Så hittar du den bästa påslösa dammsugaren 2024


Vi har tagit fram de påslösa dammsugare som är bäst i test. Vi berättar även om de olika modellerna så att du kan välja rätt variant för dig.

Bäst i test
Philips
Philips FC9331
Kompakt och kraftfull dammsugare - en storfavorit hos många.
Bästa skaftdammsugare
Dyson
Dyson V15 Detect Absolute
Hygienisk och allergivänlig dammsugare som vunnit flera tester.
Bästa handdammsugare
Bosch
Bosch GAS 18V-1
Alla delar utom filtret kan rengöras i diskmaskin.
Bra val
Kärcher
Kärcher VC3
Kompakt dammsugare med en räckvidd på 7,5 meter.
Bäst i test
Bäst i test

Philips FC9331

Kompakt och kraftfull dammsugare - en storfavorit hos många.

Philips FC9331

Kompakt och kraftfull dammsugare - en storfavorit hos många.

Produktegenskaper

 • Effekt: 650 W
 • Allergivänlig
 • Kapacitet: 1.5 liter
 • Ljudnivå: 79 dB

Produktöversikt

Philips FC9331 är en mycket omtyckt dammsugare som gjort väldigt många kunder nöjda, det märks inte minst på alla positiva kundrecensioner som den fått. Dammsugaren är allergivänlig då den filtrerar bort upp till 99,9% av damm, pollen, kvalster och djurhår. Den kompakta designen kompromissar inte på prestandan - den är riktigt kraftfull. Med PowerCyclone 5-tekniken leds luften snabbt in i kammaren där den effektivt separerar bort dammet.

Dammsugaren är A-klassad när det gäller rengöring av hårda golv, energieffektivitet och dammåtervinning. Dammbehållaren rymmer imponerande 1,5 liter och den kan enkelt tas av med en hand för tömning och rengöring.

Se priser på Philips FC9331


Bästa skaftdammsugare
Bästa skaftdammsugare

Dyson V15 Detect Absolute

Hygienisk och allergivänlig dammsugare som vunnit flera tester.

Dyson V15 Detect Absolute

Hygienisk och allergivänlig dammsugare som vunnit flera tester.

Produktegenskaper

 • Drifttid: upp till 60 minuter
 • Munstycke för alla typer av golv
 • Laddningstid: 4,5 timmar
 • 2-i-1-funktion
 • Allergivänlig

Produktöversikt

Dyson V15 Detect Absolute är en riktig kvalitetsmaskin som vunnit flera jämförande tester, bland annat av M3 och Aftonbladet, och som dessutom fått många fina recensioner från nöjda kunder. Dammsugaren är mycket effektiv och har en hög sugkraft som kan regleras för att passa på alla olika typer av underlag.

2-i-1-funktionen innebär att du lätt kan förvandla skaftdammsugaren till en liten handdammsugare, praktiskt vid trånga utrymmen eller när du vill dammsuga ur soffan från chipsrester. Dammsugaren är utrustad med 14 cykloner vilket ger en otrolig kraft på upp till 100 000 G, detta gör att upp till 99,99% av alla mikropartiklar sugs upp och ger en ren och fräsch luft hemma.

Se priser på Dyson V15 Detect Absolute


Bästa handdammsugare
Bästa handdammsugare

Bosch GAS 18V-1

Alla delar utom filtret kan rengöras i diskmaskin.

Bosch GAS 18V-1

Alla delar utom filtret kan rengöras i diskmaskin.

Produktegenskaper

 • Batteridriven
 • Behållare: 0,7 liter
 • Luftflöde: 10 liter/sek

Produktöversikt

Praktisk handdammsugare på 18 V med en sugstyrka på 60 mbar och ett luftflöde på 10 liter i sekunden. Dammsugaren är utrustad med ett 2-stegs luftflödessystem och en behållaren rymmer 0,7 liter. Genom ett enkelt knapptryck öppnas behållaren så att den kan tömmas och rengöras. Alla delar i dammsugaren, förutom filtret, kan rengöras i diskmaskin. Handtaget är ergonomiskt utformat och det medföljer golvmunstycke, förlängningsrör, fogmunstycke samt två sugrör.

Se priser på Bosch GAS 18V-1


Bra val
Bra val

Kärcher VC3

Kompakt dammsugare med en räckvidd på 7,5 meter.

Kärcher VC3

Kompakt dammsugare med en räckvidd på 7,5 meter.

Produktegenskaper

 • HEPA 12 filter
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Effekt: 700 W
 • Behållarvolym: 0,9 liter

Produktöversikt

Omtyckt dammsugare från Kärcher med hög energiklass och generös räckvidd. Den är kompakt och har en motoreffekt på 700 w. Dammsugaren är utrustad med en så kallad multi-cyklonteknik vilket innebär att den klarar av att dammsuga effektivt utan dyra påsar. Dammbehållaren rymmer 0,9 liter och tack vare att behållaren är transparent kan du enkelt hålla koll på om den behöver tömmas. Det pålitliga HEPA-filtret ser till att filtrerar bort allergener och andra små smutspartiklar. Dammsugaren mäter 388 x 269 x 334 millimeter och väger 4,4 kilo. Det medföljer ett golvmunstycke, en möbelborste samt ett fogmunstycke med teleskoprör.

Se priser på Kärcher VC3


påslös dammsugare bäst i test

Trött på att köpa dammsugarpåsar stup i kvarten? Då är en påslös dammsugare verkligen något för dig. Den här modellen av dammsugare har många fördelar. Vi har utsett de modeller som är bäst i test och hjälper dig dessutom att välja rätt dammsugare för ditt hem.

Fördelar med påslösa dammsugare

 • Behöver inga dammsugarpåsar, något som sparar pengar.
 • Får inte mindre kapacitet ju mer dammbehållaren fylls.
 • Ofta enkelt att se när dammbehållaren behöver tömmas.
 • Bra miljöval.
 • Finns både som eldrivna och sladdlösa.

Vad är en påslös dammsugare?

En påslös dammsugare är helt enkelt en dammsugare som inte behöver någon dammsugarpåse. Det finns många modeller av den här typen av dammsugare, allt från eldrivna till sladdlösa. De flesta robotdammsugare är till exempel påslösa, men det finns även traditionella, mer kraftfulla modeller som kan köras utan påse.

Dammsugarpåsar är ju som bekant ganska dyra. Det är inte ovanligt att man får betala runt 100 kronor för ett paket. Har man små barn eller husdjur och dammsuger ofta kan det snabbt bli en ganska dyr affär. Att skaffa en dammsugare utan påse kan faktiskt spara en slant per år.

Olika typer av påslösa dammsugare

Som redan nämnts finns en uppsjö av påslösa dammsugare. Vi har med hjälp av olika test tagit fram de bästa modellerna, men presenterar även här de olika typerna av påslösa maskiner så att du kan ta reda på vilken som passar bäst för dig.

Traditionell dammsugare
Med traditionell dammsugare menar vi den typ av dammsugare som har en kropp med hjul, en slang, ett munstycke och en sladd för nätanslutning.

Den här modellen är den absolut mest kraftfulla och passar därför bra när du vill städa lite mer ordentligt. Den kompletteras med fördel med en robotdammsugare eller en handhållen batteridriven modell.

Robotdammsugare
Tycker du att det alltid är smuligt på golvet hemma? Då kan du ha stor hjälp av en så kallad robotdammsugare. Det är en påslös modell som på egen hand dammsuger golvet. Den går ofta att ställa in så att den dammsuger när det passar dig, till exempel när du är på jobbet.

Handhållen och batteridriven dammsugare
Ibland är det jobbigt att plocka fram den vanliga dammsugaren eftersom den ofta är lite otymplig. När du behöver dammsuga upp mindre röror, till exempel om du tappat ut något på golvet är det här en perfekt modell att använda.

Ofta har den här typen av dammsugare lite mindre kapacitet än de traditionella modellerna, men på senare tid har det kommit mer kraftfulla varianter med större dammbehållare som gör att de passar bra även för större städuppgifter.

Så väljer du rätt modell av påslös dammsugare

Har du bestämt dig för att slå till på en smidig och miljövänlig påslös dammsugare? Titta då på de modeller som vi valt ut som de främsta, men tänk också på följande saker:

Kapacitet
Oavsett vilken dammsugare du köper så är det viktigt att du väljer en med tillräcklig kapacitet. Ju större kraft dammsugaren har, desto bättre kommer den att städa. Det kan vara extra viktigt att köpa en påslös dammsugare med hög kapacitet om du till exempel har husdjur eller små barn som drar in grus och sand.

Kom också ihåg att lågprismodeller ofta har lägre kapacitet än varianter från välkända varumärken av hög kvalitet.

Hur ser dammbehållaren ut?
För att du ska slippa tömma dammbehållaren stup i kvarten är det bra om du ser till att den är tillräckligt stor. Det kan också vara bra att välja en modell av påslös dammsugare med en genomskinlig dammbehållare. På så sätt ser du enkelt när det är dags att tömma den på damm.

Hur ser dina golv ut där hemma?
Har du främst hårda golv, eller har du många golv som är täckta med heltäckningsmatta? Då är det viktigt att se till att den dammsugare du väljer har ett munstycke som passar ditt golv. Det bästa är naturligtvis om dammsugarmunstycket går att ställa in efter olika golvtyper.

Finns det allergifilter?
Är du allergiker, eller har du allergiker i familjen? Då är det fördelaktigt att välja en dammsugare som har allergifilter.

När du dammsuger släpps nämligen en liten del damm ut i luften igen, något som kan vara irriterande för allergiker. Med ett allergifilter förhindras det och luften förblir fri från föroreningar.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • En dammsugare som saknar påse har många fördelar där den främsta är att du slipper köpa dyra dammsugarpåsar. Till skillnad från en vanlig dammsugare så sänks inte heller den påslösa modellens kapacitet ju mer behållaren fylls. Dessa egenskaper i kombination ger dig en miljövänlig, effektiv och billig dammsugare.
 • Du kan hitta allt från robotdammsugare till handhållna och traditionella dammsugare utan påse. De olika modellerna passar olika bra vid skilda tillfällen. Läs därför vår guide för att ta reda på vilken modell som passar just dig.
 • Det finns visserligen lågprismodeller av påslösa dammsugare som kostar runt 500-lappen, men vill du ha en modell av god kvalitet och med hög sugförmåga får du vara beredd att lägga ett par tusenlappar.