Skaffa elbilsladdare till hemmet


Vilken elbilsladdare behöver du? Vi guidar dig så att du kan ladda bilen på bästa sätt! Här hittar du svar på många frågor om elbilsladdare hemma, laddboxar, säkringar, ladduttag och priser.

Elbilsladdare

Ladda bilen hemma

För dig som har möjlighet att låta installera en elbilsladdare hemma är detta det absolut mest prisvärda och smidigaste när du investerar i en elbil. Med elbilsladdare intill bostaden kan du ladda bilen samtidigt som du sover vilket är väldigt bekvämt. För på så sätt har bilen alltid energi - och precis när du behöver den. 

Elsäkerhetsmyndigheten rekommenderar inte att ladda i vanliga eluttag över längre tid då detta löper högre risk för överbelastning och brandrisk. För privatbruk och laddning med upp till 16 ampere finns idag inga krav på en laddstation. En dedikerad laddstation eller laddbox ger dock högre säkerhet. Om du har installerat solceller hemma går det utmärkt att ladda bilen på den solel som inte hushållet använder.

Laddbox, laddstolpe eller portabel elbilsladdare?

Vad är skillnaden mellan laddbox och laddstolpe, och vad passar hemma hos dig? Vad just du rekommenderas att installera beror på hur ditt hus eller garage är utformat. Bra att veta är att EU-standard för laddkontakter är Typ 2. Det går att välja på flera modeller av laddbox eller laddstolpar i olika prisklasser. Förutom Typ 2 finns även modeller som laddar Typ 1, har dubbla uttag och effekt på 11 kW eller 22 kW.

Generellt kan man säga att om du till exempel inte har en vägg eller annat fäste tillgängligt passar det bra att installera en laddstolpe. Stolpen fästs i marken och behöver visst markarbete för att installeras. En laddstolpe klarar av hög belastning, vilket också resulterar i en snabbare laddning. En laddbox däremot är kanske det enklaste att installera. Det kan vara en god idé att köpa en dubbelladdare på direkten om du äger två elfordon, eller planerar att göra det. Med en portabel laddstation kan du ta laddaren med dig till exempelvis fritidshuset. Det finns både portabla laddboxar och laddkablar. Du behöver vara säker på att rekommenderad jordfelsbrytare används.

För att välja korrekt elbilsladdare behöver du:

  • Fundera på om kommer att behöva ladda fler än ett fordon samtidigt
  • Undersöka om din bil har Typ 1 eller Typ 2-uttag
  • Ta reda på hur elförsörjningen ser ut i ditt hus
  • Kontrollera att kapaciteten är tillräcklig

Klarar husets huvudsäkring att ladda elbilen?

När du ska ladda elbilen hemma vill du förstås inte att din elanläggning ska bli överbelastad. Särkringen är det som skyddar elanläggningen. Storleken på säkringen mäts i ampere (A) och är den mängd ampere som du kan använda hemma i ditt hus. För de allra flesta laddboxar för hemmet krävs minst 16 Ampere (A) huvudsäkring. Hur många ampere ditt hus har kan du kolla på din elnätsfaktura eller kontakta ditt elnätsbolag.

Anlita endast certifierad elinstallatör

För att få en säker installation och som fungerar med din elanläggning behöver du se till att kontrollera att elsäkerhetsföretaget är certifierade för verksamhetstypen ”Övriga anläggningar för användning av el”. Du kan enkelt söka upp informationen själv på Elsäkerhetsverkets E-tjänst.

Nya bidraget för grön teknik 2021

Du kanske har hört att hushåll sedan 2021 enklare kan få skattereduktion för installation av grön teknik? Det innebär att du som elbilist kan få tillbaka hela 50 procent av kostnaderna för arbete och material när du installerar en laddstation hemma. Avdraget fungerar på liknande sätt som med rot och rut, där du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen.

Hitta laddstationer nästan överallt

När du kör längre än räckvidden räcker och behöver ladda finns många publika laddstationer att stanna till vid, både i Sverige och utomlands. Det finns alla slags varianter med olika uttag, snabbladdare och med prisskillnader. En del publika laddstationer erbjuder kostnadsfri laddning medan andra stationer varierar mycket i pris per kW. Att kolla upp på en laddkarta kan vara bra att göra i förväg. Då vet du säkert att du hittar en station som passar dig och din elbil.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Prismässigt startar priset för elbilsladdare på cirka 5 000 kronor. Sedan tillkommer även installationskostnad men idag går det att få statligt bidrag för installation av grön teknik. I stort kan du även välja lyxigare och anpassade modeller som kostar desto mer.
  • Olika elbilsladdare matar bilen olika snabbt. En strömstyrka på 10 Ampere ger batteriet en effekt på 2,3 kilowatttimmar. Laddboxar med strömstyrka på 16 Ampere i 1-fas ger 3,7 kilowattimmar. Strömstyrkan på laddboxar med 16 Ampere i 3-faser ger 11 kilowattimmar.
  • Än så länge har bara ett begränsat antal bilmodeller möjlighet att ladda 3-fas. Du hittar ett par modeller hos bland annat tillverkare som Tesla, BMW, Porsche, Audi, Renault och Hyundai.