Att välja kök

För att ett kök ska vara trivsamt och inspirerande är det viktigt med en bra helhet. Om du har tänkt bo kvar länge i din bostad är det idé investera i ett personligt kök som matchar just dina behov. Att inreda ett nytt kök är ett stort projekt och det är många bitar som måste falla på plats. Noggrann planering är nyckeln till ett riktigt bra resultat.

Hur ser ditt drömkök ut?

Kanske har du redan en klar bild av hur du vill att ditt kök ska se ut. Att samla urklipp och bilder kan annars vara ett bra sätt att komma igång med köksplaneringen. Plocka ut sådant som du tycker om och försök analysera vad det är som tilltalar dig. Är det bänkskivorna, färgen på väggarna eller själva atmosfären som köket utstrålar? Med en tydlig målbild av vad du vill uppnå blir det mycket enklare att planera. Om du inte har några specifika önskemål kan det vara klokt att välja en neutral, ljus stil som är tidlös i sin utformning. Utnyttja gärna möjligheten att få rådgivning av en professionell och kunnig kökssäljare. Titta på hur andra har det och plocka ut sådant som du tycker om. Ett annat bra tips är att fråga vänner som byggt om vad de blev nöjda och mindre nöjda med.

Byt kök - Köksinredning Det är nu, i början av projektet som du kan drömma och sväva ut. Vilka detaljer prioriterar du högst i ett kök? Kanske vill du ha en inbyggd espressomaskin eller ugn i arbetshöjd, eller en stor köksö med diskho. Utvärdera möjligheterna och gör en lista över olika önskemål, så blir det enklare att planera kökets layout. Förutom materialmässiga val som vad för sorts golv och bänkskivor, finns det detaljer som är viktiga. Exempelvis kan en lyft för hushållsassistent underlätta bakning, medan ett utdragbart skafferi erbjuder praktisk förvaring. Om det finns särskilda behov kan det dessutom vara idé att öka avstånden mellan bänkarna i köket. Det är lätt att glömma saker när man väl börjar bygga och då är det bra att ha tänkt igenom dessa saker innan.

Börja med en budget

Det kan låta trist att behöva tänka på pengar, men du har stor nytta av att tidigt lägga upp en rimlig budget för ditt projekt. Ett kök kan kosta allt mellan 30 000 och en halv miljon och utan en plan kan kostnaderna lätt skena iväg. Första steget är att sätta en siffra på vad hela projektet får lov att kosta. Hur mycket är du beredd att lägga på ett nytt kök? När den summan är satt är det lättare att välja material utifrån just dina förutsättningar. Om du kan utföra en del av arbetet själv finns det förstås pengar att spara, annars måste man ta med kostnader för hantverkare i beräkningen. Tänk även på att fler kostnader kan tillkomma om du bygger om ett befintligt kök och vill ändra något i rummets planlösning.

Stilmässigt kan man åstadkomma nästan vad man vill inom alla prisnivåer, men när det gäller märke, material och kvalitet har priset en avgörande betydelse. Det bästa är att bestämma en siffra och sedan hålla sig till den. Var inte rädd för att gå igenom siffrorna och revidera dem om det behövs. Gör gärna kalkyler på papper, så har du siffrorna svart på vitt. Ett mer lättvindigt sätt är att ta hjälp av något köksföretag. Deras säljare är vana att beräkna kostnader för kök och kan lämna en offert som matchar just dina behov. Dessutom räknar de med saker som du själv kanske hade missat.

Kökets planlösning och layout

För att kunna planera köket på bästa sätt är det bra att tänka på hur du rör dig i köket och hur många personer som ska få plats samtidigt. Ska det finnas plats för storbak och utrymme för barnen att leka på golvet? Eller prioriterar du en mysig hörna med rejäl matplats? Köket kallas ofta bostadens hjärta och många tillbringar mycket tid här - med matlagning, läxläsning och umgänge. Planera gärna så att köket fungerar både till vardag och till fest. Visst är det trevligt med fester och många middagsgäster, men eftersom du kommer att leva med köket varje dag är det klokt att i första hand inreda det så att det passar dina vardagsbehov. Följ normerna för mått och avstånd så blir köket bekvämare.

När man bygger kök brukar man prata om olika grundformer; rakt kök, L-kök eller vinkelkök, U-kök och parallellkök. Samtliga former kan kompletteras med en köksö eller halvö. För att köket ska bli så funktionellt som möjligt finns det vissa saker att tänka på. Den klassiska metoden är att utgå från den gyllene triangeln (eller arbetstriangeln) och minimera avståndet mellan spis - kyl - diskho. Om de är placerade nära varandra underlättas arbetsflödet. Det enskilt viktigaste måttet är bänkytan mellan vask och spis. Detta är kökets mest använda arbetsyta och en rekommendation är att den bör vara minst 80 cm. Hänsyn bör tas till framkomlighet, säkerhet och trevnad.

u-kök, pralellkök, rakt kök, l-kök

Många funderar på vilket som är bäst – öppen planlösning eller möjlighet att stänga dörrar. Öppen planlösning kan verka tilltalande, men det blir ofta svårare att få till en bra ventilation. Soffor och stoppade möbler drar gärna åt sig os och doft. Ett kök som går att stänga till är mer isolerat från övriga bostaden och dessutom slipper man se disken på bänken medan sitter i soffan. I övrigt är det värdefullt med bra arbetsytor och avställningsytor. En köksö ger extra utrymme och kan dessutom fungera som sittplats. Ibland kan det även vara idé att möblera om vissa detaljer i köket. En flyttad dörr kan exempelvis frigöra värdefull yta.

Köksskåp och förvaring

Byt kök - Köksinredning

En del moderna kök utrustas enbart med underskåp, vilket ger ett luftigt och stilrent intryck. Men det vanligaste och mest praktiska är kök med både över- och underskåp. Det är platsbesparande och ger mycket bra förvaringsutrymmen. När man väljer stommar är det klokt att utgå från standardmått, så långt det är möjligt. Specialmått är ingen omöjlighet men blir ofta dyrare. Ett hörnskafferi ger mycket bra förvaring men om det inte finns möjlighet till detta kan ett rejält högskåp vara ett alternativ.

Vilken typ av underskåp man väljer är en smaksak. Vissa föredrar skåp med hyllor och någon enstaka lådhurts, medan andra uteslutande väljer lådor i olika storlek. Förutom stommar behöver du ben och socklar för att kunna montera dem. I vinkelkök kan det även behövas passbitar mellan vissa skåp, för att dörrarna ska gå att öppna och inte hindra varandra. Djupa skåp kan gärna ha utdragbar inredning, vilket förenklar när man ska lyfta i och ur föremål. Dessutom behövs hyllor eller annan inredning till skåp och lådor.

Dörrar och lådfronter

Byt kök - Köksinredning

För att hitta en passande köksinredning är det viktigt att ta hänsyn till husets förutsättningar. Vilka köksluckor passar till husets stil och proportioner? I ett äldre hus kan du med fördel välja ett kök i gammal stil - kanske massivt trä som utstrålar snickarglädje. Om huset är modernt kan det passa bättre med ett stilrent kök med släta luckor i högblank lack. Dörrar med frästa spår och ramlister är dekorativa medan släta är lättare att torka av. Tänk på att skåpsluckorna ska passa till övriga material i köket – bänkskivor, golv och tapeter. Köksluckor och lådfrontar finns i en mängd olika stilar och utföranden. De vanligaste materialen är trä, MDF och Laminat.

Trä – Varmt och inbjudande

Naturligt eller betsat trä behandlas med vax, olja eller lack för att få en motståndskraftig yta. Olika träslag har olika färg och struktur. Ek och al kan ge ett varmt och livligt uttryck medan björk och ask är lugnare och mer harmoniskt. Det mest utmärkande är förmodligen valnöt, som har ett distinkt utseende. Trä kan få skador, men dessa döljs i regel väl av träets ådring. Om träet är massivt kan det lagas och slipas om. En lackad yta står emot väta bra.

MDF – Stilrent och elegant

Lackerad MDF finns som matt, halvblank eller högblank och finns näst intill obegränsat antal kulörer. Lackerade luckor är alltid relativt känsliga för slag och stötar. Om det går flisor ur lacken kan det vara svårt att laga – i värsta fall måste hela luckan lackas om eller bytas. En matt yta kan vara svår att hålla ren. En lackerad yta står emot väta relativt bra.

Laminat – Prisvärt och praktiskt

Laminatluckor finns i en mängd olika utföranden och har en mycket tålig yta. Släta dörrar är enkla att hålla rena. Detta material är både prisvärt och praktiskt och uppskattas särskilt av barnfamiljer. Det enda man behöver tänka på är att eventuella fogar är känsliga för väta – detta gäller särskilt dörrarna under diskhon.

Detaljer som förhöjer intrycket

Förutom lådfronter och köksluckor behövs andra detaljer i ett kök. Diskbänk, bänkskivor, blandare och handtag är sådant som påverkar helhetsintrycket.

Tips för att spara pengar

Byt kök - Köksinredning

Genom att beställa ett omonterat kök och montera själv kan du spara en slant. Då krävs förstås tid och kunskap om hur man gör. Man kan även förändra ett kök med små medel. Ett sätt kan vara att låta de gamla stommarna vara kvar och byta ut eller renovera luckorna. En professionell målarfirma kan utföra underverk och ofta ingår både underarbete och lackering i priset.

Tänk på att

I ett kök finns vissa säkerhetsaspekter som bör beaktas. Exempelvis bör en köksö med spis alltid ha utslagsvask, för att minimera risken för skållskador. Om det finns barn i huset kan man även behöva komplettera med tippskydd, hällskydd och lådspärrar.