Bästa induktionshällen - 80 cm - Välja inbyggd fläkt?


Vi har tagit fram de bästa induktionshällarna på marknaden. Vare sig du önskar 60, 70 eller en 80 cm induktionshäll kommer hällen hjälpa dig snabbt vid matlagning i köket. Idag väljer många en induktionshäll med inbyggd fläkt. En av fördelarna är att du då slipper en fast fläkt över hällen. Perfekt om du har köksö.

Induktionshäll 80 cm från Siemens med flera zoner
Induktionshäll 80 cm från Siemens med flera zoner.

Kanske är du mitt i en köksrenovering, eller så är du bara trött på den gamla spishällen hemma som vägrar hålla värmen och alltid får fula fläckar av fastbrända matrester. I sådana fall bör du titta närmare på en smart induktionshäll. Den här lösningen har mängder med fördelar och har därför blivit mångas favorit i köket. Vi guidar dig rätt i utbudet och ger dig tips på de bästa hällarna.

Fördelar med en häll med induktion

  • Blir varm fortare.
  • Känsligare vid höjning och sänkning av temperatur.
  • Enkel att rengöra.
  • Säkrare ur brandsäkerhetsperspektiv.

Hur fungerar en induktionshäll?

Att kunna laga mat utan att plattan blir varm, visst låter det lite konstigt? Det är dock fullt möjligt med en häll av induktionstyp. Här värms nämligen bara plattans botten upp av induktionsfunktionen.

Induktionen fungerar så här: I plattan finns en elektrisk spole. När du slår på spisen så går strömmen igenom spolen och skapar ett mycket kraftfullt magnetfält. Det bildar i sin tur elektriskt motstånd i botten på ditt kokkärl vilket gör att värme bildas. Kastrullen behöver alltså stå på plattan för att hällen ska fungera. Det är en stor fördel ur brandsäkerhetsperspektiv då spisen stängs av när du lyfter bort din kastrull. Som bekant så startar många villabränder i just spisen. En induktionshäll är alltså en bra investering i din och din familjs säkerhet.

Induktionshäll med inbyggd fläkt

Kanske står du i renoveringstankar och vill bygga en köksö där du kan laga maten ifrån. I detta fall är induktionshäll med inbyggd fläkt ett smart val. Du slipper för det första att ha en vanlig fläkt hängandes nedifrån taket och med den inbyggda fläkten kommer du att kunna se ut över köket och gästerna som sitter utan några problem. Med den inbyggda fläkten kommer dock lite extrajobb att du förmodligen måste dra om fläktsystemet. Önskar du en köksö får du dra under golvet så detta är något att tänka på innan du sätter igång. 

Induktionshäll 80 cm eller 60 cm?

Har du bestämt dig för att slå till på en häll med induktion? Då finns det några saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Fundera bland annat på hur stor spisyta du vill ha. Lagar du ofta mat och gillar att ha gäster på middag så är en häll med en bredd på 80 cm ett bra val. Då får du med lätthet plats med alla grytor och stekpannor och kan ha flera rätter på gång samtidigt.

Induktionshäll 80 cm från Siemens
Induktionshäll 80 cm från Siemens med både små och stora zoner. En fördel är att du kan slå samman zoner och på så sätt få en stor zon på vänstersidan.

Bor du istället lite mindre och har ett litet eller ett singelhushåll kan du ändå fortfarande njuta av en induktionshäll. Välj då en smalare variant på ungefär 60 centimeter. Den tar liten plats men låter dig ändå få generöst med utrymme för matlagning.

Vi har valt ut de hällar som är bäst i test så att du enkelt hittar en variant som passar dig och dina behov. På så sätt kan du vara säker på att du köper en vara av hög kvalitet.

Underhåll av induktionshäll

Är du trött på att skrapa fastbrända matrester från spisen? Då är en induktionshäll verkligen rätt för dig. Eftersom inte själva hällen blir varm bränns heller ingen mat fast och du slipper slita med hällskrapan. Det betyder dock inte att spisen inte behöver underhåll ibland.

En häll med induktion torkar du enklast av med en mjuk, fuktigt trasa. Använd absolut inga starka medel med skurfunktion då de kan skada hällens yta. Välj istället en rengöringsprodukt som är speciellt avsedd för den här typen av hällar.

Det är också bra om du är försiktig med tunga föremål i närheten av din häll. Den absolut vanligaste skadan på den här typen av hällar är nämligen att man tappar tunga föremål på dem så att de spricker.

Vilka kastruller och material funkar på en induktionshäll?

Många drar sig för att skaffa en häll med induktion eftersom de tror att hela grytskåpet kan behöva bytas ut. Visserligen är det sant att inte alla material fungerar tillsammans med induktion, men sannolikheten är att du redan har en hel del kastruller och grytor som går utmärkt att använda.

Vi listar vilka material som fungerar och vilka som inte gör det nedan:

Material som fungerar med induktion

  • Rostfritt stål.
  • Gjutjärn.
  • Titan.

Material som inte fungerar med induktion

  • Glas.
  • Aluminium.
  • Koppar.

Varför häll och inte spis?

Funderar du på om du ska välja en hel spis komplett med ugn, eller bara en spishäll? Det finns många fördelar med att välja just en häll. En häll fälls smidigt in i bänkskivan och tar mycket liten plats. Du kan alltså ha förvaringsutrymmen både ovanför och under hällen om du skulle vilja det. Ugnen kan istället placeras på en arbetsvänlig höjd på en bra plats i köket. Eftersom hällen är så nätt är den också mer lättplacerad.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring induktionshäll här på Hus.se.

Induktionshäll 

"Hej!
Vi ska renovera köket och diskuterar vilken sorts spis vi ska ha. Är det någon som har erfarenhet av induktionshällar? Jag har tidigare använt både gammal hederlig keramik och gasspis, och tycker att gasspis är hur bra som helst. Någon som föredrar induktion? Varför i så fall? Hur är det rent praktiskt, hur lång tid håller en induktionshäll, och blir det någon sorts slitage på grytor och pannor (materialutmattning eller vad man nu kan tänkas hitta på)? Tack på förhand!"
Med vänlig hälsning, Petter_H

"Induktionshällar fungerar ju med magneter på något fiffigt vis. Tydligen mycket snabbare och därmed energisnålare. Värmen regleras också snabbare så det blir mer likt gasspis. Dessutom verkar det smart att bara kärlet blir varmt och inte hällen om man skulle glömma stänga av en platta. Borde bli enklare att hålla spisen ren också? Enda nackdelen är väl att de är dyrare i inköp än glashällar och att man kanske måste byta ut några av sina kastruller om inte alla är magnetiska. Jag kommer definitivt köpa en induktionshäll när jag fixar till köket!"
Med vänlig hälsning, Linda

"Du kan enkelt testa dina pannor genom att kolla om en magnet fastnar på dem så ska de fungera på en induktionshäll!

Gjutjärnspannor ska ju normalt fungera eftersom dom är magnetiska men rostfritt stål och aluminium går inte. Teflonpannor är såvitt jag vet, normalt gjort av aluminium men de finns dom som är anpassade för induktionshällar. IKEA 365+ är en sådan serie pannor.

Det finns även hällar som har både induktionsplattor OCH vanliga plattor men det känns lite som att köpa en kombinerad CD/Kasettspelare tycker jag."
Med vänlig hälsning, pesci

"Induktionshällar är bättre än vanliga keramik- och gasspisar eftersom upphettningen är blixtsnabb, effektiviteten är mycket bättre, temperaturen blir mer konsekvent, samtidigt som de är lika lätta, eller lättare, att kontrollera jämfört med gas. Precis som med gas slutar vatten att koka väldigt snabbt när man drar ner värmen, men vattnet går snabbare att koka upp med induktion.

Induktionshällar är också säkrare att använda än både gas och keramik då man slipper öppen eld och själva ”plattan” inte blir lika varm, vilket även gör det svårare att bränna in mat i plattan. Dessutom är en induktionshäll (precis som en glashäll) lättare att städa eller torka av än en gasspis.

Slutligen, även om gaspriser och elpriser inte går att jämföra rakt av, så kan det i alla fall vara bra att veta att en induktionshäll har en verkningsgrad på 84-90% (US Dept of Energy samt CEG Electric Glass Company), medan gasspisar och keramikhällar har en verkningsgrad på runt 40% samt under 50%. Detta betyder såklart att mer energi används till att värma maten, och mindre till att värma upp köket."
Med vänlig hälsning, Jon

"Vi har induktionshäll och vi är riktigt nöjda med den. Framförallt gillar jag att hällen är så lätt att rengöra, min stänger dessutom av sig själv efter en stund om du inte sätter en kastrull på plattan vilket är mycket bra för mig då jag är halvsenil :-)."
Med vänlig hälsning, Zeb

"Håller på att planera mitt kök och har nu kommit till spishällen. En bekant säger att han hört att det var alldeles för mycket skadlig strålning som kom från induktionshällen och som även skulle påverka den som stod i dess närhet. Är det nån som vet mer om detta, stämmer det verkligen?"
Med vänlig hälsning, J-E

"Elektromagnetfält finns runt alla elektriska apparater i vårt hem. Spisar är en av de hushållsapparater som drar mest ström, och därför även genererar ett magnetfält. Men induktionsspisarna är lite speciella på så sätt att de även avger ett magnetfält med högre frekvens än andra spisar, 25-48 kilohertz, kHz, beroende på tillverkaren.

En induktionsspis alstrar magnetfält som leder till att kokkärlets botten värms. Fälten finns bara när plattan är påslagen och en gryta med magnetisk botten står på plattan. Så fort plattan stängs av eller grytan lyfts från hällen slås också magnetfälten av.

Från strålskyddssynpunkt finns det inga skadliga hälsoeffekter relaterade till de elektromagnetiska fälten från induktionsspisar. Magnetfält avtar med avståndet vilket betyder att när man befinner sig en bit bort från induktionshällen blir magnetfältet försumbart. Tätt intill hällen kan värden nära referensvärdet uppnås.

Så kan du minska magnetfälten
Placera grytan mitt på plattan.
Genom att placera grytan rätt på plattan kan du minska magnetfältet. Det gör du genom att placera grytan centrerat mitt på hällen. Gör du inte det tas inte hela magnetfält upp av grytans botten utan en del läcker till omgivningen.

Använd en gryta med rätt storlek i förhållande till plattans storlek.
Det har också betydelse för magnetfältet att använda en gryta med rätt storlek i förhållande till plattans storlek.

Mätningar av induktionshällar
Statens strålskyddsinstitut mätte under hösten 2003, på uppdrag av Konsumentverket, magnetfält från tre olika induktionshällar. Mätningarna visade att magnetfälten låg tydligt under de referensvärden som myndigheten rekommenderar för allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält.

Det högfrekventa magnetfältet uppmätte på 30 centimeters avstånd till mindre än fem procent av det referensvärde som gäller idag. Magnetfält avtar snabbt med ökande avstånd och vid 60 centimeter innebär detta mindre än en procent av referensvärdet.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten"
Med vänlig hälsning, Puttel

"Köpte en Electrolux induktionsspis (inte bara häll) i veckan. Min italienska espressoapparat (ser ut som en "donna" med midja) har stålbotten, är märkt "induction" men är bara 12 cm i diamater. Spisen vägrade värma den och gav felmeddelandet "kärlet är för litet". Svor och ryade, satte till slut espressoapparaten i botten av en magnetisk kastrull med samma storlek som kokzonen. Då värmdes kaffet. Ganska osmidigt. Men, Bauknecht och Whirlpool, som tycks samarbeta, säljer båda en s.k. adapterplatta, mod. IDI001 i flera storlekar. Den ser ut som en stekpanna utan sidor och "lurar" spisen att avge värme är den placeras på kokzonen. Nu kan alla typer av kärl ställas ovanpå plattan även aluminium, koppar etc! Släng alltså inte era gamla kastruller ännu. IDI001 kostar från 350 till 400 kr."
Med vänlig hälsning, Bernt


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • För att materialet ska fungera på hällen behöver det vara magnetiskt. Material som fungerar utmärkt är rostfritt stål, titan och gjutjärn.
  • De främsta fördelarna med induktion är att hällen är säkrare, lättare att hålla ren, snabbare blir varm och är enkel att reglera temperaturen på.
  • För daglig rengöring behöver du bara torka av hällen med hjälp av en fuktig trasa. För mer grundlig rengöring finns speciella rengöringsmedel anpassade för den här typen av hällar. Använd absolut aldrig skurmedel då det kan orsaka repor på den känsliga ytan.