Laddstationer för alla elbilister


Dags att installera en egen laddstation hemma? Det gör du klokt i. Idag kan du hitta många offentliga laddstationer för laddbara bilar, men lägsta pris får du på din egna laddplats. Här kan du läsa mer om var och hur du laddar elbilen.

Laddstation

Installera laddstation hemma

När det är dags att köpa elbil är det lika bra att på samma gång låta installera en egen laddstation för att ladda säkert hemma. Då kan du smidigt ladda i ditt garage, på din uppfart eller på gemensam parkeringsplats som kan finnas i bostad- eller hyresrätter. En laddstation är en laddningsanordning där el överförs till elfordon via antingen en laddbox eller en laddstolpe via elnätet.

Fördelarna är många men för att nämna några är det ekonomiskt, bilen är alltid fulladdad när du ska iväg hemifrån och du slipper köa vid offentliga laddstationer. Hemma betalar du ett lägre pris per kilowattimme än vid publika laddstationer.

Laddning av elbilar innebär en ökad belastning på din elanläggning. Det är därför mycket viktigt att komma ihåg att installationen ska genomföras av en behörig elinstallationsföretag.

Rekommendationer, uttag och kontakter

Eluttag för laddstationer kan precis som vanliga eluttag ha olika uttag och kontakter. Det beror på vilket land du laddar i och vilket märke och ursprung det är på din elbil. Ta reda på vilken typ av kontakt just din elbil har. En gemensam EU-standard för ladduttag är speciellt framtagen, detta är Typ 2. Nästan alla elbilar inom Europa följer Typ 2-kontakten, men det finns också undantag.

Idag finns inga krav att privatbruk måste ha en laddstation upp till 16 ampere men en särskilt anpassad laddstation - laddstolpe eller laddbox. Den bästa förutsättningen att stå emot överbelastning och brandrisk är att använda en dedikerad laddstation, som därför är något som starkt rekommenderas. Under 2021 gav Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en sammanställning av risker med bränder i el- och hybridfordon. Myndigheten poängterar att det är viktigt att endast använda säkra installationer för att ladda batteridrivna fordon, men slår även fast att det inte sker fler bränder i el- eller hybridbilar än bilar med förbränningsmotor.

– Det är viktigt att laddningen sker på ett säkert sätt och enligt rekommendationer från tillverkare samt enligt de regelverk som Elsäkerhetsverket har, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Pris, bidrag och kostnader

De flesta laddstationer ligger runt ett pris på 10 000 kronor plus installationskostnad. Vilken modell du väljer och de lokala förutsättningarna för ditt hus spelar in för slutpriset. Nedan kan du läsa mer om de bidrag som i dagsläget går att använda och som hjälpa till sänka totalkostnaden.

Bidrag för laddstation hemma

Du kanske har hört om att det sedan 2021 är enklare för privatpersoner att ta del av statligt stöd för grön teknik? Det innebär att du som elbilist kan få tillbaka hela 50 procent av kostnaderna för arbete och material när du installerar en laddstation hemma. Alla hushåll har möjlighet att ansöka om grönt rot-avdrag via Skatteverket. Det går att nyttja en gång per person och år. Avdraget får max uppgå 50 000 kronor och du väljer själv om du vill installera laddbox eller laddstolpe.

Bidrag för företag

Klimatklivet – stöd för publik laddinfrastruktur

Klimatklivet är ett investeringsstöd som är till för den som vill bygga offentlig laddinfrastruktur. Detta stöd kan sökas av alla utom privatpersoner. Klimatklivet planerar för tre ansökningsperioder under 2023:

  • 10 februari–28 februari
  • 3 maj–18 maj
  • 23 augusti–8 september

Ladda bilen – bidrag för laddstation

Det såkallade Ladda-hemma-stödet kan sökas av bostadsrättsföreningar, organisationer och företag. Det gäller installation av laddningsstationer vid bostäder eller arbetsplatser. Bidraget kan sökas hos Naturvårdsverket.

Hitta en laddstation för elbil

När du tänkt köra längre än bilens räckvidd är det viktigt att kunna ta sig till närmaste laddningsstation. Idag finns en mängd offentliga laddstationer för laddbara bilar. Många av de mest moderna elbilarna har idag möjlighet att söka upp lämpliga laddstationer med inbyggda navigationssystem. Det finns olika nätverk från olika biltillverkare och nationella nätverk kan också skilja sig.

Så får du räckvidd ända fram till nästa laddningstation

  • Ladda där bilen kan står under en längre stund, t ex hemma eller på jobbet
  • Se till att batterierna är fulladdade när du ska köra långt
  • Planera din rutt och sök laddningsstationer med en laddningskarta
  • Parkera i garage, du kommer längre på uppvärmda batterier
  • Ha koll på väderprognosen då temperatur påverkar räckvidden

Laddkarta

En laddningskarta är till stor hjälp så att du enkelt hittar laddplatser längs vägarna och vi rekommenderar att du använder en godkänd laddstation för att ladda ditt elfordon. Det finns tillförlitliga karttjänster online som visar alla laddstationer, både i Sverige och i Europa. Ofta finns tjänsten även som app så att du smidigt kan söka direkt från telefonen.

På specifika stadssidor kan du också få en bra överblick för specifik stad. I de största städerna i Sverige, som Stockholm, Göteborg och Malmö, kan du se än mer detaljerad information utöver laddkarta.

Laddstationer med snabbladdare

Längst med de störst trafikerade vägarna och runt tätorter kan du idag hitta allt fler snabbladdare och ultrasnabbladdare på olika offentliga laddstationer. Det gör att du på ett ögonblick kan ladda bilen, när du behöver snabbt iväg. Snabbladdning innebär laddeffekt på mer än 22 kW.

Planera långresan 

Oavsett hemester eller elbilssemester i Europa behöver du ha koll på hur du hittar närmaste laddningsstation för att bilen ska vara tillräckligt laddad. Flera webbplatser erbjuder kartor för laddningsplatser för Sverige, Norden och Europa.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Priset varierar mycket på publika laddstationer i landet. Att ladda på en laddstation i Sverige kostar cirka 8 kronor per mil. På vissa laddstationer tillkommer även parkeringsavgift. Att ladda elbilen hemma kostar i snitt cirka 2,6 kronor per mil.
  • Det skiljer sig inte mycket mellan att parkera med andra drivmedel. Främst behöver du stämma av så att laddtationen är kompatibel med din laddkabel och om ditt laddkort eller laddbricka tillhör samma system. Sedan parkerar du helt enkelt nära laddstolpen och kopplar i laddhandsken. Om du låser bilen kommer laddhandsken att sitta fast. På så sätt kan ingen annan avbryta din laddning.
  • Prismässigt ligger de flesta laddstationer mellan 6 000-12 000 kronor. Installationskostnad tillkommer, priset för detta varierar beroende på de lokala förutsättningarna för ditt hus.