Trall - material och pris på trallvirke


Funderar du på att anlägga en altan eller bygga något annat som ska stå utomhus? Då behöver du förmodligen införskaffa trall av god kvalitet. Olika typer av virke skiljer sig vad gäller pris och hållbarhet vilket kan vara bra att ha i åtanke. Läs vidare för att ta reda på vad priset på olika typer av material ligger på per kvm så att du kan göra ett väl genomtänkt köp. Ta också del av våra tips på byggmaterial av hög kvalitet.

Tryckimpregnerad trall - en prisvärd klassiker

När du tänker på virke till utomhusprojekt såsom altan, uteplats eller trappa så är nog just tryckimpregnerat virke det första som dyker upp i huvudet. Denna variant är också den i särklass billigaste av de olika virkestyperna avsedda för ändamålet. För tryckimpregnerad trall behöver du betala mellan 17 och 50 kronor per löpmeter vilket ger det absolut lägsta kvadratmeterpriset. Priset varierar beroende på dimension, klass och fabrikat.

Andra fördelar med virket är att det är det mest hållbara du kan välja. Om du ska bygga en altan eller något annat som är mycket utsatt för fukt så rekommenderas att du väljer ett tryckimpregnerat trä i A-klass. Hit passar t.ex. regelvirket under altanen. När du lägger själva trallen passar klass AB bäst då det är ovan mark.

Ser priser för olika dimensioner

Trall jämförelse storlekar
Impregnerat trallvirke NTR klass AB
Impregnerat trallvirke NTR klass AB. Denna klass används för bygge av trall ovan mark.

Värmeimpregnerat trä - ett miljövänligt alternativ

Vill du ha ett giftfritt alternativ till tryckimpregnerat virke där priset ändå är relativt lågt? Då är förslaget att välja ett värmeimpregnerat trä. Fördelarna med det är att det är helt giftfritt och har lång hållbarhet, dock inte lika lång som den tryckimpregnerade varianten. Till skillnad från tryckimpregnerat trä behöver ett värmeimpregnerat inte heller deponeras som farligt avfall. Det är faktiskt till och med helt säkert att använda det som ved när det är uttjänt om du skulle vilja det.

För en värmeimpregnerad trätrall får du betala mellan 35 och 60 kronor per löpmeter, lite beroende på fabrikat och dimension.

Sibirisk lärk

I centrala Sibirien växer Sibirisk lärk. Eftersom marken där är karg och klimatet hårt har detta barrträd en mycket långsam tillväxt vilket gör att densiteten i trät blir mycket hög. Den långsamma tillväxten gör också att träslaget innehåller höga mängder garvsyra och kåda, något som gör att det blir naturligt impregnerat. Det är emellertid mycket viktigt att få tag på kärnträ om du vill köpa trall av sibirisk lärk och vill kunna ta del av alla fördelar med materialet.

För detta träslag ligger priset på kring 40 kronor per löpmeter vilket gör att du får mycket bra trä för pengarna. Träslaget passar dessutom utmärkt för dig som vill ha en naturligt grå altan då det åldras vackert och får en silvergrå, mycket tilltalande färg.

Hardwood - Det lyxigare alternativet

Inom begreppet Hardwood hittar du flera typer av hårda asiatiska träslag, till exempel ek, valnöt och camaru. Beroende på vilket träslag du väljer kan det skilja sig ganska mycket i kostnad. För ett bra Hardwoodgolv blir kostnaden ungefär 150 kronor per löpmeter och uppåt. Fördelarna med Hardwoodgolv är att de är mycket hårda, sköna att gå på och dessutom ofta har en vacker, gyllenbrun färg som ger en lyxig känsla.

Komposit - underhållsfritt och lätt att lägga

En intressant bubblare på marknaden är virke i komposit. Här består materialet av trä blandat med plastpolymer. Det ger ett nära nog underhållsfritt golv som är mycket formstabilt. Det är dessutom kvistfritt och du slipper oroa dig för att plankorna ska slå sig.

För ett golv i komposit får du betala mellan 100 till 200 kronor per löpmeter. Det här är också det enda virket av denna typ som ofta säljs per kvadratmeter. Räkna då på en kostnad på mellan 350 och 600 kronor per kvadratmeter.

Välj rätt typ av trä

Funderar du på vilken typ av trä du ska välja till din altan? Du kanske du både har tänkt på tryckimpregnerat virke och Hardwood men har svårt att bestämma dig. Fundera då lite över vad du vill ha ut av din altan, men även vad du är beredd att betala eftersom priserna skiljer sig ganska kraftigt.

Eftersom de olika typerna av trä kräver olika mycket underhåll bör du tänka på hur mycket tid du är beredd att lägga på det. Vill du ha ett golv som kräver lite så är tryckimpregnerat virke eller komposit ett bra val. Orkar du lägga ned lite mer tid är värmeimpregnerat trä eller sibirisk lärk ett bra alternativ. Drar du dig inte alls för att olja in golvet varje säsong? Då skulle ett altangolv i Hardwood passa dig bra.

Utseendet på trät är ju naturligtvis också viktigt. Det är då bra att vara medveten om att trärena material i ljusa träslag kan oljas in i den nyans du föredrar.

Läs mer: Bästa tralltvätten för din altan


Redaktionen
Innehåll

Frågor och svar

  • Det billigaste och mest hållbara materialet är tryckimpregnerat virke.
  • Fundera lite på hur mycket tid du är beredd att lägga på underhåll och välj ett som passar din nivå.
  • Är du ute efter en altan som bara kommer att bli vackrare med åren? Då är sibirisk lärk som får en underbar silvergrå ton med tiden ett bra val.