Hitta den bästa frihängande köksfläkten 2024


Vill du placera spisen på din köksö? Då behöver du en frihängande fläkt. Vi har tagit fram de främsta och snyggaste modellerna på marknaden åt dig.

bästa frihängande köksfläkten

Det är aldrig trevligt med matos och fett som samlas ovanpå skåpen, något som lätt händer utan rätt ventilation. Har du din spis mitt i rummet, till exempel på en köksö? Då kan det vara svårt att placera en klassisk vägghängd fläkt ovanför spisen. Du behöver därför en frihängande köksfläkt. Vi har tagit fram de modeller som är bäst i test och guidar dig dessutom rätt så att det blir enkelt att köpa en köksfläkt.

Fördelar med en frihängande fläkt

  • Går att placera mitt i rummet.
  • Finns i många snygga designer.
  • Suger effektivt upp os och fett.
  • Ger dig mer flexibilitet när du ska inreda ditt kök.

Vad är en frihängande köksfläkt?

Vad menas med att en köksfläkt är frihängande? Jo, det är precis som det låter: Fläkten går att hänga fritt mitt i rummet och är inte beroende av någon vägg. Den här typen av fläkt ger dig alltså fler möjligheter när du ska inreda ditt kök. Är din dröm att ha spisen på köksön? Det går alldeles utmärkt om du använder dig av en frihängande variant av fläkt.

Den här typen av köksfläktar finns i många trevliga designer och med flera reningsfunktioner. Den frihängande fläkten har även en större kapacitet än den vägghängda varianten. Det beror på att matoset inte kan ledas upp längs väggen, därför måste den frihängande fläkten ha större kraft för att suga in det.

Så väljer du rätt frihängande köksfläkt

Vi har tagit fram de bästa frihängande fläktarna på marknaden. För att hjälpa dig ytterligare i ditt val listar vi här några viktiga faktorer som är bra att ta hänsyn till innan du slår till på en fläkt.

Takhöjd
En fläkt av frihängande modell är ju som bekant takmonterad. Det är därför viktigt att ta hänsyn till din takhöjd när du väljer modell. Fläkten får nämligen inte hamna för långt från spishällen eftersom den då fungerar sämre. Du bör räkna med att det ska vara högst 50 centimeter mellan din fläkt och din elspis. Har du en gasspis är det rekommenderade avståndet 65 centimeter. Det gäller även spisar som har en kombination av två olika bränslen, till exempel gas och el.

Utsug eller recirkulation?
Det finns främst två olika sätt för fläktar att göra sig av med matoset på. Det ena är genom att suga ut luften så att den hamnar utomhus, det andra är recirkulation. Vid recirkulation sugs den förorenade luften först in i fläkten, renas i ett filter och går sedan ut i rummet igen.

Många föredrar fläktar med utsug eftersom de är effektivare. Då är det bra att veta att det finns frihängande fläktar med den typen av funktion. Det finns dock ett undantag: väljer du en vajerhängd fläkt är det viktigt att vara medveten om att dessa modeller endast finns med funktionen recirkulation.

Vilken effekt behöver du ha?
För att din köksfläkt ska fungera optimalt är det viktigt att du väljer en modell med rätt kapacitet, ett värde som mäts i m³/h. Vilken effekt du ska ha bestäms av hur stort ditt kök är.

Du kan enkelt räkna ut vilket värde du behöver ha genom att använda dig av den här formeln: bredd x längd x takets höjd x 10. Är köket 4 meter brett, 6 meter långt och du har 2,30 i takhöjd ser uträkningen alltså ut så här: 4 x 6 x 2,30 = 55,2. Den siffra du får fram då är rummets volym. Ta sedan 55,2 och multiplicera det med 10. Det ger ett värde på 552. Det talar om att du behöver en fläkt med en kapacitet på minst 552 m³/h.

Ljudnivå
Hur snygg fläkten än är så kan den bli ett rejält störningsmoment om den låter för högt. Vad du upplever som ett störande ljud beror naturligtvis på hur känslig för ljud du är. Vill du ha en riktigt tyst fläkt bör du satsa på en ljudnivå på kring 55 dB vid maximal effekt. Tål du lite mer ljud går det bra att välja en modell på kring 70 dB vid maximal effekt. För referens kan det vara bra att veta att ett vanligt samtal ligger på ungefär 60 dB.

Design
Eftersom en frihängande fläkt ofta placeras mitt i köket kommer den också att vara det första ögat ser när man går in i rummet. Det är därför viktigt att designen är snygg. Frihängande fläktar finns idag i massor av modeller, till exempel i klassisk t-stil men även i cylinderform eller som nättare vajerhängda fläktar.

Utgå från ditt eget tycke och smak och försök att komplettera den befintliga stilen i ditt kök när du väljer fläkt.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Använd dig av formeln bredd x längd x höjd x 10 så får du fram det värde i m³/h som din fläkt behöver ha.
  • De fläktar som är tystast har en ljudnivå på 55 dB när de går på maximal effekt. Satsa på en fläkt som ligger nära det värdet.
  • Här har vi tagit fram de bästa modellerna på marknaden. Botanisera bland de varianter vi valt så får du en snygg fläkt av hög kvalitet.