Budgivning bostad

När ett saluobjekt är populärt kan en budgivning komma att avgöra utfallet av försäljningen. Det finns inga krav på att en budgivning ska ske, oavsett hur många spekulanter det finns. Men ofta erbjuder säljaren och mäklaren en budgivning för att få ut det högsta möjliga priset vid en försäljning. Det är dock värt att komma ihåg att resultatet av en budgivning inte styr till vem säljaren väljer att överlåta fastigheten. Det är alltid säljaren som avgör till vem han eller hon vill sälja. Däremot måste mäklaren berätta för spekulanter hur budgivningen kommer att gå till.

budgivning

Budgivning fritt val

En försäljning av en fastighet är inte klar förrän köpekontraktet skrivits. Innan dess är vare sig säljare eller köpare bundna vid några utfästelser. Det gäller även bud - oavsett om de är skriftliga eller inte. En budgivning är på intet sätt bundet vid lag. Budgivningen kan därför gå till på flera sätt. Seriösa mäklare informerar alla spekulanter om hur en eventuell budgivning är uppbyggd. Det är också deras skyldighet.

Under budgivningen

Alla bud som kommer mäklaren tillhanda ska vidareförmedlas till säljaren. Mäklaren får på inte undanhålla säljaren någon information om inkomna bud. Det är säljaren som styr budgivningen och har rätt att när som helst avbryta budgivningen. Det kan vara att han eller hon är nöjd och vill säkra sin försäljning, eller att en köpare hittats på ett annat sätt. Den köparen behöver inte alls ha medverkat i budgivningen. Detta är ovanligt, men det händer. Det händer att budgivare då brusar upp och vill få chansen att höja sina bud. Men säljaren måste inte erbjuda detta till spekulanten.

Sluten budgivning

Budgivningar sker vanligen genom sluten alternativt öppen budgivning eller en kombination av de två. Vid en sluten budgivning ska buden lämnas till mäklaren inom en viss tid. De kan vara muntliga eller skriftliga. Därefter går säljare och mäklare igenom buden. Ligger två eller fler bud inom samma belopp, är det upp till säljaren vem fastigheten eller bostadsrätten ska säljas till, eller om budgivningen ska fortsätta. Mäklaren kontaktar då intressenterna och frågar om de vill höja. När ingen spekulant vill toppa det högsta bud som ligger avslutas budgivningen.

Öppen budgivning

När budgivningen kallas för öppen lämnas buden löpande. Vem som helst kan när som helst gå in i budgivningen. Högsta budet redovisas efter hand till de intressenter som aviserat sitt deltagande i budgivningen. Ibland sker förmedlingen om det högsta budet på mäklarens hemsida, eller på en försäljningssida som Hemnet. Det kallas för e-bud. När ingen längre vill höja buden, avslutas budgivningen.

Information om andras bud

Mäklaren behöver inte berätta för andra intressenter vilket bud som är högst. Han eller hon behöver inte heller berätta vem som lagt vilket bud. Många mäklare väljer dock att göra så ändå, efter en del skandaler som florerat om att mäklare ljugit om budgivningen. Flera mäklare ger till exempel den som köper fastigheten en lista på vilka bud som lagts av vem. Om detta sker ska information om detta föras ut till alla budgivare.