Hitta den spishäll som passar dig bäst


Här kan du läsa om olika typer av spishällar och vilka fördelar respektive har. Vilka är dina matlagningsbehov och hur snabbt vill du att temperaturen växlar? Få råd och tips här!

Spishäll

Om du ska köpa en ny spishäll är det förmodligen en induktionshäll eller glaskeramikhäll du står och väljer mellan. Men det kan även gälla en gashäll eller en mix av olika egenskaper. Om du har en vanlig spis med gjutjärnsplattor är ugnen ofta förenad med spisen medan en induktionsspis går att byta ut enbart genom att ta bort hällen och ersätta med en ny.

Det finns som sagt olika typer av hällar och frågan är vad du är ute efter. Den främsta egenskapen du bör titta efter är hur lättrengjord den är. En annan fördel är temperaturstyrningen och olika funktioner som kan komma med hällen.

Olika typer av spishällar

Utbudet av hällar är stort och de olika funktionerna likaså. Här är ett axplock av olika varianter.

 • Hällar med inbyggt fläktsystem
 • Gjutjärnsplattor som räknas till de traditionella spisarna
 • Induktionsspis
 • Glaskeramikhäll
 • Gasspishäll

Gasspishällen är ofta den som de professionella kockarna i restaurangerna använder, men många privata hushåll räds denna typen av spis eftersom gas kan vara farligt om den läcker ut. Dock är en gasspis en av de bättre varianterna eftersom temperaturväxlingarna går så snabbt vilket underlättar matlagningen.

Du som gillar old school-varianten och tycker om de äldre varianterna kan naturligtvis fortsätta med gjutjärnsplattor med ugn. Då behöver du även se över ugnens egenskaper och vilka behov du har gällande detta. Gjutjärnsplattor på spishällar är billigast men börjar också att fasas ut när induktionsspisarna och de modernare gasspisarna kommer ut på marknaden.

Om du satsar på en induktionshäll får du ofta vara beredd på lite högre kostnader. Detta eftersom det oftast krävs särskilda pannor och kastruller till dem. Den stora fördelen är dock att de drar förhållandevis lite energi och att de svalnar väldigt snabbt. Dessutom anses de som väldigt brandsäkra, faktiskt ännu mer än en induktionsspis.

Om du väljer en glaskeramikhäll får du en relativt energisnål variant som samtidigt är helt platt. Det är ett mycket elegant val om även utseende spelar extra stor roll för dig. Vid en köksrenovering är det vanligt att sätta in glaskeramikspisar om man inte vill gå över till de alltmer modernare induktionsspisarna med olika finesser. Man får dock se upp så att man inte tappar tunga kärl eller liknande på glaskeramikhällen eftersom den då kan gå sönder.

Fördelar med glaskeramikhällen

 • Vacker att se på
 • Anpassar sig efter storlek på kastrull eller panna (som induktionsspisen)
 • Har särskilda värmezoner (som induktionsspisen) med touch-funktioner

Valet mellan induktionsspis och glaskeramik

Många köpare står i valet och kvalet att skaffa en induktionsspis eller en glaskeramikhäll. Utseendemässigt är de inte alltför långt ifrån varandra. Så, vad är då skillnaden och vilken ska man börja med?

Tips

Om du tidigare haft gjutjärnsplattor och vill ge dig i kast med en annan typ av häll ska du först satsa på induktion. Den är enklare för den ovana användaren och värmer upp pannor och kärl med hjälp av magnetiska egenskaper. När du ställer ett kokkärl på en av plattorna aktiverar de magnetiska zonerna plattan som börjar utstråla värme. Du behöver inte ens röra vid spisen, den aktiveras när kastrullen sätts dit.

En induktionshäll har dock tendens att värma maten snabbare än i glaskeramikhällar. Det gör att du måste vara på alerten så att du inte får vidbränd mat. Undvik att skruva upp på maxvärme tills du fattat hur spisen fungerar och hur snabbt den kan ställa om i temperaturväxlingar.

Olika funktioner du kan få i induktionsspisen

 • Går att få förinställda program för att reglera temperaturen
 • En häll med fläktsystem kan göra så fläkten aktiveras när spisen är igång
 • Lätt att rengöra
 • Möjlighet till hopkoppling av värmezoner så att två plattor kan användas till en större gryta

Den uppkopplade hällen

När allt annat går att koppla upp, varför inte spisen? Reglera din matlagning och spisens värmezoner med din app och sätt en kastrull på spisen när du är borta. Maten är färdig lagom tills du kliver in genom ytterdörren. Denna sortens spis är naturligtvis dyrare men verkligen riktigt kul att använda. Ju mer tiden går desto mer teknik kommer även in i spisar.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det beror på vad du gillar och känner dig van vid. Är du van vid de traditionella gjutjärnsplattorna kan du fortsätta med en hederlig gammal spis medan du som är ute efter fler funktioner bör prova en induktionshäll, glaskeramikhäll eller en modernare gasspis.
 • Ja, idag kan du hitta så kallade uppkopplade spisar där du kan ställa in program via telefonen och sätta på spisen med mat på plattan och få klar pasta eller mat lagom tills dess att du kommer hem.
 • Javisst, numera går det att få inbyggt fläktsystem eller integrerat ventilationssystem där fläkten antingen aktiveras självmant eller manuellt när du vill få bort matoset. Ett automatiskt system justerar sig själv när det pågår matlagning.
 • Hem
 • Vitvaror
 • Hitta den spishäll som passar dig bäst