Utfrågning: Stefan Attefall

Bostadsminister Stefan Attefall svarar på frågor gällande attefallshus, småhusbyggande och flyttskatter.

I somras infördes Attefallshusreformen som innebär att det inte krävs bygglov vid uppförande av komplementhus. Dock har undersökningar från Villaägarnas Riksförbund visat på stora skillnader i tolkningen av den nya lagstiftningen kommunerna sinsemellan. I helgen medverkade bostadsminister Stefan Attefall (kd) på två utfrågningar gällande ämnet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Frankie Fouganthin (CC BY 4.0)

Bostadsministern är tillfreds med den nya reformen om bygglovsbefriade komplementhus men utrycker missnöje när Villaägarnas Riksförbund rapporterar om de helt skilda sätten lagstiftningen används och tolkas av landets kommuner. Under utfrågningen meddelar därmed Stefan Attefall att han kommer att påbörja ett arbete för att skapa nya, klara, regler för taxa och tidsåtgången för en bygganmälan. Ministern förelår att det bör ta maximalt tre veckor för att få ett startbesked efter det att en bygganmälan är inlämnad.

Under utfrågningen yttrade Attefall om en önskan att sänka flyttskatterna, men det gavs inga löften

- Flyttskatterna tillsammans med stegrande priser på bostadsmarknaden är ett problem som även Boverket tittat närmare på, säger han.

Även det låga byggandet av småhus var en återkommande fråga under dagen. Som svar gav Attefall att Sverige behöver enhetliga nationella byggregler fastställda av Boverket och hänvisade till sitt pågående arbete gällande saken.

Hur framtiden ter sig efter söndagens val är att vänta.

Mer om ämnet

Färre bygganmälningar

Flyttskatt

Bygg utan bygglov

Vad kostar en bygganmälan?

Riksdagen beslutar om Attefallshus