Välja vitvaror

Byt kök - vitvaror

Nya vitvaror har en given plats i det nya köket. Eftersom det kan bli en kostsam affär är det klokt att tänka igenom inköpen innan. Det finns olika mått, varianter och funktioner att välja på. Energisnåla produkter kan dessutom spara mycket pengar i längden. Vitt, svart eller rostfritt är en smaksak, men ofta blir det bäst om du försöker hålla färgen så enhetlig som möjligt. Här får du bra tips som hjälper dig att välja nya vitvaror.

Låt storlek och behov styra

För att veta vilken storlek man ska välja på olika vitvaror bör man utgå från de egna behoven. Hur många är ni i familjen och vad har ni för vanor? Om man brukar storhandla och frysa in mycket är det praktiskt en stor frys, men om man äter ute ofta kanske detta är onödigt. Nästa fråga är hur stort köket är och hur ytan är disponerad? Det kan se provisoriskt ut att kringgå kökets standardmått och att bygga om för att göra plats kan ofta dra med sig mer arbete än man först tänkt.

När det gäller vitvaror lönar det sig att investera i miljömärkta och energisnåla produkter. Enligt EU-standard är de indelade i olika energiklasser i skala A - C där de mest energisnåla är A eller A-. Jämför gärna vattenmängd för olika diskmaskiner. Spisar kan drivas med el eller gas från ledning, alternativt gasflaska. Gas är mycket uppskattat inom restaurangvärlden, eftersom gasdrivna spisar har extremt kort uppvärmningstid och svalnar snabbt. Det vanligaste är dock elspis och många väljer separat häll och ugn.

Vid köp av kyl och frys är första frågan om du vill ha en kombinerad kyl och frys - eller två separata skåp. Det senaste är amerikanska kylskåp eller side-by-side-skåp. Kyl och frys är då sammanbyggda till en enhet och de kan ge ett mycket elegant intryck. Nackdelen är att de inte alltid följer svenska standardmått och är skrymmande. Volymen är det invändiga mått som talar om hur mycket skåpet rymmer, men den faktiska volymen eller yttermåttet är förstås ett annat. Detta mått är extra viktigt den nya kylen eller frysen ska ersätta en gammal.

Några punkter att tänka på vid köp av vitvaror:

  • Är vitvarorna miljöanpassade och energisnåla?
  • Motsvarar volym och kapacitet hushållets behov?
  • Vad är det för yttermått? Särskilt viktigt om en gammal vitvara ska bytas ut.
  • Avrinning och avfrostning - hur fungerar det?
  • Är vitvaran lätt att rengöra?
  • Hur länge behålls kylan i kyl/frys vid strömavbrott? Kan variera.
  • Är vitvarans inredning/förvaring funktionell och genomtänkt?
  • Vad är det för ljudnivå?

Kyl

Byt kök - vitvaror

Kylskåpet är kanske den mest använda vitvaran i ett kök och något de flesta använder dagligen. I en kyl finns det ofta olika zoner, som en sval för grönsaker. En kombination av plastbackar och hyllor av glas är att föredra framför trådkorgar. Inredningen bör vara flyttbar så att man kan anpassa höjden efter olika matvaror och handtagen bör vara utformade så att kylen är lätt att öppna. Kylskåp brukar ha automatisk avfrostning och vissa har även ”Action cool”, vilket är en snabbkylningsfunktion.

Frys

Om du brukar storhandla kan det vara idé att investera i en rejäl frys rymmer mycket. Många har en extra frysbox för långtidsförvaring och denna placeras ofta i källaren eller i något förråd. Om du har väldigt ont om plats i köket kan en kyl med frysfack vara ett alternativ. En frys bör vara inredd med trådbackar, för bästa funktion. Nya frysar har ofta automatisk avfrostning och de flesta brukar även ha snabbinfrysning eller ”Action freeze”.

En del mer exklusiva frysar eller amerikanska kylskåp (side-by-side-skåp) har extra funktioner som ismaskin och kallvattenkran. Observera att ismaskiner kräver vattenanslutning, vilket i vissa fall kan innebära att ledningar måste dras om. En viktig faktor att ta hänsyn till, förutom volym och yttermått, är hur länge frysen behåller kylan vid strömavbrott. Tiden det tar för maten att tina kan variera kraftigt mellan olika fabrikat och modeller.

Allt-i-ett-spis

Byt kök - vitvaror

Det här är den vanligaste modellen i svenska hem – en klassisk spis med kombinerad häll och ugn. Under ugnen finns ofta ett förvaringsutrymme för plåtar och formar. Spisar finns både för el och gas och som tillval kan man få varmlufts- eller ångfunktion. Vissa spisar är utrustade med två ugnar, vilket är praktiskt om man vill laga flera saker samtidigt. Hällen kan ha traditionella plattor av gjutjärn, glaskeramikhäll eller induktionshäll.

Plattor av gjutjärn

Gjutjärnsplattor finns med olika effekt och ofta är det en eller två som är mer effektiva för snabba uppkok, medan övriga lämpar sig bättre för långkok. Plattorna kan bli ganska fula med tiden men går att fräscha upp med spissvärta. Enstaka plattor kan även bytas ut, om de skulle gå sönder eller om man vill ändra effekt. Den största nackdelen med denna spis är att det är svårt att hålla rent plattor och den emaljerade ytan runt omkring. En fördel är dock att alla typer av kastruller och stekpannor kan användas – även aluminium. Knapparna är också logiska och enkla att sköta. Den här varianten är tillsammans med glaskeramikhällen de mest prisvärda alternativen.

Glaskeramik

Byt kök - vitvaror

Gjutjärnsplattor finns med olika effekt och ofta är det en eller två som är mer effektiva för snabba uppkok, medan övriga lämpar sig bättre för långkok. Plattorna kan bli ganska fula med tiden men går att fräscha upp med spissvärta. Enstaka plattor kan även bytas ut, om de skulle gå sönder eller om man vill ändra effekt. Den största nackdelen med denna spis är att det är svårt att hålla rent plattor och den emaljerade ytan runt omkring. En fördel är dock att alla typer av kastruller och stekpannor kan användas – även aluminium. Knapparna är också logiska och enkla att sköta. Den här varianten är tillsammans med glaskeramikhällen de mest prisvärda alternativen.

Glaskeramik

En glaskeramikhäll är en elspis med helt slät yta, vilket gör den mycket enkel att hålla ren. Istället för upphöjda plattor finns inbyggda kokplattor eller heta zoner. Dessa lyser rött när plattan är aktiv/varm och slocknar när ytan kallnat, vilket minimerar risken för brännskador. En glaskeramikhäll värms upp snabbare och drar mindre energi än gjutjärnsplattor. Den kan antingen ha vanliga vred eller touch-knappar. Hällen är känslig för socker och sockerstänk måste torkas bort genast. Annars kan en kemisk reaktion uppstå när sockret hettas upp, vilket skadar hällen. Denna typ av häll är som ett mellanting mellan vanliga plattor och induktion – både funktionsmässigt och prismässigt.

Induktion

Induktionsspisen är den dyraste och mest avancerade av de olika typerna. Liksom glaskeramikhällen har den plan ovansida med heta zoner, men tekniken är annorlunda. Eftersom värmesystemet bygger på magnetfält måste kastruller och stekpannor vara gjorda av järn eller särskilt stål för att det ska fungera. Glas och aluminium fungerar inte. Ett enkelt sätt att testa dina gamla kastruller med en magnet – fastnar den ordentligt på kokkärlets undersida bör det vara lämpligt för induktion.

Induktionshällen är energisnål och uppvärmningstiden är mycket kort. Dessutom finns vissa specialfunktioner och program, som exempelvis sköter uppkok och sedan sänker effekten. Detta kan vara praktiskt för då behöver man inte passa kastrullerna hela tiden. Induktionshällen är liksom glaskeramikhällen känslig för socker. Utspillt socker kan vid upphettning utlösa en kemisk reaktion som skadar ytan. Ytan kan dessutom repas av stålull och tvättsvampar med slipmedel.

Spishäll

Ibland är det önskvärt med en separat spishäll och ugn, istället för en allt-i-ett-spis. En spishäll kan sänkas ner i en bänkskiva vilket ger ett elegant och diskret intryck. Det finns även möjlighet att få en häll som är bredare än ugnen, vilket ger extra arbetsutrymme. Spishällar finns i olika varianter, för gas, el eller Induktion. De sistnämnda har en keramisk häll som är lätt att torka av, men som kräver vis aktsamhet. Mer om det finns att läsa ovan, under ”Glaskeramik” och ”Induktion”. En häll med touch-knappar är enklare att hålla ren än en med vred.

Ugn

Ugnar finns i en mängd olika varianter, både storleksmässigt och funktionsmässigt. Det enklaste är att börja med mått och placering. Om ugnen ska placeras på golvet gäller det att välja rätt bredd. Det samma gäller för inbyggnadsugnar eller mindre ugnar som placeras i arbetshöjd. Många kombinerar en större ugn med en mindre, eller köper en dubbelugn. Detta underlättar matlagningen eftersom flera saker kan tillagas samtidigt. Om en ugn placeras i arbetshöjd bör ugnens botten vara i nivå med bänkskivan eller max 90 cm över golvet – detta för att undvika brännskador.

Många anser att gasugnar är svåra att använda och resultatet är ofta ojämnt och oförutsägbart. En elektrisk ugn är lättare att hantera och erbjuder dessutom fler finesser. Förutom vanlig enklare ugn med över- och undervärme finns varmluftsugn och kombinationsugn med grill, varmluft och ånga. Vissa ugnar har dessutom roterande grillspett. Ugnen kan integreras med en spishäll eller monteras helt separat. Bra ugnsbelysning är viktigt för att du ska se ordentligt när ugnen är igång.

Eftersom en ugn drar mycket energi lönar det sig att skaffa en energieffektiv modell. Tänk även på att kvalitet ofta lönar sig i längden. Att rengöra en ugn är både tidsödande och tråkigt, men på senare år har det kommit nya produkter som råder bot på detta. Nya ugnar är ofta belagda med olika typer av emalj, som underlättar rengöring. Katalysemalj gör att smutsen släpper lättare, medan pyrolysemalj är näst intill självrengörande.

Diskmaskin

Byt kök - vitvaror

Diskmaskinen underlättar renhållning och kan vara en tacksam investering. De förekommer i två olika huvudvarianter - bänkdiskmaskin och golvdiskmaskin. En bänkdiskmaskin kan vara ett bra alternativ för det lilla köket och kan ofta placeras i arbetshöjd. Golvdiskmaskinen rymmer mer och finns i olika bredder. Olika modeller rymmer olika mycket och det är klokt att mäta så att dina tallrikar verkligen får plats. Diskmaskinen bör placeras nära vasken, så att man enkelt kan skölja av disken innan tvätt. Välj gärna en maskin med flyttbara korgar, ett bra urval av program och enkel, tydlig display. En låg ljudnivå kan vara att föredra och moderna diskmaskiner under 42 dB är så gott som ljudlösa. Tänk på att komplettera med golvskydd som varnar vid vattenläcka.

Mikrovågsugn

En inbyggd mikrovågsugn är dyrare än en vanlig, men många anser ändå att det är en bra investering. Den inbyggda mikron döljs bakom en lucka och sparar plats på bänken. Ofta kan det löna sig att välja en ugn av riktigt bra kvalitet. En mer påkostad ugn ger bättre tillagning, snabbare uppvärmning och håller ofta betydligt längre än billigare varianter.

Kaffemaskin

Byt kök - vitvaror

För kaffefantaster står ofta en inbyggd, helautomatisk kaffemaskin högt på önskelistan. Förutom att det ser exklusivt ut och är lyxigt att få nybryggt kaffe genom ett knapptryck sparar den plats i köket. Välj om du vill använda påfyllningsbar vattentank eller ansluta till vattenledning.

Tänk på att

Inkoppling av diskmaskin samt inkoppling av vitvaror med fast el ska alltid utföras av en auktoriserad firma. Detta för att undvika vattenskador eller elfel som kan leda till kortslutning eller brand. Om du utför dessa installationer själv och skada uppstår kan det bli problem att få ut ersättning för garanti och hemförsäkring.