Skapa en inbjudande uppfart


Dags att gräva och bygga uppfart? En uppfart bör ses som en entré till resterande delar av huset och kan skapa en inbjudande atmosfär till bostaden. Uppfarten ska förstås även ge bra utrymme för parkering och det finns många val på material. I denna guide vägleder vi dig genom olika materialval.

Uppfart

Uppfarter ska vara vackra och inbjudande samtidigt som de tål hårt tryck. Grus, asfalt, cement eller plattor håller alla måttet för att skapa en bra och hållbar uppfart. En grundpelare är att anlägga enligt tomtunderlagets kvaliteter. Oavsett ytskikt är a och o att grunda och stadga upp marken under ytskiktet med bärlager, förstärkningsgrus och eventuellt sättgrus. 

Stil och inspiration

Stilmässigt bör du fundera över vilka garageuppfarter du inspireras av, och hur stilen för resten av hus och trädgård är tänkt. Kan det passa med en böljande traditionell grusgång eller är det minimalistiska former med vacker belysning som gör sig bäst till ditt hus? I längden kommer du att värdesätta att du gjorde ett genomtänkt val för att knyta ihop uppfarten på bästa sätt med husets karaktär. 

  Glöm inte belysningen! Att belysa uppfarten blir pricken över i. Med rätt ljus skapar du en en upplevelse under den mörka tiden, och det blir även mer säkert att befinna sig på platsen när den är bra belyst.

  Materialval för att anlägga uppfarten:

  • Grus
  • Asfalt
  • Marksten
  • Cementplattor
  • Gjuten betong
  • Gräslagd

  Grusad uppfart

  En grusad uppfart är traditionellt sett den vanligaste varianten av uppfart i Sverige. Det många sakkunniga rekommenderar är 8/16 makadam, en grovlek som även går under namnet bergssingel. Det blir relativt stora stenar, men gruset packas snabbt och väl tack vare stenkrossets struktur vilket gör att det stannar på plats och är lätt att gå på. Ett alternativ kan vara att välja ett krossgrus med storleken 0/18 eller 0/40. Det hårdnar fort och blir som en fast plan. En annan variant är kalkgrus som också packas bra.

  Det är också vanligt med så kallat gårdsgrus. Det är rundade, naturliga, stenar som tas från rullstensåsar och som sållas i olika grovlekar. Egentligen är det mest tycke och smak som avgör vilken sort som passar för ditt ändamål. Rött och svart grus har blivit allt mer populärt men varje leverantör har sin färg, så om färgen är viktig är det värt att åka runt och kika på de olika försäljningsställen som finns. Det ligger dock inte lika fast som makadamet på grund av den lite mer runda formen på stenarna.

  Snabbfakta grusuppfart:

  • Större grusdimension är stadigt för bilar att inte sjunka ned i
  • Makadam är relativt stora stenad och packas snabbt
  • Krossgrus och kalkgrus packas bra och passar för en fast plan
  • Gårdsgrus kallas naturligt rundande stenar från rullstensåsar

  Så väljer du det bästa gruset

  Asfalterad uppfart

  Asfalt är ett praktiskt val, det är mycket lättskött och beständigt. Det sätter sig garanterat och ligger där det ligger och lerar inte igen av väder och vind. Det är därför ett mycket behändigt alternativ som underlag till uppfarten. Det kostar en slant då det behövs kunnig personal, men är värt det om det passar i övrig omgivning.

  Stenläggning och andra alternativ

  Påbörjad stenlagd uppfart. Tak med öppna väggar vid entén. Huset har modern arkitektur.

  Stenläggning ger en vacker uppfart med stora valmöjligheter.

  Marksten

  Intrycket att lägga marksten påverkas mycket av format, färg och ytbehandling på stenen. Då du kan variera läggningsmönster kan samma sten upplevas helt annorlunda beroende på valt mönster. Att lägga stenplattor som två hjulspår, alternativt över hela uppfarten är en modell som kan vara trevlig, särskilt för den som tycker om gräs. Tänk på att gräs gärna kantar plattorna. För att klara en hög belastning, även för tyngre fordon, bör plattorna som används bör vara rätt tjocka, minst 6-7 cm. En stabil kantsten ger en ett hållbart resultat och stabil inramning för dina ytor. 

  Mer information om marksten

  Cementplattor och gjuten betong

  Cementplattor och gjuten betong har vuxit till ett alltmer populärt val. Detta främst tack vare sin beständighet. Att gjuta betong till en garageuppfart är något som rekommenderas att göras av sakkunnig. För att klara nordiskt klimat rekommenderas att betongen också är anpassad därefter.

  Gräslagd uppfart

  En grön gräslagd uppfart passar bra för sommarstugan. Andra material kan bli lite av en kollision i landskapet och dessutom är grön uppfart prisvärt. Jämfört med en lerig och ojämn uppfart får du en stadig och naturnära entré.

  Läs mer:


  Redaktionen
  Innehåll i denna artikel

  Frågor och svar

  • Prislappen beror på hur mycket förarbete som krävs, vilket material du väljer och storlek på uppfarten. Vill du ha ett exakt pris är enda alternativet att be om offerter från olika bolag. 
  • Du behöver inte bygglov, däremot kan du behöva ansöka om marklov hos din kommun. Det är samma process som för ett bygglov, men skillnaden är att marklov endast handlar om markförändringar som sker på din fastighet. Vid större projekt, som nybyggnation av villa kan dock marklov redan vara en del av bygglovet för huset och då behövs ingen separat ansökan marklov.
  • Makadam är stenkross och består av sprängsten. Det får därför vassa kanter, dessa låser sig i varandra när man lägger last på makadambädden och blir mycket stabilt. Lasterna fördelas effektivt mellan stenarna och grunden. Det är sällan nödvändigt att frakta det längre sträckor då du kan välja makadam bland de bergarter som bryts lokalt. Det går att få i många färger och beror på bergarten.