
Har du kalla golv hemma och är frusen av dig? Då kanske du har funderat på att installera golvvärme, antingen i hela huset eller som komplement till dina befintliga värmekällor. Förr var det vanligt att installera golvvärme i badrum och kök, men idag är det vanligt att göra det även i andra delar av huset.
Varför ska jag installera golvvärme?
Genom att installera golvvärme i din bostad får du en jämn värme i hela huset. Hemmet upplevs till och med som varmare, även om temperaturen är densamma som när du har radiatorer – alltså vanliga element. På så sätt kan du till och med sänka temperaturen två grader och spara in lite på värmekostnaden. Golven blir behagligt varma vilket är särskilt skönt för dig med frusna och kalla fötter. Många säger att fötterna är kroppens termostater och när kroppen är varm mår vi bra. Vissa tycker att det är mer estetiskt att inte behöva ha några element hemma. Utan element blir det dessutom lättare att möblera eftersom du ska undvika att placera möbler framför dem eftersom det blockerar värmespridningen.
Vad kostar det att installera golvvärme?
Kostnaden att installera golvvärme kan skilja sig lite åt beroende på vilken golvvärme du väljer, material och andra förutsättningar som golvets underlag. Man brukar dock säga att vattenburen golvvärme är dyrare att installera men billigare i drift och att elektrisk golvvärme är billigare att lägga men dyrare i drift.
Prisexempel vattenburen golvvärme: från 800 kr/kvadratmeter.
Prisexempel elektrisk golvvärme: från 500 kr/kvadratmeter.
Priset avser inköp av material, kostnad för arbete och installation av rörsystemet. I kostnaden ingår arbete från flera yrkeskategorier som snickare, plattsättare, elektriker och rörläggare. Kostnaden för golvet är vanligtvis en kostnad utöver eftersom priset kan variera en hel del beroende på vad du väljer för typ av golv. Du har även rätt av utnyttja ROT-avdraget.
Anlita ett proffs som hjälper dig
Hur fungerar golvvärme?
Du lägger slingor i form av elvärmekablar eller rör under golvet som värmer upp underifrån och ger värme till hela huset. Golvvärmen kan antingen användas för sig som ensam värmekälla eller i kombination med ett befintligt värmesystem. Temperaturen reglerar du sedan via en termostat som placeras på väggen eller via en app till din mobiltelefon. Bra att känna till är att golvvärme är ett värmesystem som arbetar långsammare än vanliga element vilket gör att det tar längre tid att ställa om när temperaturen skiftar.

Olika typer av golvvärme
Det finns flera typer av golvvärme att välja mellan, där golvvärme med el och vatten är de vanligaste.
Vattenburen golvvärme
En vattenburen golvvärme innebär att värmen sprids via vatten i huset. Vid nybygge är det vanligast att lägga in vattenburen golvvärme, men också om du ska värma stora ytor. Den här typen av värme behöver ha en lägre framledningstemperatur och därför är det vanligt att ha detta ihop med en värmepump eller fjärrvärme. Har du redan ett element med vattenburet värmesystem är det lätt att ansluta golvvärmen till samma system.
Elektrisk golvvärme
Elektrisk golvvärme innebär att värmen kommer från el och huset behöver därför inte vara kopplad till ytterligare en värmekälla som till exempel fjärrvärme. Det är vanligt att lägga den här typen av värme i till exempel mindre rum som badrum, hall och kök eller i redan befintliga hus.
Installation av golvvärme
Golvvärmen består av slingor som installeras under golvet och detta kan du göra i alla rum om du vill det. Dagens moderna slingor är så pass tunna och väger så lite att det inte är några problem att installera även en trappa upp. Eftersom slingorna installeras under golvet är det vanligt att göra detta i samband vid nybygge eller när du gör ett större renoveringsjobb och byter golv. Annars krävs det att du river upp golvet först, installerar slingorna och sedan lägger nytt golv ovanpå.
Vilken typ av slingor som monteras beror på om du väljer golvvärme med el eller vatten. Väljer du golvvärme med el installerar du värmekablar som är elkablar med högt motstånd. Vill du ha vattenburen golvvärme installerar du istället vattenrör. Installationen kan skilja sig lite åt beroende på vilket material det är och andra förutsättningar. Även om många slangar idag är tunna och gjuts in i golvspackelmassan kan du ändå räkna med en viss bygghöjd. Vattenburen golvvärme kräver mer bygghöjd än eldriven golvvärme och den totala höjden kan blir runt två till fem centimeter.
Vem får installera golvvärme?
Ska du installera golvvärme hemma får du ibland göra det själv – beroende på vilken typ av golvvärme du ska ha.
Installera golvvärme via hantverkare
När du ska installera golvvärme med el måste en certifierad elinstallatör göra jobbet och företaget måste vara registrerat hos Elsäkerhetsverket. Anledningen till att du själv inte får göra det är för att elektrisk golvvärme ska anslutas till en starkströmsanläggning. Både anslutningen, värmekablar, värmefolier och andra elektriska system tillhör starkströmsanläggning. Det är alltså inte tillåtet att lägga ledningarna för att sedan låta en elinstallatör kontrollera jobbet efteråt. Planerar du att installera vattenburen golvvärme och vill vara säker på att jobbet blir ordentligt gjort är det också en bra plan att anlita en professionell firma.
Installera golvvärme själv
Väljer du att installera vattenburen golvvärme är det tillåtet att både förbereda och lägga detta själv. När jobbet är gjort måste du dock låta en certifierad rörmokare att titta på det och som kan koppla in golvvärmen i värmesystemet. Genom att göra mycket av jobbet själv sparar du en hel del kostnader. Tänk dock på att många försäkringsbolag endast ersätter vattenskador om jobbet är fackmannamässigt gjort.
Går det att spara pengar med golvvärme?
Att installera golvvärme kostar en hel del, men i längden kommer du att minska på uppvärmningskostnaderna. En vattenburen golvvärme kan hålla upp till 40 år medan golvvärme med el kan hålla upp till 25 år.
Hur mycket billigare kostnaden blir beror på vilken golvvärme du har valt, hur din övriga värmeförsörjning ser ut och hur bra isolerat ditt hus i övrigt är. Eftersom värmen sprider sig mer jämnt i rummet med golvvärme kan du sänka en eller två grader, och ändå uppleva temperaturen som densamma. Det krävs dock att installationen sker på rätt – värmen måste gå uppåt och inte ner i marken och du behöver även isolera golvet under slingorna väl. Även vilket golvmaterial du väljer spelar stor roll på hur effektiv golvvärmen blir. Trägolv och mattor fungerar som isolatorer och stoppar värmen från att stiga uppåt. Däremot klinker och plastmattor är mer effektivt.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att installera golvvärme själv här på Hus.se.
Installera golvvärme själv
"Häromdan skulle jag köpa kakel och då ville kakelbutiken också sälja ett golvvärme till mig. Försäljaren sa att jag fick installera själv bara jag följde instruktionen. Stämmer verkligen detta?"
Mvh Ronaldo
"Hej på dig, svaret är både jag och nej, du får göra allt själv fram till du skall koppla in golv värmen, då krävs en behörig elektriker."
Mvh Christian Örum
"Nej, det stämmer inte. Läste detta på vivilla:
Värmegolvanläggningar ska förläggas och kopplas in av en elinstallatör. Undantag gäller för värmegolvanläggningar för skyddsklenspänning om högst 50 V, vilka får förläggas utan behörighet om man har nödiga kunskaper för att göra detta på ett säkert sätt.
Du kan alltså inte lägga ut värmekabeln sjäv och därefter ringa till en elinstallatör och be denne koppla in värmekabelanläggningen. Elsäkerhetsverket kräver att elinstallatören också lägger ut värmekabeln:
"Varma golv i exempelvis badrum, tvättrum och andra utrymmen har blivit populärt. Det är idag lätt att inhandla ett komplett 230 V golvvärmepaket. Många tror helt felaktigt att man kan lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör. Detta är inte tillåtet."
Mvh Puttel
"Hoppsa när kom dessa regler?"
Mvh Christian Örum
"Verkar inte stå nåt om när detta är publiserat. Det hade varit väldigt intressant att förstå logiken i det, om elinstallatören kontrollerat arbetet borde ju allt vara frid och fröjd?
Mvh Thomas
"Vet tyvärr inte när den här regeln kom.
Jag håller med, det är svårt att förstå logiken i det. Om auktoriserad elinstallatör kontrollerar allt man gjort innan han ansluter så borde det vara ok.
Det är faktiskt så att många firmorna som säljer golvvärmepaket inte själva vet om de här reglerna. Pratade med ett par olika firmor när vi skulle lägga golvvärme i badrummet och de sa allihopa att jag fick lägga ut slingan själv men inte koppla in den så jag vet inte hur väl elsäkerhetsverket kommunicerat reglerna med branschen.
Det kan ju tyvärr få tråkiga konsekvenser i form av argumentation med försäkringsbolag som talar om för dig att "det här kan vi inte ersätta då ni inte fick göra detta jobbet själva"."
Mvh Puttel
"Jag hade anlita elektriker för hela arbetet av försäkringsskäl.
Mvh Kolmen"
"Min nypensionerade pappa startade sin elinstallationsfirma 1964 och han har genom alla år i sitt yrkesverksamma liv, varit tvungen att genomlida flera elutbildningar varje år, för att lära sej saker som han både vet och jobbat med varje dag sedan årtionden - så att han fick behålla sin elcertifieringslicens. Utbildningarna för honom har varit ungefär som att utbilda en snickare, som har varit snickare i 20 - 30 år, att spika in en 75 mm spik i en regel på rätt sätt - går snickaren (företagare) inte den kursen/utbildningen, så har han inget giltigt företag längre. Det är exakt så det fungerar.
Hoppas jag slipper gå igenom och betala samma hutlösa summor för att lära mej betongkunskap och att pumpa betong....känns ganska meningslöst - jag är inte fullärd (ingen inom betongkunskap är fullärd) men jag har kunskap som garanterat är i det övre skiktet.
Det är så min pappa har haft det i alla år (undra på att han var vansinnig).
Till TS frågeställning: det är fullt tillåtet att göra vad man vill inom eldragning - det är i slutänden en behörig elektriker som måste göra själva installationen - då har han personligen tagit över allt ansvar mellan elförsörjaren och strömkällan till elförbrukaren.
Det är alltså helt okej att klammra kabel och förbereda vad man vill för installation - det är ändå i slutänden den behörige elektrikern som bär hela ansvaret i samma moment som han strömför projektet.
Så kontentan är: gör vad ni vill inom det elektriska i ert hus - därefter ska ni hitta en elektriker som är villig att signera projektet genom att strömföra det, och att skicka en faktura med löpande fakturanr, på projektet."
Mvh Tyresö