Färre bygganmälningar om komplementhus

Det har inte kommit in så många anmälningar om komplementhus som förväntat.

Bygge av de komplementhus, också kända som Attefallshus, som nu är möjliga att uppföra utan bygglov har inte gett den byggboom som kommunerna förväntat sig. Det rapporterar SVT Nyheter.

Källa: Bild: Enkelrum

Från och med den 2 juli i år kan svenskarna bygga ett komplementhus på 25 kvadratmeter utan bygglov. Allt som krävs är en anmälan till byggnadsnämnden. Ordet "anmälan" har dock fått kritik - då proceduren påminner om den som krävs vid en bygglovsansökan. Processen kostar en hel del pengar och det behövs både ritningar och kontrollplan vid en anmälan samt så får huset inte byggas var som helst eller hur som helst. Det här får fler att ångra sig angående Attefallshuset.

- Det är olyckligt att man använt begreppet anmälan. Anmälan för mig är att man ringer upp och säger att nu bygger jag hus. Tack och adjö. Men det är fortfarande ett slags tillstånd man måste få, ett startbesked för att få börja. Jag hade föredragit om man behållit begreppet bygglov, säger Ola Enoksson, bygginspektör Boden kommun till SVT.

Intresset för husen var stort innan den nya lagen gick igenom och trycket var högt på kommunernas byggnämnders telefonlinjer. Dock drog sig många ur efter de fått sig en uppfattning om hur bygganmälans process går till.

- Jag tror folk började förstå att det krävdes lite mer än bara ett telefonsamtal, säger Ola Enoksson.

Fram till slutet av juli hade Stockholms kommun endast mottagit tio anmälningar gällande bygge av komplementhus, varav fyra skulle brukas som bostad. Även i Malmö var siffran låg; där åtta anmälningar gjorts. Fler bygganmälningar har rapporterats i Luleå och Boden; sjutton respektive tjugotvå.

Källa: Bild: Enkelrum


Så går processen till;

1. En skriftlig anmälan skickas till byggnadsnämnden i din kommun. Ritningar, beskrivningar, förslag om kontrollplan och på eventuell kontrollansvarig samt andra handlingar som kan krävas ska bifogas. Dessutom ska byggherrens person- alternativt organisationsnummer, namn, adress, fastighetens beteckning och startdatum för bygget finnas med. Besök din kommuns hemsida eller kontakta via telefon för särskilt utformade blanketter (finns ej hos alla).

2. Byggnadsnämnden beslutar om en kontrollansvarig är nödvändig - vilket inte är vanligt.

3. Byggnadsnämnden beslutar om ett tekniskt samråd behövs - vilket normalt inte sker.

4. Kontrollplanen inspekteras. Du som byggherre ska i kontrollplanen beskriva vilka kontroller som ska göras, vad som ska kontrolleras och av vem kontrollerna ska utföras (dokumenterad egenkontroll eller certifierad sakkunnig).

5. Innan du kan börja bygga krävs ett startbesked från byggnadsnämnden. Nämnden meddelar även om eventuella villkor innan bygget kan börja.

6. Har det beslutats som ett tekniskt samråd ska ett besök på arbetsplatsen göras av nämnden under byggperioden.

7. Har det beslutats som ett tekniskt samråd ska det dessutom anordnas ett slutsamråd när bygget är avklarat.

8. Har alla villkor följts, alla krav uppfyllts och nämnden inte ingripit får byggherren ett slutbesked. Innan slutbeskedet är i handen är det inte tillåtet att använda byggnaden.

Majoriteten av processens punkter tar Byggnadsnämnden betalt för. Priserna varierar från kommun till kommun.


Källa: SVT Nyheter, ByggaHus.se & Boverket