Trall i storlek 28 x 120 mm – priser och material


Trall är ett mångsidigt och användbart trämaterial. Främst kanske du tänker på altanbygge, bryggor och uteplatser när du hör talas om det, men materialet kan även användas till räcken och väderbeständiga utemöbler. När du lägger ned tid på ett byggprojekt är det dock viktigt att välja material av hög kvalitet, annars kan tyvärr din dyrbara tid i värsta fall vara bortkastad. Vi hjälper dig därför hitta den bästa trallen på marknaden.

Tryckimpregnerad
Trall tryckimpregnerad 28x120
Vanligaste alternativet vid bygge av altan. Lång hållbarhet och billigt.
Sibirisk lärk
Lärktrall Sibirisk 28x120
Naturligt impregnerat och åldras vackert.
Rillad trall
Rillad trall 28x120
Tryckimpregnerad och med räflad yta. Mindre halkrisk.

Trallvirke 28x120
Trall 28x120 är idag det mest populära trallvirket som dessutom har ett lågt pris.

Tryckimpregnerad
Tryckimpregnerad

Trall tryckimpregnerad 28x120

Vanligaste alternativet vid bygge av altan. Lång hållbarhet och billigt.

Trall tryckimpregnerad 28x120

Vanligaste alternativet vid bygge av altan. Lång hållbarhet och billigt.

Produktegenskaper

  • Lång hållbarhet
  • Billigt virke
  • Klassiskt utseende

Produktöversikt

Att välja klassiskt tryckimpregnerat virke är det vanligaste när det gäller att bygga trall. Resultatet blir beständigt och hållbart, samtidigt som träet har ett utseende som passar för de flesta hem.

Måttet 28 x 120 millimeter är ett perfekt val när du ska bygga altan eller terrass.

Se priser på Trall tryckimpregnerad 28x120


Sibirisk lärk
Sibirisk lärk

Lärktrall Sibirisk 28x120

Naturligt impregnerat och åldras vackert.

Lärktrall Sibirisk 28x120

Naturligt impregnerat och åldras vackert.

Produktegenskaper

  • Naturlig motståndskraft mot röta
  • Hög densitet
  • Åldras väl

Produktöversikt

Om du väljer att bygga din altan/terrass med sibirisk lärk får du ett vackert resultat med trä som åldras på ett fint sätt. Träet har hög densitet vilket gör det beständigt och hållbart.

Dimension i detta fallet är 28 x 120 millimeter och du kan välja mellan längder på tre och fyra meter. Det går också bra att beställa egna längder om du har särskilda önskemål.

Se priser på Lärktrall Sibirisk 28x120


Rillad trall
Rillad trall

Rillad trall 28x120

Tryckimpregnerad och med räflad yta. Mindre halkrisk.

Rillad trall 28x120

Tryckimpregnerad och med räflad yta. Mindre halkrisk.

Produktegenskaper

  • Mindre risk att halka på när det regnat

Produktöversikt

Ett annat alternativ när du ska bygga trall är att välja rillat virke. Detta innebär att tre sidor av plankan är hyvlad medan den fjärde är rillad. Detta gör både ett annorlunda utseende och gör att halkrisken på din nya altan minskar.

Se priser på Rillad trall 28x120


Så använder du virke med dimensionen 28x120

Trätrall i dimensionen 28x120 är en av de vanligaste storlekarna att använda till altanbygget. Vill du ha en veranda med ett klassiskt utseende så är det alltså den här dimensionen du ska använda dig av. På grund av den bredare storleken passar den även utmärkt som överliggare på räcken eller som komponent där du behöver en bredare typ av väderbeständigt trä, till exempel till i en trappa i trädgården.

Virke i det här måttet finns i många olika varianter och till olika pris. Se våra tips för att vara säker på att du hittar ett virke av god kvalitet.

Trall 28x120
Trall 28x120 reda att hämtas. Tänk på att förvara trallen i skuggan tills du behöver den. På så sätt börjar den inte torka för tidigt.

Olika typer av material

Det är inte helt lätt att hitta rätt typ av virke när du är i färd med att bygga något då det finns ett mycket brett urval på marknaden. Du hittar allt från tryckimpregnerade träslag till värmebehandlade sådana. Det kan också vara en hel del skillnad på utseendet både vad gäller färg och yta.

En bräda med så kallad rill har till exempel en räfflad yta, något som kan vara bra om du vill ha en halkfri yta i exempelvis en trappa. 

Det är även bra att vara medveten om vilka typer av trall som finns och vilka egenskaper de har.

Vanligast är att välja så kallad tryckimpregnerat virke. Den varianten har längst hållbarhet och är effektivt skyddad mot röta. Vill du ha en lyxigare variant finns så kallad hardwood. Hardwood är benämningen på flera mycket hårda asiatiska ädelträslag där till exempel teak är ett.

Vanligt idag är att välja ett värmebehandlat virke då det är ett miljövänligare alternativ till det impregnerade. Det behöver till exempel inte deponeras som farligt avfall utan kan eldas upp då det inte innehåller några gifter. Det har dock lite kortare hållbarhet än det tryckimpregnerade.

Andra varianter på marknaden är komposit som består av en blandning av trä och plast, samt sibirisk lärk som består av kärnved.

Vikten av att välja hög kvalitet

Ett byggprojekt kräver onekligen sin tid och sitt engagemang. Att då slarva med något så viktigt som val av material är dumt. En altan eller uteplats är dessutom ett utrymme som slits mycket av väder och vind året runt, därför är det viktigt att det är byggt av ett bra material som håller länge. Ett trä av dålig kvalitet kan i värsta fall slå sig, rugga upp sig eller skadas på andra sätt. Om det sker kommer hela ditt bygge att vara förgäves och du kommer i värsta fall få lov att riva upp allt och börja om från början.

Vilken typ av träslag du ska välja är i mångt och mycket en smaksak, men se till att du väljer ett material av hög kvalitet. Vi vill underlätta valet för dig och har därför sonderat marknaden efter de bästa varianterna. På så sätt slipper du leta i det enorma utbudet och kan komma igång med ditt bygge snabbare.

Olika behandlingsmetoder ger olika utseende

Drömmer du om en naturligt grånande altan, eller vill du ha en som går i djupt brun eller kanske svart? Då är det bra att veta att du kan behandla ditt trä med olja så att det får det utseende du önskar. Det finns naturligtvis också varianter som redan är fabriksfärgade, men med egen oljebehandling skyddar du effektivt trät från röta och sprickbildning och skapar en mjuk yta.

Vill du att din altan ska få den där gråa, åldrade silverfärgen? Då behöver du bara olja in den en gång med ofärgad träolja och sedan vänta på att tidens tand ska göra sitt.

Vill du istället att trät ska ha färg? Då väljer du en träolja i rätt nyans och oljar sedan in trät regelbundet.

Dessa behandlingsmetoder passar bäst för trä som är tryckimpregnerat eller värmebehandlat.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Idag finns många alternativ att välja mellan. Fundera över hur du vill att din altan ska se ut och hur mycket tid du är beredd att lägga på underhåll. Minst underhåll kräver tryckimpregnerat virke, medan hardwood kräver mer.
  • Vanligast är tryckimpregnerat eller värmebehandlat trä, men på marknaden finns även komposit, hardwood och sibirisk lärk.
  • Siffran 28 anger höjden på trät i millimeter, medan 120 anger bredden i samma måttenhet.