Byta tak till solceller – före eller efter takbyte


Dags att byta ut taket? Du har kanske funderat på att uppgradera taket på villan, garaget eller fritidshuset och vill lägga framtidens tak. Vi har samlat det du vill veta när du funderar på att installera solenergi på hustaket, sänka dina elkostnader och bli mer klimatsmart på köpet.

Byta tak solceller

Tids nog blir alla hus- och villaägare varse om att det är dags att lägga om taket. När taket är i såpass dåligt skick att det behövs bytas bör både takpannor, läkt och papp bytas ut samtidigt. Är tiden inne kan det vara en god idé att även fundera på att installera solceller. Om det passar dig och ditt hus finns ändå byggnadsställningarna ändå framme, så då du ändå ett steg närmare att börja producera egen klimatsmart el.

Idag finns flera leverantörer av solcellsanläggningar på tak. Vill du investera i ett soltak med integrerade solceller, eller är du mer intresserad solpaneler som monteras ovanpå taket? När du ändå funderar på byta ut hela taket är bra att ha kunskap om alternativen där soltaket mer eller mindre blir ditt tak.

Installera solceller, soltak eller integrerade solcellspaneler

Det finns egentligen två alternativ när du vill lägga nytt tak och inkludera solceller på något sätt. Antingen installera ett soltak, eller lägga solceller ovanpå taket. Benämningen soltak innefattar även solceller integrerade i takpannor. Vilket som är det bästa valet för ditt hus avgörs av främst två faktorer: takets lutning och hur bärighet på befintlig konstruktion.

Har du funderingar på att installera solceller när du byter ut taket men trots att du läst på om för- och nackdelar gör du rätt i att rådfråga en solcellsinstallatör. Då får du mer information om förutsättningarna för ditt hustak.

Är du intresserad av att producera din egen solel?

Det kan kännas krångligt att investera i solceller på taket – frågor om både pris, funktion och är det bäst att hyra eller köpa sitt solcellstak. Glädjande nog finns det företag som är både experter och snabbt svarar på dina frågor. Dessutom berättar hur mycket pengar du kan spara.

Jämför Pris på Solceller.

Få 4 konkurrenskraftiga offerter på solceller
Hjälpt över 10 000 kunder
Snabbt, enkelt och kostnadsfritt

Solceller på tak

Att placera solceller på ett befintligt takmaterial är det alternativ som varit mest vanligt under många år. Det är något som passar många slags tak. Solcellerna är idag väletablerade och det finns nu betydligt fler leverantörer på marknaden än för cirka 10 år sedan. Det har förstås gjort att priserna blivit mer fördelaktiga för plånboken under senare år. Bra att ha med sig är att du bör välja solcellerna med omsorg. Om du är väldigt mån om att de ska smälta in så mycket det går med ditt befintliga tak bör du se över flera designalternativ, då solcellerna kommer att sticka upp några centimeter från taket.

Soltak och integrerat solcellstak

Estetiskt sett tycker många att integrerade solcelltak är det absolut snyggaste alternativet. Det är än så länge lite högre kostnad men har fördelen att tak och solceller sitter samman i ett integrerat tak. I dag går det dessutom att få takintegrerade solceller med olika beklädnader så att du får det utseende du önskar med olika färger och material. Är du en nybyggare kan det mycket väl passa att direkt investera i ett integrerat soltak.

10 fördelar med solcellsanläggning på taket

 • Du äger din egen el
 • En tidig investering ger låg boendekostnad
 • Producerar solenergi även under molniga dagar
 • Nästintill underhållsfritt
 • Använd och producera hållbar energi utan utsläpp
 • Sälj solelen du inte nyttjar och gå med vinst
 • Gör dig mer självförsörjande
 • Du blir mindre påverkad av stigande elpriser
 • Ökar värdet på fastigheten
 • Få solceller och tak i ett med integrerat soltak

Kostnad byta tak till solceller

Kommer det att löna sig med en installation av solceller på taket? Det är en fråga många undrar över. Från start innebär installation en större utgift, men i långa loppet har det lönat sig med att kunna producera egen el hemma. Det kan skilja mycket i priser då solcellsinstallation är en relativt liten marknad. Jämför därför priser, villkor och lösningar. Begär offerter från flera företag och anlita solenergileverantör med goda referenser.

Om du är ute efter att maximera chanserna att få ut så mycket el som möjligt per investerad krona är idag det alternativ du bör se närmare på alternativet att montera solceller på taket.

Anlita solcellsinstallatör eller montera själv

Endast elinstallationsföretag är tillåtna att installera solceller enligt lagstiftning. Anledningen till att det inte är tillåtet att hantera elarbetet själv är för att det finns risk för brand och skador. Antingen görs arbetet av solcellsinstallatör eller så anlitar du en auktoriserad elinstallatör.

Hur lång tid tar det att installera solceller?

För en normalstor villa brukar de första solcellsinstallatörer kunna bli färdiga med arbetet på 2-3 dagar om det är en solcellsanläggning.

Behövs bygglov?

För några år sedan togs det generella bygglovskravet bort för solcellsinstallationer. Det kan därför uppstå en del förvirring vad som gäller. Energimyndigheten uppger att grundregeln är att bygglov krävs inom det som heter detaljplanerat område om arbetet innefattar att byta taktäckningsmaterial. Men eftersom enskilda kommuner kan ha fastställt andra regler i sina detaljplaner är det bra att stämma av med byggnadskontoret i din kommun. Det här kan du tänka på:

 • För tak- eller fasadintegrerade solceller kan bygglov krävas.
 • Du rekommenderas att fråga den kommun du bor i vad som gäller.
 • Det kan skilja sig med bygglov från område till område även inom en kommun.

Du kan alltså få olika svar beroende på solceller på tak, om det är en takintegrerad lösning för solceller samt vilken kommun huset finns.

Glöm inte bidrag för solcellstak

Kom ihåg att du sedan 2021 har rätt till avdrag för både arbetskostnad och material. Det tar du del av i form av bidraget för grön teknik och gäller för både att sätta solceller på villataket och installation av soltak. Bidraget innefattar 15% av totalkostnaden och gäller upp till 50 000 kronor per hushåll. Det fungerar likt ROT-avdrag där du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför din installation.

Här nedan hittar du svar på några av de mest vanliga frågorna kring att byta tak till en solcellslösning.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det beror på om ditt nuvarande tak är i ett sådant skick att det inom en snar framtid behövs bytas ut. Då är det i allmänhet lika bra utföra takbyte innan du monterar solceller. När solcellsanläggningen väl är på plats blir det nämligen fler steg den dagen du vill byta taket under solcellerna. Då behöver du montera ner solcellerna, samt tak och solcellerna ska kunna ligga monterade i minst 30 år framöver. Så generellt kan man säga att det bästa är att byta ut det samtidigt om det snart är dags.
 • Du kan generellt räknar med att betala runt 16 000 – 23 000 kronor per installerad kilowatt. Genom stöd kan investeringskostnaden minska med upp till 20 procent. Hur mycket en solcellsanläggning kostar på just ditt tak beror på flera faktorer, det tar du bäst reda på genom att fråga en solcellsinstallatör.
 • För att se om taket är i behov av att bytas behöver du leta efter indikationer på vinden. Har vinden en konstig doft? Eller går att se mögel eller vattenskador? Om du kan se vattenskador med blotta ögat betyder det i regel ditt innertak och yttertak är skadat någonstans. Då behöver det bytas ut! Därför är det en god idé att undersöka taket några gånger per år. Då kan du upptäcka tidiga tecken och kan åtgärda det som behövs.
 • Hem
 • Byta tak till solceller – före eller efter takbyte