Bygga altan - Kostnad att bygga själv


Redo att bygga en altan? Vi går igenom kostnad, beskrivning och ger dig tips och inspiration till ditt altanbygge. Bygg med plintar eller markskruv ovan mark.

Bygga altan

Bygga altan på mark, plattor, plintar eller markskruv?

Valen vad altanen ska byggas på, själva grunden, är flera när du väl planerar för att bygga en altan. Som vid alla byggprojekt är det förberedande arbetet minst lika viktigt som själva utförandet. Börja därför med att undersöka platsen där altanen ska vara placerad. 

  • Är det stor eller liten nivåskillnad från tex planerad eller befintlig altandörr? 
  • Hur ser marken ut? Är den sank eller består den av stenar eller berg? Underlaget har betydelse för hur mycket grundarbete som behöver göras. 
  • Vilken storlek på altanen önskas? Det är lätt att underskatta behovet av yta och att bygga några extra kvadratmeter kostar inte särskilt mycket extra.

Vill du ha hjälp? Anlita en hantverkare

Jämför priser på altan
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Känner du att du varken har tid eller lust är det bästa att anlita en hantverkare. Jobbet blir gjort och du kan fokusera på annat. Det är bra om du har bestämt dig innan både gällande placering av altanen samt hur stor du önskar att altanen ska vara. Kostnad för att anlita en hantverkare som bygger din altan är c:a 500 kr ex moms och timma. Önskar du en altan med plintar och storlek på c:a 50 kvm blir totalpriset c:a 50 000 - 70 000 kr efter ROT.

Bygga altan själv

Med en altan vid huset har du alltid ett bekvämt utomhusliv nära till hands. Vad sägs om att njuta av en kopp kaffe i vårsolens första strålar eller en plats att svalka sig med något gott att dricka under sommarens hetaste dagar. Låt oss gå igenom hur man bygger en altan.

Bestäm dig för vad som ska stötta upp balkongen. I vårt exempel har vi valt markskruv med fördelarna att vi slipper gräva för plintar och det går snabbt att få jobbet gjort.

1. Byggnadsbeskrivning och inköpslista

    I det första steget bör du även ta fram en detaljerad byggnadsbeskrivning för altanen där du steg för steg skriver upp de olika momenten och beräknar hur mycket material som kommer att gå åt. Om du inte tidigare har byggt en altan bör du leta fram information eller fråga någon med erfarenhet så att du gör på rätt sätt redan från början. 

    2. Beställ hem allt material

      När du är klar med byggnadsbeskrivningen och vet vilket material du behöver är det bara att beställa hem varorna. Det enklaste är att handla online och få allting hemkört. När du har allt du behöver är det äntligen dags att sätta igång med grundarbetet.

      Mät och planera din altan innan du bygger
      Mät och planera din altan innan du bygger. Här har det markerats ut hur stor den ska vara samt var man önskar plintar eller markskruv.

      3. Gräv eller skruva ned plintarna

      Börja med att se över ritningarna till huset och tomten så att det inte finns viktiga ledningar under marken. I de flesta fall behöver du börja med att gräva hål för plintar i vilka du sedan ska fästa bärlinan. Om underlaget är riktigt väldränerat i form av till exempel en stenhäll kan det fungera att lägga träkonstruktionen direkt mot underlaget. Är underlaget väldigt blött och fuktigt kan du behöva schakta bort jord och ersätta det med någon form av grus eller annat material som inte samlar vatten. Beräkna ett avstånd på 2 till 2,5 meters mellanrum för plintarna.

      Väljer du markskruv slipper du att gräva hål och du börjar isåfall med att signalborra. Signalborrning sker för att markskruven dels ska gå ned lättare men även så att inga berg eller annat finns i vägen. En signalborr bör vara c:a 1 meter lång och du ska borra ända ned i marken. 

      Signalborra innan markskruv för bygge av altan.
      Signalborra innan du skruvar ned markskruven för bygge av din altan.

      Dags att skruva ned markskruven. Här tar vi hjälp av en anpassad maskin som enkelt skruvar ned markskruven. Varje skruv går på under 2 minuter. Viktigt att alla skruvar blir i samma höjd så använd en lasermätare för att kontrollera höjden. I vårt exempel har vi räknat ut att markskruven ska vara 700 mm lång.

      Bygga altan med markskruv
      Med hjälp av en stark maskin skruvas markskruv, 700 mm från Stavrex, snabbt ned.

      4. Bygg en bärlina

      När dina plintar eller markskruv väl är nere i marken är det dags att bygga en bärlina som fästs i plintarnas stolpskor samt på husväggen. Bärlinan fästs i ytterkanterna. Bärlinan är det som bär upp hela altanens konstruktion. Den inre bärlinan fästs i husväggen. Kom ihåg att kontrollera att konstruktionen blir jämn med hjälp av ett vattenpass. 

      5. Skruva fast reglarna i bärlinan

      När bärlinan är på plats är det dags att fästa regelverket i bärlinan. Det är viktigt med en stabil konstruktion när du bygger din altan och reglarna gör att det stabiliseras ordentligt. Skruva fast reglarna med ett centrumavstånd på 60 cm. Vanligt är att man skruvar fast reglarna och inte spikar. Nu är du förberedd för det sista steget.

      6. Lägg ut trallvirket och skruva fast det i regelverket

      När reglarna är fastskruvade skruvar du fast trallvirket. När du köper virket till altanen är det bra att välja tryckimpregnerat virke eftersom det står emot väder och vind utan att bli förstört. 

      Tänk på att använda rätt längd på ditt trallvirke när du bygger altanen så minskar du på spillet av avkapat trallvirke. Trallvirke finns vanligtvis i längder från 3 meter och sedan ökar det med jämna 60 centimeter upp till 5,40 meter.

      Skruva fast trallvirket ordentligt med två skruv på varje regel längs hela altanen.

      Bygga trappa till altan

      Beroende på höjden på din altan kan det vara skönt med en trappa ned till gräsmattan. Välj om du vill ha en trappa längs med hela din altan eller om du väljer att bygga den på ett speciellt ställe. Tänk på att steghöjden bör vara c:a 16-18 cm och att varje steg bör ha ett djup på c:a 30 cm. På bilden nedan har vi använt 3 stycken trallbrädor i djup vilket ger en bra indikation vad som passar. 

      Bygga ramp till altan

      Alla ska ha möjlighet att komma upp på en altan och smidigt vore om det finns möjlighet och utrymme att bygga en ramp längs med altanen. Vid bygge av en ranp till altanen så är det viktigt att själva rampen inte blir för kort utan använd de rekommenderade måtten. Enligt Boverket gäller måttet 1 meter höjd ger 12 meter i längd. Rampen på bilden har en höjd på c:a 0,5 meter vilket ger en längd på 6 meter. 

      När du bygger rampen ha då med i beräkningarna från start att bredden ska vara minst 1,30 meter.  

      Bygga staket till altan

      I samband med att du planerar bygget av altanen är det också smart att fundera på hur du ska rama in den. Det brukar vara skönt att ha någon typ av staket eller spaljé eller pergola som skyddar mot vind och insyn. Om du vill ha ett högre plank behöver du inte ha bygglov om det är inom 3,6 meter från huset och inte överstiger 1,8 meter. Ett lågt staket behöver du inte ha bygglov för och inte heller en spaljé med klätterväxter eller en häck runt uteplatsen.

      Bilden visar ett staket på altan med liggande brädor samt även ett staket/handledare för rampen på altan.

      Mindre kostnad med rotavdrag

      Idag går det att få ROT-avdrag med 30% av arbetskostnaden upp till maximalt 50 000 kr per person. Tänk på att altanen måste vara sammanbyggd med huset för att du ska bli beviljad ROT-avdraget. Använd byggnadsbeskrivningen för att planera allt du behöver köpa in. Gör en inköpslista med en exakt beräkning av hur mycket virke och annat som du ska beställa.

      Kommentarer från forumet

      Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att bygga altan här på Hus.se.

      Bygga altan? Här är en byggbeskrivning!

      "Nja, kanske inte men i alla fall en beskrivning av hur jag byggde min altan med måtten 4,5 x 8,5 m.

      Vid mitt altanbygge fotograferade jag flitigt och lade ut bilderna på en enkel Passagen-sida som inspiration till andra. Via ett inlägg i ett annat forum blev det en hel del besök. Detta var under våren, så många var intresserade inför sina egna byggen. Jag fick så fin respons, att jag till slut gjorde en egen hemsida, som i sin tur också haft en hel del besökare.

      Så alltså, även om det inte är altanbyggartider just nu, så vill jag ändå hänvisa till mina steg-för-steg-bilder. Har också lagt upp farstukvist- och lusthus-bygget. Håll till godo . . ."
      Med vänlig hälsning, peegee4

      "Bra bilder, bra beskrivningar och sjysst resultat Keep up the good work."
      Med vänlig hälsning, HUS-Marcus

      "Snyggt! Samt verkligen snygga ritningar du gjort till varje projekt. Vilken mjukvara har du använt?"
      Med vänlig hälsning Thomas

      " Tack båda! Hej HUS-Markus och Thomas och tack för era trevliga kommentarer!

      Ritprogrammet är Googles SketchUp - fantastiskt trevligt att arbeta med! Man får liksom möjlighet att kolla slutresultatet innan man ens påbörjat bygget."
      Med vänlig hälsning, peegee4

      "Vi planerar att bygga en altan till våren när den här för...ade snön har smält och har lite funderingar i anslutning till det. Storleken kommer att bli ungefär 6x8 meter (bredd x längd). Vilken dimension är lämplig på golvreglarna samt vilket cc-avstånd? Samma fråga för bärlinorna? Tacksam för hjälp med detta!"
      Med vänlig hälsning, OSA

      "Golvreglar brukar jag köra 45x145 med cc 60 och lägger 28 mm trall ovanpå med ca 3 mm mellanrum. Vad det gäller bärlinorna finns det några saker som inverkar, bland annat beroende på hur räcket ska se ut med bärlinor i dimension 45x195 är det vanligaste. Maximalt avstånd mellan bärlinor brukar man säga 2.5 m. Lycka till!"
      Med vänlig hälsning, Byggaren

      "Hej OSA!
      Jag rekommenderar dig att gå in på BYGGMAX hemsida där kan du se en film hur man bygger en altan och du kan få materiel spec också, Se och lär."
      Med vänlig hälsning, leifjuno

      "Jag ska bygga en altan till våren på baksidan av huset. Under delar av den tilltänkta altanen ligger det en ganska dåligt skött rabatt idag med mycket ogräs. Jag vill absolut inte att ogräs och växtlighet ska kunna ta sig igenom altanen när den är klar. Jag har tänkt att lägga ut ett dränerande material i form av makadam under tänkte jag. Kommer det att hålla växtlighet bort eller behöver jag lägga ut en duk eller något undertill?"
      Med vänlig hälsning, jigge

      "Hej jigge!
      Nej det gör det inte gräset kommer att växa igenom, ska du göra rätt börja med att gräva bort mat jorden och gamla rötter och som du själv skriver lägg på en duk, du kan spar drängruset, men några stenar eller lite stenkross som håller duken på plats kan väl va en god ide."
      Med vänlig hälsning, leifjuno


      Redaktionen
      Innehåll i denna artikel

      Frågor och svar

      • En altan består av en grund i form av plintar, bärlina och reglar. Använd ett vattenpass för att kontrollera att bärlina och reglar är helt vågräta innan du fäster trallvirket. Det går att bygga en altan utan plintar men i sådant fall måste marken vara mycket väldränerad.
      • En altan som är högre än 1,8 meter kräver bygglov. En vanlig, låg, altan kräver inte bygglov om det inte finns specialregler i detaljplanen för området. Är det osäker så hör med din kommun om vad som gäller för just ditt bostadsområde.
      • Om du bygger altanen själv går det att få den till ett bra pris. Hur mycket den kostar beror på hur stor den är och hur mycket grundarbete du måste göra. Räkna med 10 000 - 20 000 kr för en mindre om 50 000 - 100 000 kr för en större altan på plintar.