Tips och råd när du ska bygga utekök 2024


Det är en underbar känsla att kunna laga mat utomhus, speciellt under de varma sommarkvällarna när man vill vara ute så mycket som möjligt. Det är inte speciellt svårt eller krångligt att bygga ett utekök, men det finns en del saker du bör ha koll på innan du skaffar ett utekök.

Utekök

Detta behövs i ett utekök

Det absolut första som du behöver göra är att planera hur du kommer använda uteköket. Är det enbart ett komplement till utegrillen eller vill du kunna laga hela middagar? Oavsett hur enkelt eller avancerat du vill ha ditt utekök finns det vissa saker som är väldigt bra att ha.

Det är nästan en självklarhet att du behöver ordentligt med plats för alla redskap och ingredienser vilket även gör matlagningen roligare. Då kan man dessutom vara flera som lagar samtidigt. Det kan även fungera som serverings- och avlastningsyta när ni har ätit färdigt.

Förvaring

Mycket av charmen med ett utekök försvinner om man hela tiden måste springa fram och tillbaka till köket för att hämta knivar, kastruller och bunkar. Planera förvaringen så du alltid kan få plats med de viktigaste köksredskapen och slipper springa hela tiden.

Rinnande vatten

Att ha rinnande vatten i ett utekök är mycket lättare än vad man kan tro. Ofta räcker det med att man drar en slang från huset och kopplar den till utekökets blandare. Du kan sedan leda vattnet till en behållare under diskhon, eller rakt ut i rabatten. Glöm bara inte att tömma slangen innan vintern kommer så att vattnet inte fryser.

El

Om du vill ha en elgrill, spis, kylskåp eller belysning måste du se till att det finns el. Det enklaste och snabbaste sättet att dra el till uteköket är med en skarvsladd för utomhusbruk som du kopplar i närmaste fungerande uttag. Vill du däremot göra en större elinstallation bör du kontakta en elektriker, vilket även medför en ökad kostnad.

Köpa färdigt eller bygga eget?

Du behöver inte bygga uteköket från scratch. Det finns en hel del färdiga kök som du kan köpa. Köper du ett färdigt fristående utekök går det snabbare att få färdigt och du kan placera det var du vill, så länge det står på ett plant underlag. Om du sedan inte är nöjd med platsvalet, eller vet att du kommer behöva flytta på det, är ett färdigt utekök ett bättre alternativ.

Bygga ett eget utomhuskök

Om du väljer att bygga uteköket av lösvirke kommer det givetvis att ta längre tid än att köpa ett färdigt utomhuskök, men du kommer att uppskatta det mer när det är klart. Det två vanligaste sätten att bygga på är att antingen bygga det i trä eller att mura uteköket, men det finns även de som bygger utekök av lastpallar. Du bör välja tåliga material som betong, rostfritt stål eller sten som bänkskivor. Det krävs inga komplicerade ritningar om du bygger ett enklare kök, men det kan fortfarande vara en bra idé att skissa upp hur du har tänkt dig. Det kan även underlätta när du ska handla material och andra saker på byggvaruhuset.

Murat vs trä

Det finns många fördelar med att mura uteköket. Det är dels brandsäkert, underhållsfritt och hållbart. Du kan även integrera en grill i bänkskivan. Du kan använda lecablock som grund som du sedan täcker med puts för att få en finare yta.

Föredrar du i stället att bygga uteköket i trä måste du köpa virke som kan stå emot vädrets makter. Du kan antingen välja ett trä som tål alla sorters väder, som lärkträ, eller så kan du köpa tryckimpregnerat virke. Tänk även på att ett utekök byggt av trä åldras väldigt vackert om man tar hand om det, men kräver också mer underhåll.

Bästa grillen för uteköket

Det spelar egentligen ingen större roll vilken typ av grill du vill ha i uteköket. Den avgörande faktorn är hur du vill att de ska se ut. En elgrill kräver givetvis att du drar el till uteköket medan en gasolgrill behöver utrymme för gasoltanken. Vill du dessutom integrera grillen i bänkskivan måste du använda dig av brandsäkra material som betong.

Bästa platsen för uteköket

Givetvis placeras uteköket bäst i anslutning till huset och där man har tänkt äta. Altanen är därför ett bra val. Du slipper då även onödigt spring under tiden du lagar mat. På så sätt kan du även använda uteköket som en extra serveringsyta och man slipper gå in när man vill ha mer mat. Vill du istället placera uteköket direkt på gräsmattan måste du se till att det står plant. Ett bra sätt att förbereda är genom att ta bort det översta lagret med jord och packa grus innan du bygger eller ställer dit uteköket.

Nedan avslutar vi med vanliga frågor om att bygga utekök. Lycka till med bygget!


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vilket material du väljer spelar inte så stor roll, det viktiga är att alla materialen du använder i köket är hållbara och tål olika typer av väder.
  • Det gäller att vara taktiskt när du bygger ditt utomhuskök. Du bör placera det så du har nära till el och vatten. Det kan även vara bra att placera uteköket där det är relativt vindstilla.
  • Oavsett hur stort du har tänkt bygga uteköket bör du alltid planera köket kring en ugn eller grill med närhet till en arbetsyta. Ugnen eller grillen är utekökets viktigaste ingrediens.