Bygga timmerhus – välj byggsats eller nyckelfärdigt

Planerar du att bygga eller köpa ett timmerhus? Det är ett naturligt boende och hållbart val av hus byggt av massivt timmer. Här går vi igenom priser och om du ska satsa på byggsats eller nyckelfärdigt timmerhus.

Hitta rätt husmodell

1-planshus
1,5-planshus
2-planshus
Sluttningshus
1¾-planshus
Sadeltak
Mansardtak
Pulpettak
Valmat tak
Liggande panel
Stående panel
Puts
Tegel
Timmer
Vinkelhus
Funkishus
New England hus
Moderna hus
Traditionella hus
Oinredd övervåning
Fritidshus

Husmodeller

A-hus

AChoice stenhus

Borohus

Dala Trähus

Eksjöhus

Fiskarhedenvillan

Götenehus

Hjältevadshus

Hudikhus

Husverket

LB-Hus

Lundqvist Trävaru

Mellby Home

Mjöbäcksvillan

Movehome

Myresjöhus

Smålandsvillan

Trivselhus

Varbergshus

Villa Varm

Vimmerbyhus

Västkuststugan

Västkustvillan

XNvillan

timmerhus exteriör

Det krävs en viss teknik att bygga timmerhus och för att få kallas för timmerhus ska huset vara byggt av knutade, massiva stockar som är minst tio centimeter tjocka. Timret kan antingen vara handtimrat och knutat för hand där det har fått följa sin naturliga avsmalning. Det kan också vara maskinknutet där maskiner har knutat och sågat parallellt.

Ett timmerhus är ett klimatsmart och hållbart hus där timret ofta har vuxit långsamt med täta årsringar för högsta kvalitet och ett välgjort timmerhus kan sedan stå i många år. Det är dessutom allergivänligt på grund av den fantastiska inomhusluften som blir tack vare det naturliga materialet på golv, väggar och tak. Timmerhus finns både som fritidshus för skärgården och fjällen och året-runt-hus.

Timmerhus byggsats – ett prismedvetet val

Du kan köpa timmerhus som en byggsats vilket betyder att du bygger det timmer för timmer. På detta sätt håller du nere kostnaderna och det totala priset blir lägre. En byggsats innehåller allt material du behöver för att bygga timmerhuset och det ingår även monteringsanvisningar och konstruktionsritningar. När du köper ett timmerhus i form av en byggsats är det du som ägare som ansvarar över byggnationen, oavsett om du bygger det själv eller anlitar en entreprenad.

Nyckelfärdiga timmerhus – kostar mer men sparar tid

Det kanske vanligaste är att köpa ett nyckelfärdigt timmerhus. Att bygga timmerhus kräver en gedigen hantverkskunskap och många som gör detta har en lång erfarenhet. När du köper ett nyckelfärdigt hus skriver ni ett entreprenadkontrakt och leverantören ansvarar för ritningar, konstruktion, material och sammanställningen av huset. Sedan flyttar du in i ett helt inflyttningsklart hus, utan oväntade kostnader eller andra överraskningar. Fördelen med att köpa ett nyckelfärdigt timmerhus är att det är smidigt, enkelt och kräver liten arbetsinsats av dig själv. Idag finns det både traditionella och moderna timmerhus att välja mellan. Priset för ett nyckelfärdigt timmerhus varierar beroende på tillval och hur mycket grundarbete som behövs göras. Räkna med att priset hamnar mellan 2 och 4 miljoner kronor för ett äkta timmerhus.

Vad kostar ett timmerhus?

Hur mycket ett timmerhus kostar att bygga varierar beroende på till exempel val av takkonstruktion, innerväggar och bjälklag. Enligt leverantörerna själva speglas priset på antalet knutar och hur många stockar som behövs. Är huset dessutom en vind- och vattentät konstruktion kostar det mer. Enligt vissa beräkningar kostar det c:a 20 000 kronor per kvadratmeter, men för att få en mest rättvis bild kan du be leverantören om en offert.

timmerhus interiör

Leverantörer av timmerhus

Även om timmerhus inte är den allra vanligaste husmodellen på marknaden finns det ett brett utbud av seriösa leverantörer att välja mellan, främst svenska och finska företag. Här är några av marknadens återförsäljare av timmerhus.

  • Byggatimmerhus.se: Ett företag med över 23 års erfarenhet och som har byggt över 160 timmerhus.
  • Eccobaurer: Ett estniskt företag som är experter på att bygga nyckelfärdiga fritidshus och timmerhus för svenska hushåll som huvudentreprenörer. De erbjuder även renovering och tilläggsisolering av fasader för timmerhus.
  • Timmerhusspecialisten: De levererar nyckelfärdiga timmerhus från 25-184 kvadratmeter.
  • Fastwood Timber: De erbjuder både nyckelfärdiga stugor och timmerhus eller bygger efter önskemål. I utbudet finns både året runt-boende, fritidshus och garage.
  • Finnlamelli Oy: Ett finskt företag som gör timmerhus i både 1-planshus, 1,5-planshus och 2-planshus.
  • Forsgrens Timmerhus: Ett företag med lång erfarenhet av att bygga timmerhus för hand. Alla husmodeller går att justera efter önskemål och behov.
  • Kuusamo Timmerhus: Ett företag från finska Lappland som gör hälsosamma och miljövänliga timmerhus. De har över 20 års erfarenhet av moderna timmerkonstruktioner.
  • Honka Timmerhus: Företageterbjuder ekologiska timmerhus designade för dig och ditt behov. De bygger både egnahemshus och fritidshus.
  • Kontio: Ett företag som kombinerar traditionella och naturliga material med modern och smart design. De gör timmerhus för ett hållbart och unikt boende.
  • Artichouse: Ett finskt företag somtillverkarekologiska timmerhus av hög kvalitet och som gjort detta till över 40 länder i över 40 år.

Svenska, finska eller lettiska timmerhus?

Det flesta timmerhus i Sverige är tillverkas av svenska, finska eller lettiska företag. Svenska och finska timmerhus kostar ungefär lika mycket, medan lettiska timmerhus ligger på något lägre pris. Svenska timmerhus byggs ofta av granstockar eller tallfura och finska timmerhus byggs ofta av gran, tall och furu.

Många leverantörer, oavsett ursprung, använder sig av träd som är minst hundra år gamla med raka stammar och tät struktur. Andra använder sig av snabbvuxet timmer, som inte har fullt lika lång livslängd – därför är det bra att kolla upp hur företaget du väljer jobbar.

Måste man isolera timmerstugor?

Många timmerhusleverantörer använder sig av träfiberisolering för att isolera timmerhusen. Det är ett hundra procent återvinningsbart material som dessutom bidrar till ett friskt inomhusklimat. I andra fall är timmerhusen byggda av så pass massivt timmer att någon mer isolering inte behövs och uppvärmningsbehovet minskar. Massiva stockväggar andas naturligt och ger en bra luftfuktighet och ren luft och gör det lätt att andas i huset.