Smidig rengöring med den bästa dammsugaren 2024


Använd vår köpguide för att hitta den bästa dammsugaren för dina behov. Här ger vi dig tipsen som gör beslutsprocessen enklare!

Bäst i test
Electrolux
Electrolux EUO9GREEN UltraOne
Testvinnande dammsugare med optimerat luftflöde för bästa resultat.
Bästa robotdammsugare
Xiaomi
Xiaomi Roborock S6
Smart robotdammsugare från experterna på Xiaomi.
Bästa sladdlösa
Dyson
V11 Absolute Extra
En högkvalitativ skaftdammsugare med flera olika effektlägen.
Bästa handdammsugare
Einhell
Einhell Li Solo TE-VC 18
Smidig handdammsugare som presterat väl i jämförande tester.
Bäst i test
Bäst i test

Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Testvinnande dammsugare med optimerat luftflöde för bästa resultat.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Testvinnande dammsugare med optimerat luftflöde för bästa resultat.

Produktegenskaper

 • Effekt: 2 100 watt
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Med låg energiförbrukning
 • Optimerat luftflöde

Produktöversikt

Electrolux är ett svenskt företag som startade sin verksamhet i början av 1900-talet. Hos Electrolux hittar du kvalitativa vitvaror och hushållsmaskiner, med målsättningen att förenkla din vardag. Här finns allt från diskmaskiner och tvättmaskiner till köksapparater och olika typer av dammsugare. 

Elextrolux EUO9GREEN UltraOne är en testvinnande dammsugare med låg energiförbrukning. Dammsugarens effekt ligger på 2 100 watt, men den är ändå tystgående tack vare så kallad Silent Air Technology. Ljudnivån ligger på 65 decibel. Elextrolux EUO9GREEN UltraOne har ett effektivt munstycke och ett optimerat luftflöde – allt för att du ska få bästa möjliga resultat av din dammsugning. 

Se priser på Electrolux EUO9GREEN UltraOne


Bästa robotdammsugare
Bästa robotdammsugare

Xiaomi Roborock S6

Smart robotdammsugare från experterna på Xiaomi.

Xiaomi Roborock S6

Smart robotdammsugare från experterna på Xiaomi.

Produktegenskaper

 • För upp till 250 kvm stora ytor
 • Smart navigationssystem
 • Ljuddämpande design
 • Drifttid: 2,5 h
 • Med tillhörande app

Produktöversikt

Xiaomi är ett japanskt varumärke som är ett av de ledande på marknaden för robotdammsugare. Deras robotdammsugare är välkända för sin kvalitet och har upprepade gånger vunnit jämförande tester. Roborock S6 är den senaste serien robotdammsugare.

Roborock S6 är en flexibel robotdammsugare som du både kan använda till dammsugning och våttorkning av ytor som är upp till 250 kvadratmeter stora. Dammsugaren är utrustad med ett smart navigationssystem som ser till att rengöringen av ditt hem blir optimal. Den har också en design som verkar ljuddämpande och har en drifttid på 2,5 timmar. Om du skaffar Roborock S6 finns även en tillhörande app där du exempelvis kan planera robotdammsugarens schema och följa dess funktioner. 

Se priser på Xiaomi Roborock S6


Bästa sladdlösa
Bästa sladdlösa

V11 Absolute Extra

En högkvalitativ skaftdammsugare med flera olika effektlägen.

V11 Absolute Extra

En högkvalitativ skaftdammsugare med flera olika effektlägen.

Produktegenskaper

 • Drifttid: 60 min
 • 2-i-1-funktion
 • Tre olika effektlägen

Produktöversikt

Om du är ute efter en kvalitativ, påslös dammsugare kan det vara ett bra val att kolla in Dysons utbud. Det brittiska företaget har funnits på marknaden sedan i början av 1990-talet och är idag välkända för sina omtyckta skaftdammsugare. Dysons produkter har i flera år presterat väl i jämförande tester, och Dyson V11 Absolute Extra är inget undantag.

Dyson V11 Absolute Extra är utrustad med tre olika effektlägen för att du enkelt ska kunna få till en perfekt städning. Den fungerar även väl på mattor tack vare munstycket med styva nylonborst. Batteritiden ligger på 60 minuter, och det går även att omvandla skaftdammsugaren till en mindre, handhållen dammsugare och behov skulle finnas. 

Se priser på V11 Absolute Extra


Bästa handdammsugare
Bästa handdammsugare

Einhell Li Solo TE-VC 18

Smidig handdammsugare som presterat väl i jämförande tester.

Einhell Li Solo TE-VC 18

Smidig handdammsugare som presterat väl i jämförande tester.

Produktegenskaper

 • Batteridriven, 18 volt
 • Kapacitet: 540 milliliter
 • Med förlängningsrör

Produktöversikt

Einhell är ett tyskt företag som grundades år 1964. Idag säljs företagets produkter världen över, och här finns såväl verktyg som städredskap och trädgårdsprodukter. 

Einhell Li Solo TE-VC 18 är en omtyckt handdammsugare som har presterat väl i jämförande tester. Dammsugaren drivs av ett 18 volts batteri och har en kapacitet på 540 milliliter. Einhell Li Solo TE-VC 18 kommer även med ett förlängningsrör som är 46,5 centimeter långt, om du någon gång skulle vilja använda den på samma sätt som en skaftdammsugare. 

Se priser på Einhell Li Solo TE-VC 18


bästa dammsugaren

Med en dammsugare kan du se till att hålla smuts och damm borta från golv och möbler. Det finns mängder med olika typer av dammsugare att välja mellan, till exempel klassiska modeller eller handdammsugare. Att veta vilken man ska välja är inte det allra lättaste, men genom några smarta tips på vägen blir det enklare.

Välj en dammsugare efter dina behov

En dammsugare är en sorts maskin som består av en kropp med en behållare och en lång slang med ett munstycke. Slangen använder man för att suga upp skräp och damm, som sedan förs vidare och förvaras i behållaren. Med jämna mellanrum behöver du se till att tömma behållaren eller påsen, för att på så vis säkerställa att apparaten behåller sin goda sugförmåga.

Även om det finns många olika varianter att välja mellan är det fortfarande den traditionella modellen som är mest förekommande i vanliga hem. Den är enkel att använda sig av och enkel att underhålla. I denna köpguide kommer du att få veta mer om de olika modellerna samt få bra råd som underlättar ditt köp.

Dags att välja - vilken dammsugare passar dig?

Det finns några saker som vi tycker är extra viktiga att tänka på när du ska välja en dammsugare.

 • Storlek
 • Styrka
 • Justerbara funktioner
 • Ljudnivå
 • Miljövänlighet
 • Munstycke

Just storleken är viktig av flera olika orsaker. Om du bor mycket stort eller har flera våningar behöver du en dammsugare med en större behållare för att kunna samla upp allt damm, men den behöver också vara smidig och får inte väga alldeles för mycket. Idag kan man se att även de mindre modellerna har en mycket bra funktionalitet, så att välja de största modellerna är inte alltid det bästa. Dina förvaringsmöjligheter är också avgörande för vilken storlek som du bör välja.

Hur är det då med ljudnivån? Ja, sanningen är att ljudnivå faktisk är en faktor som kan vara avgörande för hur ofta du vill använda dig av apparaten och det är viktigt att utvärdera detta inför ett köp. Ljudet hos många äldre modeller kan vara mycket irriterande och högt jämfört med de dammsugare som man ser på marknaden idag. Många tillverkare är väl medvetna om hur ljudet kan påverka både psyke och hälsa och satsar därför på en decibel mellan 70-80 dB. Skillnaden kanske inte låter så stor i siffror, men när det gäller buller kan den skillnaderna upplevas som riktigt stora.

Vilka funktioner behöver du?

Även om syftet med alla dammsugare är detsamma så kan funktionerna variera ganska kraftigt. Idag kan du till exempel hitta modeller som är så kallade robotdammsugare, vilket innebär att de tar sig runt i hemmet på egen hand och dammsuger alla vinklar och vrår. Du hittar även funktioner som gör att du kan reglera styrkan i uppsugningsförmågan. Denna funktion brukar antingen komma som ett luftspjäll eller motorreglage. Genom att justera styrkan kan du dammsuga möbler och textilier mer skonsamt och utan risk för att förstöra något.

Även filter kan komma med olika funktioner. Ett bra exempel på ett sådant är HEPA-filtret. Dessa filter är specifikt framtagna för att filtrera bort även de allra minska dammkorn och partiklar som finns i ditt hem. Är du allergiker eller har problem med din inomhusluft kan detta vara att rekommendera.

Rätt underhåll förlänger livslängden

Alla hem är i behov av en bra dammsugare. Med en dammsugare kan du se till att få bort smuts, skräp och damm som finns i luften såväl som på ytor. Du kan även dammsuga upp grus och andra partiklar som har kommit med in utifrån, t.ex. genom att fastna under dina skor. För att dammsugaren ska hållas i trim och vara effektiv är det viktigt att inte slarva med underhållet. En dammsugare behöver rengöras med jämna mellanrum för att fortsätta fungera optimalt. Det gäller bland annat att byta dammsugarpåsar, men också att byta motor- och utblåsfilter regelbundet. Det sistnämnda behöver göras i samband med varje femte byte av påse. Många moderna modeller har tvättbara filter för att vara skonsammare mot miljön.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Priserna kan skilja sig åt mycket kraftigt beroende på modell och varumärke. Använd gärna vår jämförelse för att se i vilken prisklass olika populära modeller ligger.
 • En dammsugare som har en högre motoreffekt kommer att dra mer ström. Detta, i sin tur, innebär också att den kommer att kosta både miljön och dig mer pengar. Vill du vara så miljövänlig som möjligt bör du satsa på en modell med mindre motor och tvättbart filter.
 • En dammsugare är till stor hjälp när du vill få bort damm, skräp och smuts från golv och andra ytor. Den kan användas i hemmet såväl som på kontoret, i industrilokaler, restauranger och mer därtill. Användningsområdet är således mycket stort.