Välj den bästa glaskeramikhällen 2024


Ska du renovera köket och vill uppdatera din vitvaror? Behöver du snabbt få tag på en spis eftersom din nuvarande har gått sönder? Då rekommenderar vi vår köpguide där du enkelt kan se vilka keramikhällar som är bäst i test.

Keramikhäll

Planera köksrenoveringen

Om du planerar att renovera hela köket och inte bara ska byta ut spisen lönar det sig att göra en plan och en budget innan du sätter igång. Genom noggrann planering slipper du göra felköp som inte passar in i helheten. Undersök om du kan få mängdrabatt hos en leverantör när du köper spis och alla andra vitvaror till köket.

Det är också en bra idé att göra en digital planlösning över ditt kök så att du kan se hur slutresultatet kommer att se ut. När du köper vitvaror och annan köksinredning brukar en del leverantörer erbjuda denna typ av tjänst gratis. Fördelen med att ta fram en digital bild av ditt färdiga kök är att du kan testa hur det ser ut med olika val av exempelvis spisar. Kanske gillar du en viss keramikhäll men inser att den inte passar in i helheten när du får se den i den digitala planlösningen?

Vad är en glaskeramikhäll?

En glaskeramikhäll, eller keramikhäll som den också kallas, är en elspis med slät yta. Den släta ytan har kokzoner som ser ut som röda plattor när du slår på elen. När ytan har kallnat slocknar den röda färgen.

Keramikhällen går att få med både traditionella vridknappar och med touch-knappar. Du kan använda dina vanliga kastruller och stekpannor på denna typ av spis. Prismässigt ligger keramikhällen mellan en gjutjärnsspis och en induktionsspis. En keramikhäll är enkel att göra ren men kom ihåg att använda milda rengöringsmedel och undvika tvättsvampar med slipmedel.

Något som är viktigt att tänka på när det kommer till användningen av en keramikhäll är att socker kan skada ytan. Det beror på att det uppstår en kemisk reaktion om socker hamnar på keramikhällen när den är upphettad. Var därför försiktig när du använder socker i närheten av spisen.

När ska du välja keramikhäll?

En keramikhäll är en bra spis som passar i de flesta hushåll. Den är enkel att använda och hålla ren och går dessutom att få till ett bra pris. Ytterligare en fördel med glaskeramikhällen är att den släta ytan gör att den elegant smälter ihop med bänkskivan runtomkring. Om du väljer en häll med touch-knappar får du dessutom ett ännu mer modernt utseende på ditt kök.

En keramikhäll värmer upp maten snabbt och är även energisnål. Bra för ekonomin med andra ord! Tack vare de lysande röda zonerna minimeras risken för brännskador eftersom du tydligt ser när spisen är varm. Tänk dock på att komplettera med ett extra barnskydd runt spisens kanter om du har små barn i ditt hem.

Bra tips när du ska köpa keramikhäll

  • Använd en jämförelsetjänst för att hitta den häll som har rätt funktioner och pris. Att lägga tid på att planera denna typ av inköp brukar löna sig i längden eftersom du blir mer nöjd med ditt val.
  • Mät utrymmet där spisen ska stå så att den passar in i köket. Standardstorleken är 60 cm bred men det finns både större och mindre spisar.
  • Jämför leveransvillkoren. Många leverantörer erbjuder både frakt, installation och bortforsling av den gamla spisen.

Så tar du hand om din keramikhäll

För att din spis ska se skinande blank och fräsch ut under många år framåt lönar det sig att lägga ner lite tid på omvårdnad. Ha som vana att alltid ta bort fläckar så fort de uppstår, det gör att det blir lättare att få bort dem eftersom de inte har hunnit torka in. En glaskeramikyta ska behandlas varsamt och grova borstar eller stålull får inte användas eftersom de riskerar att repa ytan.

  • Använd milda rengöringsmedel och eventuellt en speciellt anpassad skrapa för att ta bort fläckar. Är du osäker på hur du ska rengöra din spis på bästa sätt bör du fråga leverantören om hur du ska göra.
  • Var extra försiktig när du hanterar socker i närheten av spisen, upphettat socker kan skapa fläckar som är svåra att få bort.
  • Tänk på att inte utsätta keramikytan för vassa eller mycket tunga föremål.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Keramikhällen är en spis med slät yta och heta kokzoner som lyser röda när du slår på elen. Den har antingen vred eller touch-knappar.
  • Priset varierar beroende på leverantör men prismässigt ligger en glaskeramikhäll ungefär mellan priset på en gjutjärnsspis och en induktionsspis.
  • Fråga alltid leverantören vad som krävs för att installera keramikhällen. Många leverantörer har som krav att installationen ska göras av en certifierad elektriker för att garantin ska vara giltig.