Det bästa fristående uterummet


Vi bor i ett vackert land, men också med ett aningen oberäkneligt väder. Trots det är vi väldigt förtjusta i att ta vara på dagsljuset. Genom att placera ett uterum som står fritt på din gård kan du göra just det, oavsett väderlek. Vi berättar här hur du ska gå tillväga för att bygga ett och vilka som är de bästa fristående uterummen.

Fristående uterum

Vad är ett fristående uterum?

Som bekant väljer många att bygga ut sin bostad med ett uterum eller en vinterträdgård, men populärt är också att bygga uterum som är helt fristående. Det betyder att byggnaden inte är ansluten till bostaden på något sätt utan står helt för sig själv.

Den här typen av uterum har ofta stora glaspartier som ger ett stort ljusinsläpp och kan både vinterbonas eller bara användas under sommarhalvåret.

Användningsområdena är oändliga. Uterummet kan agera plats för trevliga middagar med gäster, men många använder dem även som hemmakontor eller växthus. Hur du ska använda ditt uterum beror helt enkelt på vilka behov du har.

Fördelar med ett uterum som står fritt

  • Kräver ofta inget bygglov.
  • Perfekt när du behöver extra plats men inte vill bygga till.
  • Stort ljusinsläpp.
  • Kan användas på en mängd olika sätt.
  • Kan vinterbonas för användning året runt.

Så bygger du ett fristående uterum

Det finns många olika sätt att gå tillväga på när du vill bygga en byggnad av den här typen. Du kan naturligtvis be en arkitekt rita upp ett uterum i din smak för att sedan låta en byggfirma uppföra det. Smidigast är dock att köpa en färdig byggsats. På så sätt förkortar du arbetstiden och kommer ofta billigare undan.

Den här typen av färdiga satser finns i mängder av olika stilar så du behöver inte oroa dig för att du inte ska hitta en som passar din bostad.

Har du lite kunskap om bygge går det också bra att montera upp ditt uterum själv. Känner du dig osäker är det dock bäst att ta hjälp. Detsamma gäller när du ska gjuta bottenplattan som uterummet ska stå på. Vill du ha en vinterbonad variant är det en god idé att gjuta in värmeslingor i golvet. Installation av elvärmeslingor bör dock alltid skötas av en behörig elektriker.

När ska uterummet brukas?

En fråga du bör ställa dig är hur du kommer att använda ditt uterum. Ett uterum som bara ska användas under sommaren blir ofta lite billigare eftersom det varken behöver värmekälla eller isolering.

Vill du däremot ha ett uterum som kan användas året runt behöver du köpa ett med värmeisolerat glas med högt U-värde och aluminiumstomme med frostskydd. Du måste även ha en värmekälla, till exempel radiatorer, luftvärmepump eller kamin.

Bygglov

Ofta kan du bygga ett uterum av den här typen bygglovsfritt. Villkoren för det är dock att uterummet inte har en storlek som är större än 15 kvadratmeter och att du inte har någon annan byggnad, som till exempel en friggebod, på gården.

Många byggsatser för uterum är tillverkade med detta i åtanke och håller de mått som gör att byggnaden inte behöver bygglov.

Du behöver dock alltid göra en bygganmälan. En sådan lämnar du in till din kommuns byggnadsnämnd.

Användningsområden för ditt uterum

Varför ska du då bygga ett uterum på din gård kanske du undrar? Det finns många olika typer av användningsområden som kan göra en byggnad av den här typen oumbärlig.

Drömmer du till exempel om en plats där du kan arbeta ostört ibland? Då kan ett uterum erbjuda just en sådan plats.

För odlaren är den här typen av uterum oumbärligt eftersom det är en perfekt plats att både driva upp och förvara växter på. Du kan naturligtvis också använda ditt uterum till flera saker, till exempel både som plats för växter och som en trevlig matsal. Att inreda som en härlig lounge med soffgrupp är också populärt. Tänk att få sitta på en sådan plats och kanske läsa en bok medan regnet piskar mot rutorna.

Kort sagt, ett uterum av den här typen gör det möjligt för dig att få extra yta till din bostad, men även att kunna vistas nästan utomhus oavsett väder.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Paket för uterum som är fristående finns i många olika storlekar och modeller. För en variant som ligger på 15 kvadratmeter får du räkna med att lägga mellan 50 000 och 100 000 kronor.
  • Om uterummet inte är större än 15 kvadratmeter och du inte har någon annan likvärdig byggnad på tomten, till exempel en friggebod, behöver du inget bygglov för den här typen av byggnad. Du behöver dock alltid göra en bygganmälan hos din kommun innan du sätter igång.
  • Om du har lite erfarenhet av bygge så kan du absolut sätta ihop en byggsats själv. Känner du dig osäker är det dock bäst att ta hjälp av en erfaren fackman så att slutresultatet blir bra.