Guide: Fördelarna med att lägga in vattenburen golvvärme


Känns det lite kyligt om fötterna, eller ännu värre, är hela bostaden lite väl kall? Då kan vattenburen golvvärme vara lösningen för dig. I vår guide lär vi dig allt om hur det fungerar med golvvärme, samt berättar om installation och olika värmekällor.

Vattenburen golvvärme

Fördelar med vattenburken golvvärme

Du har mycket att vinna på att lägga in vattenburen golvvärme, antingen i ett rum eller i hela bostaden. Här listar vi några av de största fördelarna.

  • Ger bättre inomhusklimat än eluppvärmning
  • Ger en jämn värme i hela rummet
  • Energieffektiv om den används ihop med rätt energikälla, till exempel bergvärme
  • Osynlig
  • Motverkar fuktskador i badrum eftersom våta golv torkar snabbt
  • Otroligt skönt för frusna fötter

Så fungerar vattenburen golvvärme

Hitta/välj den bästa vattenburna golvvärmen genom att först lära dig om hur den fungerar. Vattenburen golvvärme är värme som distribueras med hjälp av vattnet. Praktiskt fungerar det så att slangar genom vilka vatten kan cirkulera läggs under golvet. Dessa ansluts sedan till en värmekälla.

Det går att kombinera vattenburen golvvärme med många olika uppvärmningsmetoder, till exempel värmepump, solpaneler, bergvärme, fjärrvärme, ved- eller pelletspanna. Det går också att ansluta värmen till kombinerade värmekällor.

Köp ett golvvärmepaket

Är du sugen på att lägga in vattenburen golvvärme? Då finns många smarta paket där du får flera kvadratmeter golvvärme med tillbehör för ett paketpris. Priserna varierar förstås, men för åtta kvadratmeter får du räkna med mellan 5000 och 10 000 kronor. Det är naturligtvis alltid bra att välja ett paket från ett känt varumärke som du vet håller hög kvalitet.

Fördelen med att köpa ett golvvärmepaket är också att du får allt du behöver för att kunna lägga in golvvärmen enkelt. Det inkluderar bland annat spårade skivor, slangar, shunt och termostat.

Installation

Till skillnad från elburen golvvärme är det faktiskt tillåtet att förbereda installationen av vattenburen värme själv. Det är alltså tillåtet att själv placera ut golvvärmesystemet, men en rörmokare bör sköta anslutning till värmesystem samt provtrycka hela systemet.

När du lägger ut din golvvärme är det mycket viktigt att du inte punkterar någon av de slangar som leder vattnet. Visserligen kommer det att upptäckas när man provtrycker systemet, men det ger onödigt mycket mer jobb.

System för vattenburen golvvärme kan läggas både på och under ett befintligt golv. Det är dock viktigt att alltid se till att det finns tillräcklig isolering under värmesystemet, annars kan värmen läcka nedåt istället för uppåt där du vill ha den. Detta kan i sin tur ge upphov till fuktskador eftersom markens fukt ångar upp i underlaget.

Därför är vattenburen golvvärme extra fördelaktigt i badrum

Många väljer att lägga vattenburen golvvärme endast i badrummet, något som det finns många goda anledningar till. Finns det något värre än att kliva in i ett badrum som kanske både har ett kallt och fuktigt golv? Med golvvärme eliminerar du det problemet.

Värmeslingor i golvet gör också att vattenstänk torkar upp otroligt fort, något som minimerar risken för vattenskador.

När du lagt golvvärme i badrummet är det extra fördelaktigt att välja att täcka golvet med keramiska plattor eftersom de kommer att leda och distribuera värmen optimalt.

Tänk bara på att alltid vara noga när du arbetar i våtutrymmen eftersom det är väldigt viktigt att tätskiktet hålls intakt. I annat fall kan obehagliga fuktskador uppnå. Känner du dig det minsta osäker på hur du ska gå tillväga är det alltid bra att ta hjälp av en duktigt fackman.

Därför kan det vara lönsamt att installera vattenburen golvvärme

Det är faktiskt inte bara ett behagligt inomhusklimat och varma fötter du får när du väljer att installera vattenburen golvvärme. Faktum är att om arbetet är gjort efter konstens alla regler så är det faktiskt möjligt att sänka energikostnaderna. Det beror på att du uppfattar rummet som varmare när du har golvvärme, därför är det möjligt att sänka temperaturen med någon grad och på så sätt spara energi.

Golvvärme gör också din bostad mer attraktiv om du skulle vilja sälja. Du kan alltså få en viss prisvinst på att lägga in golvvärme i din bostad.

Det finns även andra värden som gör golvvärme värd att lägga in. Till exempel ger vattenburen golvvärme ett mycket gynnsammare inomhusklimat än vad du kan uppnå med elvärme. Vi får heller inte glömma den komfort som du får av att gå på varma och behagliga golv.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Man brukar säga att du får räkna mellan mellan 1000 och 2000 kronor per kvadratmeter i kostnad. Kostnaden påverkas naturligtvis av om du väljer att lägga in värmeslingorna själv eller om du tar hjälp med hela arbetet.
  • Till skillnad från vad som gäller med elburen golvvärme så är det tillåtet att lägga in själva värmeslingorna själv. Du bör dock alltid ta hjälp av en behörig rörmokare för att ansluta golvvärmen till värmesystemet och för att provtrycka systemet.
  • I stort sett går det att kombinera vattenburen golvvärme med de flesta golvtyper. Vill du ha massiva trägolv är det emellertid bra om du tar en fackman till hjälp eftersom dessa golv har mindre förmåga att leda värme och därför kan behöva specialanpassningar.
  • Hem
  • Golv
  • Guide: Fördelarna med att lägga in vattenburen golvvärme