Att ladda elbilen hemma kostar i snitt 2,50 - 3,50 kronor per mil. För en genomsnittlig elbil ligger totalkostnaden att ladda elbilen hemma på cirka 2 500 kr per år. Vi vill som nämnt tidigare påpeka att priserna beror på flera olika faktorer. Därför ska siffrorna ses som just exempel.

Elbil laddas hemma
Här laddas elbilen Mazda MX-30.

Bilden visar elbilen Mazda MX-30 som laddas hemma via en laddbox. Ägaren av elbilen heter Jens Andersson, boendes i Göteborg. Han har nyligen köpt elbilen och vi möter honom för en intervju om hur han som elbilsägare ser på kostnaden för att ladda sin elbil.

Berätta om ditt val av elbil - vad var avgörande?

- Det är en fin fin bil till prisvärd privatleasing. Den har ett litet batteri så duger bra som "andrabil" eller om man inte vill köra längre än till den lokala affären och träningar och skola med barnen.

Vad kostar det att ladda din elbil hemma?

- Med mitt elavtal betalar jag i snitt runt 1,50 kronor per kilowattimme inklusive nätavgift. Eftersom jag har timavtal varierar det mycket. Jag laddar normalt sett billigare på nätterna.

Vad kostar det att ladda per mil du åker? (vilken energiåtgång är det per 10 km)

- Elbilen jag kör ligger på cirka 2, kW per mil. Det blir alltså 3,15 kronor per mil. Billigt!

Är det prisskillnad på natten eller dagen?

- Med mitt timavtal laddar jag oftast billigare på natten och försöker göra det när det är möjligt.

Kostnad att ladda elbilen på en laddstation

En del offentliga laddstationer erbjuder gratis laddning. Dessa går att söka upp i i onlinetjänster som har karta över vilka stationer som erbjuder gratis laddning. Laddning av elbil vid en offentlig laddstation har ett pris runt 8 kronor per mil. 

Vad kostar det att ladda din elbil på en laddstation?

- Jag har bara laddat sporadiskt och utan rabatterat avtal med någon aktör. Det har då legat mellan 2,50 kronor och 6 kronor per kilowattimme (kwh). De snabbladdare (DC) som finns är nästan alltid dyrare än AC-laddare, säger Jens Andersson.

Att ladda elbilen längs vägen, på företaget eller stan

Om du kör längre än inom räckvidden på din laddning kommer du förstås behöva ladda din bil på andra platser än vid din bostad. De flesta moderna elbilarna kan idag själva hitta lämpliga laddstationer på din resa med inbyggda navigationssystem. Det finns också ett par olika tjänster på hemsidor med kartor som visar var publika laddstolpar online. 

Om din arbetsgivare installerat laddningsstation för sina anställda kan du ofta ta del av dessa på arbetstid. Vid publika laddstationer behöver du ännu registrera dig hos varje enskild driftoperatör. Då laddar du antingen ner en app, får en laddbricka eller laddkort och kan sedan ladda och betala.

Snabbladdning

Visste du att den genomsnittliga elbilen idag kan snabbladdas upp till 80 procent på endast 30 minuter? Det har kommit allt fler snabbladdare och ultrasnabbladdare längs med motorvägar och runt tätorter så att du kan snabbladda bilen utan att sinka någon tid.

Skatteavdrag och bidrag

Det finns pengar att spara genom att använda de bidrag som finns idag.

Skattelättnad för grön teknik

En nyhet från och med 2021 är att det i dagsläget finns möjlighet att ansöka ansöka om grönt rot-avdrag via Skatteverket för dig som som köper och installerar en laddbox hemma. Det betyder att du kan få avdrag för 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget har ett tak på 50 000 kronor per person och år.

Så nyttjar du hela avdraget för grön teknik

  • Kom överens med utföraren att du ska ta del av reduktionen, bidrag för elbil.
  • Ett och samma företag behöver köpa in material och stå för installationen.
  • Betalning för arbetet kommer på faktura och du betalar.

Bidrag för företag och organisationer

Naturvårdsverket har ett bidragsstöd som heter Ladda bilen. Bidraget riktar sig till organisationer och är ett stöd för installation av laddningsstation vid bostäder eller arbetsplatser.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Hur mycket det kostar att ladda din elbil beror på modellens förbrukning, hur just du kör och vilket elavtal du valt. I snitt ligger dock priset för elbilar runt 2,8 kronor per mil. Då är priset också inklusive avgifter och moms.
  • Många offentliga laddplatser erbjuder kostnadsfri laddning. I flera karttjänster kan du söka fram vilka stationer som erbjuder gratis laddning. Bland annat har många kommuner infört gratis laddning för att uppmuntra fler att tanka grönt. Du kan även ladda elbilen hos bland annat köpcenter och snabbmatsrestauranger där det ingår som en del i deras marknadsföring.
  • Teoretiskt sett går det att ladda i ett vanligt uttag. Men nej, det är inte säkert att ladda i vanligt uttag. Dessutom avråder Elsäkerhetsverket från laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Detta då det finns risk för överbelastning, och i sin tur brandrisk. En laddbox ger dig alltså en mycket säkrare laddning.