Köksgolv

Byt kök - Köksgolv

Köket är en viktig plats i våra hem där vi tillbringar mycket tid för att umgås och laga mat – både till vardag och till fest. Eftersom köket utsätts för kladd och stänk är det extra viktigt att ta hänsyn till både form och funktion när man väljer golv.

Att välja golv

Köksgolvet är extra utsatt och ska tåla många års slitage. Därför kan det löna det sig att välja ett av riktigt bra kvalitet. Olika golv har olika egenskaper och när man ska välja finns det några saker som är viktiga att tänka på. De första frågorna man bör ställa sig är av rent estetiskt slag: Vilka material finns i angränsande golvytor och vad skulle passa ihop med kökets utformning i övrigt?

Om golvet ska läggas in i ett helt nytt hus är det lätt att anpassa kökets stil till en fin helhet. Men om enbart golvet ska bytas får man tänka till så att det nya golvet passar in bland befintliga material och färger. Om det är ett gammalt hus kan man dessutom behöva ta hänsyn till underlagets skick, för om golvet är ojämnt kan vissa golv kräva ett stort underarbete.

Saker att tänka på:

  • Vilket golv passar bäst in i köket som helhet?
  • Hårt eller mjukt golv? Hårda golv är tåligare - mjuka dämpar ljud bra.
  • Vad får golvet kosta? Tänk på att kvalitet kan löna sig i längden.
  • Hur slitstarkt är golvet? Tål det väta bra?
  • Är golvet lättskött – eller kräver det mycket underhåll?
Om det är mycket eko i köket kan det vara idé att välja ett mjukare golv, som hjälper till att dämpa ljud. Finns det barn och djur i huset? I så fall kan ett lättskött golv med slitstark yta vara att föredra. Ett linoleumgolv eller trägolv har en betydligt mer förlåtande yta än blankpolerad, svart granit – som måste städas ofta för att se fräsch ut.

Var inte rädd för att ta hjälp av en försäljare när du ska välja nytt golv. Ofta kan du få tips och idéer som du själv kanske inte hade tänkt på. Om du ska byta golv i ett befintligt kök kan det vara bra att ta med några foton på hur det ser ut, så är det lättare att föreställa sig vilka färger och material som kan passa. Ofta ser ett rum annorlunda ut i minnet än vad det gör i verkligheten.

Ett köksgolv är synligt och inget man byter varje dag - därför är det klokt att välja med omsorg. Det är inte säkert att det allra dyraste blir det bästa, utan det handlar lika mycket om finish och smak.

Trägolv – Varmt och hemtrevligt

Trägolv ger alltid ett varmt och inbjudande intryck. I denna kategori finns det flera olika typer av golv med skiftande egenskaper och de som lämpar sig bäst för kök är massivt trä och lamellparkett. Det finns visserligen även fanergolv men dessa består av ett så tunt träskikt att de inte går att slipa om. Massivt trä eller stavparkett har en helt annan livslängd och kan ofta slipas om flera gånger.

Massiva trägolv är robusta och tidlösa, men kräver visst underhåll för att åldras med värdighet. De måste behandlas med lack eller olja för att få en motståndskraftig yta. Ek är i regel mycket hårt och slitstarkt medan furu är ett mjukt träslag som lätt får märken. Alla träslag rör sig – vilket innebär att de krymper och expanderar när luftfuktigheten varierar. Om man har ett kök med breda golvtiljor kan gliporna emellan fogas.

Laminatgolv – Snyggt och prisvärt

Laminatgolv eller klickgolv finns i en mängd olika mönster och färger. Ofta är de tillverkade för att efterlikna naturmaterial som trä och sten. Det syns i regel skillnad på dyrare och billigare varianter och de som är av högre kvalitet kan ha ett mycket trovärdigt utseende. Laminat har en hård och tålig yta, men den svaga punkten är skarvarna. Här gäller det att vara extra försiktig när man våttorkar golvet – det får inte bli för blött. Laminatgolv är lätt att lägga och är ett prisvärt alternativ som ger mycket för pengarna.

Plastgolv – Prisvärt och praktiskt

Plastgolv en av de vanligaste golvtyperna och materialet är både billigt och praktiskt. Mattan är mjuk att gå på, lättstädad och mycket slitstark. Nackdelen är att plast inte alltid är så bra ur miljösynpunkt och det pågår en diskussion om ftalater och mjukgörande ämnen i PVC. I samma kategori ryms även vinylgolv - som består av ungefär samma material men är utformat som laminat eller klickgolv.

Linoleum – Slitstarkt naturmaterial

Byt kök - Köksfläkt

Många har insett fördelarna med linoleum, som är ett tacksamt och slitstarkt naturmaterial. Mattan påminner lite om plastmatta men har en mattare yta som inte är lika mjuk. Linoleum finns både som heltäckande matta och lösa golvplattor. Linoleum finns i olika färger och i kök är mönsterlagda, rutiga golv populära.

Gummi - Tåligt och halkfritt

Gummigolv används mycket i offentliga miljöer, verkstadsmiljöer och storkök. Denna typ av golv ger en yta som är extremt slitstark men samtidigt mjuk att gå på. Dessutom har många gummimattor en ljuddämpande effekt. Golvet kräver ett minimalt underhåll och håller sig fint i många år. Nackdelen är möjligen den doft som vissa gummiblandningar kan avsöndra.

Klinker – Klassiskt och elegant

Många väljer att klä golvet med klinker, vilket kan ge ett stiligt och fräscht intryck. Både kakel och klinker är keramik som glaseras och bränns vid hög temperatur. Skillnaden är att klinker är tätare i sin struktur och tål större påfrestningar – därför brukar man välja detta material till golv. Golvkakel eller klinker kan vara enfärgat eller efterlikna natursten.

Det finns även mönstrade plattor som passar om man vill lägga mosaikliknande golv i fransk eller marockansk stil. Priserna varierar utifrån sort och kvalitet, men klinkergolv är rent generellt ett prisvärt val eftersom det har mycket lång livslängd. Klinkers kan upplevas som kallt att gå på och därför är det vanligt att lägga golvvärme under.

Tegel – Rustikt och charmigt

Tegel är oglaserad keramik som har bränts i hög temperatur. I södra Europa, som i Provence, är det vanligt att lägga tegel på golv och det har blivit en trend även här uppe i Norden. Tegelgolv ger ett rustikt och charmigt intryck, men är relativt dyrt. Golvet bör eventuellt behandlas för att få en tålig yta. För att få en behaglig temperatur kan man med fördel installera golvslingor under – eftersom materalet leder värme bra.

Natursten – Tidlöst och exklusivt

Ett köksgolv av natursten som granit eller kalksten kan ge ett mycket exklusivt intryck. Ytan kan vara matt eller blankpolerad och kan behöva viss ytbehandling. Prisnivån är relativt hög men materialet har också en mycket lång livslängd. Sten är hårt att gå på och kan upplevas som kallt – om man inte installerar golvvärme. Stengolv är känsliga för syra – stänk av vin eller citron kan ge bestående fläckar om man inte torkar upp direkt.

Betong - Rustikt och trendigt

Betong är ett prisvärt alternativ till dyrare stengolv. Händiga hemmafixare som gjuter golvet själva väljer ofta att samtidigt installera värmeslingor, för att golvet ska bli mer behagligt att gå på. Betong är ett sugande material och för att ytan ska bli vattenavvisande kan den blankpoleras och behandlas med olika tekniker som lack, olja eller natriumsilikat (vattenglas). Golvet är mycket tungt och kräver en stadig huskonstruktion.

Kvartsvinyl – Hårt och slitstarkt

Modern kvartsvinyl är ett slitstarkt material som passar utmärkt till kök. Mattan består till största delen av naturlig kvartssand och vinyl, vilket används som bindemedel. Materialet pressas under högt tryck och får sedan en formbar och mycket tålig struktur. Kvartsvinyl finns i en mängd olika färger och mönster och kan även fås som skurna plattor – för dekorativ mönsterläggning.

Bambu – Ekovänligt naturmaterial

Bambu är ett trendigt naturmaterial som påminner om massivt trä. Det kan vara varmpressat eller kallpressat och tillverkningssättet har stor betydelse för kvaliteten. Det varmpressade är extra stabilt och tål både påfrestningar och fukt bäst. Bambu kan användas även i utsatt miljö, men då bör ytan lackas ordentligt. Materialet har god värmeledningsförmåga vilket gör att det fungerar utmärkt ihop med golvvärme. I likhet med trä går bambu att slipa om – i vissa fall flera gånger. En annan positiv egenskap är att det rör sig mindre än ett trägolv.

Kork – Naturligt och ombonat

Korkmatta eller korkplattor är ett naturvänligt material som var vanligt på 1970-talet. På senare år har mattan fått en renässans tack vare dess fina egenskaper. Golvet är mjukt och skönt att gå på och tack vare dess isolerande egenskaper upplevs det ofta som lite varmare än sin omgivning. Dessutom har det ljuddämpare egenskaper.

Tänk på att

Om golvet är ojämnt kan det behöva jämnas ut med flytspackling innan man lägger själva golvet. Att lägga golv kan vara både tungt och bökigt - anlita gärna en golvfirma. Väljer du ett golvföretag som är anslutet till Golvbranschens Riksorganisation (GBR) ingår alltid Golvbranschens GolvGaranti. Det är en ettårig utförandegaranti som omfattar både material och installationsfel.

Material Prisnivå Fördelar Nackdelar
Trä – Massivt trä eller lamellparkett Varierar. Beror på träslag, kvalitet och tillverkare. Ger ett varmt och ombonat intryck. Skönt att gå på. Går att slipa om. Slitage och skador syns som patina. Mjukt och känsligt material. Kan bli fläckigt av vätska. Ytan måste oljas regelbundet eller lackas. Känsligt för hög golvvärme. Massivt trä rör sig mycket.
Laminat Varierar Mycket prisvärt och har tålig yta. Lätt att lägga. Fungerar med golvvärme. Fuktkänsligt – särskilt i skarvarna. Repas lätt av grus och åldras inte vackert.
Klinker Dyrt Mycket tåligt material. Ger ett elegant intryck. Tål våttorkning mycket bra. Fungerar utmärkt med golvvärme. Hårt att gå på. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Fogarna kan vara svåra att hålla rena. Kallt utan golvvärme.
Natursten Dyrt Mycket elegant. Hårt och tåligt material. Fungerar med golvvärme. Tåg de flesta vätskor bra. Hårt att gå på. Blankpolerad granit är mycket tålig medan ljus marmor och kalksten är känsligare. Vätskor med lågt pH-värde kan ge fläckar. Saker kan krossas om man tappar dem på golvet. Kallt utan golvvärme.
Kvartskomposit Dyrt Stilrent golv med mycket hård och slitstark yta. Tål vätskor bra. Många utföranden att välja på. Hårt golv. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Ytan kan bli repig, men reporna går till viss del att slipa bort.
Plastgolv / Vinyl Billigt Lättskött och prisvärt material. Plastmatta är mjuk och skön att gå på. Tål väta bra. Finns i många utföranden. Mjukt material. Känsligt för vassa föremål - som en tappad kniv. Plastmaterial inte alltid så miljövänligt.
Linoleum Dyrt Slitstarkt och tåligt naturmaterial som är skönt att gå på. Tålig för vätskor. Dämpar ljud. Mindre repor och skador läker sig själva med tiden. Svårt att lägga in själv, kräver kunskap och specialverktyg.
Betong Relativt billigt om du gjuter själv. Lite dyrare om du anlitar firma. Hårt material som tål värme och de flesta vätskor. Gjutet golv med perfekt passform. Bör blankpoleras eller ytbehandlas. Skador och repor går att laga. Hårt att gå på. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Ytan är känslig för syror och kan repas. Mycket tungt golv – huset måste ha en stadig konstruktion. Kallt utan golvvärme.
Gummi Dyrt Mycket slitstarkt och tåligt golv. Finns i olika mönster och klara färger, för lekfull känsla. Viss doft av gummi.
Tegel Dyrt Rustikt och tåligt material. Hårt att gå på. Fogar kan vara svåra att hålla rena. Kallt utan golvvärme.
Bambu Dyrt Miljövänligt naturmaterial. Varmpressad bambu är extra slitstark. Går att slipa om. Kan få fläckar av vätska. Ytan måste oljas regelbundet eller lackas. Känsligt för hög golvvärme.
Kork Dyrt Mjuk och skön yta att gå på. Upplevs som något varmare än sin omgivning. Sviktande underlag. Dämpar ljud. Reliefmönstret kan möjligen göra golvet en smula svårstädat.