Stor köpguide om trappor


Trappor gör mycket för en byggnad eller fastighet och även för interiören i en villa. Olika sorters trappor finns för inomhus- respektive utomhusbruk. Här får du en generell köpguide om trappor för att matcha dina behov.

Trappor

När du köper en trappa bör du vända dig till erfarna leverantörer som kan allt om design och säkerhet. En trappa måste hålla måttet gällande säkerhet och det finns flera regler som man behöver ta hänsyn till för att undvika olyckor.

Anledning att sätta in en trappa

Vill du kanske ändra arkitekturen i huset, säkra upp den befintliga trappan eller göra vindsvåningen mer tillgänglig? Anledningarna att byta trappa eller installera en ny kan vara många och resultatet blir ofta över förväntan. Fabrikstillverkade trappor är vanligast och du kan även designa din egen trappa.

Form på trappan

Vilken form är du ute efter i din trappa?

  • Rak
  • U-formad
  • Spiraltrappa
  • Tvåloppstrappa

Raka trappor eller kurvade modeller är vanliga i traditionella villor och hus, medan en vacker spiraltrappa i stål eller aluminium blir ett vackert inslag i ett modernt hem.

När vi ändå är i färd med att snacka form på trappan kommer du onekligen till ämnet materialval. Olika trappor med olika former passar mer eller mindre i ett visst material. Det går även att köra kombomaterial.

De vanligaste materialen i trappor

  • Stål eller aluminium.
  • Trä av björk, ek, furu och ask.
  • Betong.
  • Räcken av glasfiberplast medan trappstegen är av trä eller stål.

Beroende på vilket material trappan är gjord av och hur lång den är, desto mer kan priset gå upp eller ned. Ett vanligt pris ligger på mellan 35-55 000 kronor.

Så väljer du mellan olika sorters trappor

Utrymme, design och säkerhet är tre aspekter du ska ta hänsyn till när du väljer trappa. Speciellt när det gäller en trappa för inomhusbruk. Du måste också tänka på hur ofta trappan kommer att användas samt av vilka. Är det småbarn i huset är säkerheten av yttersta vikt. Du ska till exempel tänka på följande:

  • Undvik öppna trappsteg.
  • Välj ett säkert räcke, gärna helt stängt och med litet mellanrum mellan spjälorna eller från trappsteg till början av räcket.
  • Undvik alltför hala material eller lägg halkmattor på alla trappsteg.
  • Ha standarden på en minst 90 cm bred trappa.
  • Låt inte stegbredden överstiga 30 cm.

Många av olyckorna i hemmet är relaterade till just trappan inomhus och för att minska på den statistiken bör du tänka på säkerheten över allt annat , även när du läser en generell köpguide om trappor.

Något som inte bör underskattas är vikten av bra belysning i en inomhustrappa. Detsamma gäller utomhustrappor, speciellt om de är längre. Att ramla i trappan som ung eller gammal är vanligt, speciellt om du är sömndrucken eller ser dåligt överlag. Den bästa belysningen är takbelysning men ibland kan det vara svårt. I de fallen ska en omsorgsfull väggbelysning monteras dit. Var dock noga med att belysningen inte skapar vilseledande skuggor som bäddar för halkrisk eller olyckor.

Utomhustrappan

Gäller ditt köp en utomhustrappa måste du tänka på att ha ett halksäkert material, eftersom vi lever i det nordiska klimatet som innebär snö och is på vintrarna. Ett säkert material här är betong, oavsett hur lång trappan ska vara. Du kan även klä in den i klinkers som ger ett snyggt intryck och som förlänger trappans livslängd. Trätrappor måste underhållas och aluminiumtrappor kan spä på halkrisken trots att de är väldigt snygga, enligt mångas åsikt. Dock tillverkas numera ståltrappor med halksäkra steg hos de flesta leverantörer.

Gäller din utomhustrappa bara några steg från farstun ner till marken kan du bygga den själv till en riktigt billig peng, eller anlita några hantverkare som kommer hem och gör den kvickt.

Smycka din trappa

En trappa kan vara mer än bara trappsteg och räcke. Du kan smycka den med olika ledstänger, blocksteg, former och färger. Ta en titt på husets fasad eller den övriga interiören för att skapa ett enhetligt och unikt intryck.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Priset kan variera stort men om det gäller en inomhustrappa brukar priset vanligen landa på mellan 35 000-55 000 kronor.
  • Trä, glasfiberplast, stål, aluminium och betong är de vanligaste där trä slår rekord i svenska hem. Välj även mellan olika träslag som ask, ek, björk och bok med flera.
  • De flesta trappor idag är tillverkade enligt svenska standardregler där trappans bredd helst ska vara minst 90 cm, trappstegen inte vara högre än 30 cm och räcket vara ca 1,1 meter högt. Du kan läsa mer på Boverkets hemsida angående regler för trappor och ledstänger.