Här hittar du det bästa trägolvet 2024 - tidlöst och vackert


Trägolv är lika hållbara som vackra och går aldrig ur tiden. Läs vidare i köpguiden för att ta del av tips på vägen mot ett riktigt bra golv som bara blir vackrare med åren!

Trägolv

Idag finns mängder av vackra golv, men det går inte att komma ifrån att golv i trä nog är de snyggaste golven av dem alla. Få saker slår helt enkelt ett äkta naturmaterial. Vill du lägga in ett trägolv i din bostad? Läs då vidare i denna guide och få tips på vägen mot det perfekta golvet.

Fördelar med golv i trä

Det finns en hel del att vinna på att lägga in ett golv i trä. Här listar vi några av de främsta fördelarna:

 • Håller sig vackert länge.
 • Går i många fall att förändra genom slipning och målning.
 • Ofta värdehöjande för bostaden.
 • Skönt att gå på.
 • Passar i alla bostäder.
 • Tidlöst.

Olika träslag och deras egenskaper

Ett golv i trä går att få med många olika utseenden. Faktorer som plankornas bredd, nyans, träslag och om du väljer att behålla träfärgen eller måla avgör utseendet.

Här kan du läsa om för- och nackdelarna med de vanligaste träslagen i golv:

Gran

Gran är det absolut vanligaste träslaget för golvbeläggning i Sverige. Fördelarna är att golvet blir slitstarkt och går att behandla så som du vill ha det. Nackdelen är att plankorna har ganska många kvistar och dessutom en rödaktig ton, något som kan vara ett hinder om man vill ha mycket ljusa golv.

Furu

Furu, det vill säga tall, är också ett vanligt material att använda till golv. Egenskaperna hos golvet är ungefär desamma som hos gran. Skillnaden är att furu har ett mindre antal kvistar och en något ljusare ton. Vill du behandla golvet med färg eller lasyr är furu ett väldigt bra val.

Ek

Ek är ett riktigt hårt träslag, något som gör att golvet blir otroligt slitstarkt. När golvet åldras men behålls naturellt får det även en lite mörkare ton. Nackdelen med ekgolv skulle kunna vara att golvet blir lite dyrare än furu och gran. Å andra sidan får du ett mycket hållbart golv.

Björk

Vill du ha ett ljust golv som är hårdare än både golv i furu och gran? Då kan du välja ett golv i björk. Här får du ett vackert ljust golv som passar att både färgbehandla eller lämna naturellt.

Al

Vill du ha ett mahognygolv men tvekar lite inför prislappen? Då kan ett golv i al vara helt rätt för dig eftersom det har nästan samma nyans som mahogny. Al är ett mellanhårt golv som tål mycket slitage och kommer att hålla sig vackert i många år.

Olika typer av trägolv

När du ska lägga ett golv i trä behöver du också bestämma vilken typ av golv du ska använda dig av. Det finns nämligen en hel del varianter att välja mellan. Vi har tagit fram de golv som enligt test är de bästa.

Här kan du läsa om de olika golvens egenskaper:

Härdat trägolv

Med en speciell tillverkningsteknik (kallas för Woodura) blir det möjligt att komprimera och härda trä för att göra det starkare. Tekniken möjliggör att tunnare ytskikt kan användas i produktionen och att hela trädet används som råvara. Enligt tillverkaren ger det tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en 3 gånger starkare yta än ett vanligt parkettgolv. Tekniken gör också att man kan tillverka bredare plankor än vad som är möjligt med traditionella parkettgolv.

Var passar det att lägga in ett härdat trägolv?

Golv av härdat trä är lämpliga för praktiskt taget alla rum i hem eller kommersiella utrymmen som utsätts för normalt slitage (till exempel kontor, väntrum eller butiker). Golv av härdat trä är inte lämpliga för fuktiga rum (till exempel badrum).

Vad kostar ett härdat trägolv?

Priserna ligger från ca 500 kr/m2 upp till 800 kr/m2. Detta beror på vilken typ av träslag det är, vilken sortering/utseende samt format eller mönster (planka eller fiskben) man väljer. Vanligaste träslaget är ek.

Kan man slipa ett härdat trägolv?

Ett härdat trägolv kan inte och behöver inte slipas om.

Massivt golv i trä

Ett massivt trägolv är klassiskt och hållbart i längden. Här består golvet av hela tiljor som har naturliga kvistar och ådringar. Fördelarna med golvet är att det går att slipa vid behov, något som är svårare med lamell- eller fanérgolv.

Det är även massiva golv i trä som du hittar i de flesta äldre bostäder. Nackdelarna med detta golv skulle kunna vara att plankorna rör sig beroende på temperatur och luftfuktighet, detta eftersom de är gjorda av ett levande material.

Lamellgolv

En lamellparkett består av en träfiberplatta på vilken det ligger ungefär 2,5 millimeter trä. Dessa finns i olika träslag och är ett lite billigare alternativ till ett golv helt i trä.

Nackdelen med golvet är att det är svårt att slipa eftersom träfiberplattan då riskerar att komma fram.

Fanérgolv

Även fanérgolv består av ett lager trä på en träfiberplatta. Ytskiktet av trä är dock tunnare än det på lamellparketten då det är ungefär 1 millimeter i tjocklek.

Fördelen med den här typen av golv är att de är så pass tunna att de går att placera direkt på det gamla golvet utan att höja det för mycket. Nackdelen är, precis som hos lamellgolv, att de inte fungerar att slipa.

Trall

Vill du ha ett snyggt golv i trä ute på din balkong eller uteplats? Välj då en trall. Trall har ofta ett undre skikt i ett icke organiskt material, till exempel plast, något som gör att det fungerar fint utomhus. Trall finns i en mängd olika träslag och färger och är väldigt lätt att installera.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Golv i trä passar faktiskt i de flesta rum. I hallen kan det dock vara bra att välja ett hårt träslag och skydda golvet med en matta. Detsamma gäller i andra rum som slits hårt, till exempel ditt kök.
 • Vad ditt pris kommer att bli för ditt golv beror helt på vilken typ av golv du väljer och vilket träslag golvet är i. Massiva golv är ofta lite dyrare än fanér och lamellgolv. Vissa träslag ligger också högre i pris än andra. Ek är till exempel lite dyrare än furu.
 • Torrmoppa eller dammsug helst golv i trä och torka bort fläckar med en fuktig trasa. När det är dags att våtmoppa golvet bör du inte använda för mycket vatten eftersom det kan skada ditt golv. Vid slitage går det utmärkt att slipa ett golv i massivt trä.
 • Hem
 • Golv
 • Här hittar du det bästa trägolvet 2024 - tidlöst och vackert