Bästa robotdammsugaren 2021


Hur vore det att aldrig någonsin mer behöva sucka över dammiga golv, eller dra fram den otympliga dammsugaren varje dag? Underbart, eller hur? Med en bra robotdammsugare kan det enkelt bli verklighet hemma hos dig. Det gäller bara att hitta den dammsugare som passar dig bäst. Vi hjälper dig på traven mot ett liv med mindre städning och mer tid över för annat.

Bäst i test
Roborock S6
Bästa premium
Roomba S9 Plus
Bästa för djurhår
Botvac D6 Connected
Bäst i test
Bäst i test

Roborock S6

Testvinnande robotdammsugare som både kan dammsuga och våttorka.

Roborock S6

Testvinnande robotdammsugare som både kan dammsuga och våttorka.

Produktegenskaper

 • Drifttid: 2,5 timme
 • Kan städa upp till 250 kvadratmeter stora ytor
 • Låg ljudnivå trots stark sugkraft

Produktöversikt

Xiaomi är ett kinesiskt varumärke som är välkända för sina högkvalitativa och flerfaldigt prisbelönta robotdammsugare. Den senaste generationen är S6-serien, och här hittar du flera smarta modeller. 

Roborock S6 har en lång drifttid på hela 2,5 timmar, och kan såväl dammsuga som våttorka. Tack vare dammsugarens smarta navigationssystem rengör den effektivt, och i den tillhörande appen kan du på ett smidigt sätt följa dammsugarens funktioner. Här kan du exempelvis planera robotdammsugarens schema och lägga in så kallade No Go-zoner som du vill att den ska undvika. Roborock S6 är designad för att hålla en låg ljudnivå och kan rengöra ytor som är upp till 250 kvadratmeter stora. 

Se priser på Roborock S6


Bästa premium
Bästa premium

Roomba S9 Plus

Högkvalitativ robotdammsugare omtyckt av både experter och konsumenter.

Roomba S9 Plus

Högkvalitativ robotdammsugare omtyckt av både experter och konsumenter.

Produktegenskaper

 • Mycket stark sugkraft
 • Kommer åt överallt
 • Styrs enkelt via app
 • Tömmer sig automatiskt

Produktöversikt

iRobot tillverkar innovativa och smarta produkter för att du enkelt ska kunna hålla ditt hem rent. I deras utbud finns både robotdammsugare och robotgolvmoppar. En av företagets toppmodeller är Roomba S9 Plus – en robotdammsugare som är omtyckt av både experter och konsumenter.

Roomba S9 Plus har en mycket stark sugkraft och är designad för att även enkelt kunna rengöra inne i hörn. En smidig funktion med denna robotdammsugare är att den inte bara städar för dig – den håller dessutom rent efter sig själv. Detta då den på egen hand tömmer smuts och damm i sin laddstation. Robotdammsugaren styrs via en app där du kan välja hur, när och var den ska städa. Den anpassar sig automatiskt efter olika underlag för bästa möjliga rengöring. 

Se priser på Roomba S9 Plus


Bästa för djurhår
Bästa för djurhår

Botvac D6 Connected

Bli enkelt av med djurhår med denna effektiva robotdammsugare.

Botvac D6 Connected

Bli enkelt av med djurhår med denna effektiva robotdammsugare.

Produktegenskaper

 • Med ett särskilt husdjursläge
 • Batteritid: 120 minuter
 • Laser Smart-teknik för effektiv rengöring
 • Styrs med app

Produktöversikt

Neato är ett amerikanskt företag som har funnits på marknaden sedan år 2005. Hos Neato hittar du innovativa och högteknologiska robotdammsugare som är populära såväl bland experter som bland nöjda kunder. 

Är du djurägare och ute efter en robotdammsugare som effektivt tar bort djurhår? Du kan modellen Botvac D6 Connected från Neato vara ett bra alternativ. Här finns nämligen ett särskilt husdjursläge som får med både djurhår och allergener. Robotdammsugaren har en batteritid på 120 minuter och du styr den enkelt med den tillhörande appen. Dammsugaren är utrustad med så kallad Laser Smart-teknik, som göra att den effektivt kan kartlägga och göra rent ditt hem.

Se priser på Botvac D6 Connected


Robotdammsugare

Vilken robotdammsugare ska jag välja?

Utbudet av robotdammsugare har formligen exploderat på senare år. Det finns idag även dammsugare med en mängd olika, smarta funktioner. Att det finns ett stort utbud och variation av funktioner är förstås väldigt bra, men kan också göra att du känner dig lite vilse. Här är några punkter som är bra att tänka på när du ska välja robotdammsugare.

Hur ser hemmet ut?

Börja med att fundera lite över hur det ser ut hemma hos dig. Har du ett hem fyllt med höga trösklar? Det behöver inte vara ett hinder för en dammsugare av robotmodell, men du måste välja en variant som kan ta sig över dessa. Ett annat alternativ är att ha flera dammsugare i olika rum och på olika våningsplan. Många väljer att ha en dammsugare på övervåningen och en på undervåningen.

Vilken typ av smuts?

Olika hem har olika typer av smuts på golvet. Har du husdjur som katt eller hund vet du att hår kan vara ett riktigt gissel. Var då noga med att välja en dammsugare som tar upp djurhår på ett bra vis. Vissa dammsugare har även en moppfunktion, något som kan vara extra värdefullt om du har husdjur eller små barn.

Hur stor yta ska dammsugas?

Har du ett stort eller litet hem? Det kan vara viktigt att fundera på för att kunna välja en robotdammsugare med tillräcklig batteritid. På en större yta behöver dammsugaren arbeta längre, därför kan det vara bra att välja en längre batteritid på uppemot 4 timmar. På en liten yta kan du klara dig med en batteritid på 0,5 till 1 timme.

Lite eller mycket smuts

Fundera över hur stor mängd smuts det brukar bli på golven och välj en dammsugare som har tillräckligt stor behållare för dina behov. Väljer du en för liten kan du riskera att behöva springa och tömma behållaren hela tiden. Det är vanligt att det blir lite extra mycket smuts i hem med husdjur eller barn.

Hur styr jag robotdammsugaren?

I ett hem finns saker som trappavsatser, ömtåliga föremål och känsliga material. Du kanske därför funderar över hur du ska kunna styra bort dammsugaren från dessa? Det är inte något du behöver oroa dig för. De flesta robotdammsugare har smarta funktioner som gör att du kan låta dammsugaren arbeta på exakt det område du vill. Här listar vi några sådana:

 • Trappsensor Dammsugaren känner av när en trappavsats närmar sig och vänder om.
 • Magnetiska band Magnetiska band är band som du helt enkelt lägger ut för att styra bort dammsugaren från olika områden.
 • Virtuella väggar Här är dammsugaren kopplad till en app i vilken du sätter upp virtuella väggar där du inte vill att dammsugaren ska köra.

Välkända märken

När du ska köpa en robotdammsugare kan det vara bra att välja en av ett märke som är erkänt duktiga på den här typen av dammsugare. Idag finns tyvärr en hel del modeller med låg kvalitet på marknaden. För att slippa råka ut för en dålig produkt kan du välja en modell från något av de märken vi listar här:

Roborock

Roborocks 5S Max-modell har utsetts till bäst i test ett antal gånger. Märkets filosofi är att ta fram teknologiska produkter som underlättar vardagslivet för människor, något som man verkligen gör med sina robotdammsugare.

Electrolux

Electrolux är en klassiker i svenska hem och har i åratal tagit fram användbara och hållbara hushållsprodukter. Deras robotdammsugare är naturligtvis inget undantag. En av deras senaste modeller, Pure i9.2 hyllas bland annat för sin förmåga att komma åt i hörn och vid kanter.

Xiaomi

Xiaomi levererar dammsugare med lång batteritid och hög prestanda. De har bland annat tagit fram en smart navigationsteknik som gör att du själv kan styra hur dammsugaren ska arbeta. De har även modeller utrustade med vakuum-mopp som gör hemmet extra rent.

Neato

Neato, gör precis som namnet antyder, hemmet prydligt och rent. Deras robotdammsugare blir ofta omtalade på grund av sin förmåga att ta upp även de mest envisa smutspartiklar. Investerar du i en kantig modell får du dessutom en dammsugare som kommer åt i hörn på ett fantastiskt sätt.

Menuett

Letar du efter ett budgetalternativ som ändå gör ett bra jobb? Då är det till Julas eget märke Menuett du ska vända dig. De tillverkar bra dammsugare av hög kvalitet utan att prislappen blir allt för saftig.

Cleanmate

Cleanmate har utsetts till Sveriges absolut populäraste robotdammsugare. Utmärkelsen beror nog på den höga kvaliteten samtliga produkter från varumärket håller. Det finns också ett brett urval av modeller så att de flesta kan hitta en dammsugare som passar de egna behoven.


Redaktionen
Vilken robotdammsugare ska jag välja? Hur styr jag robotdammsugaren? Välkända märken

Vilken robotdammsugare ska jag välja? Hur styr jag robotdammsugaren? Välkända märken

Frågor och svar

 • Vilken dammsugare som är bäst för dig beror på vilka behov du har. Fundera lite över hur städbehovet hemma ser ut och välj en modell som matchar det.
 • En investering i en robotdammsugare är något du inte kommer att ångra. Dagens modeller tar effektivt upp smuts och kan även erbjuda smarta funktioner som våtmoppning och appstyrning.
 • Vissa budgetvarianter fungerar över förväntan, men generellt är de modeller som kostar lite mer mycket effektivare än de billigare varianterna.