Bygga trädäck - allt om kostnad, mark & bygglov


Våren är den tid då flest villaägare känner att de vill bygga ett nytt trädäck, eller utöka det befintliga. Att bygga ett trädäck eller altan är ett av de roligaste och tacksammaste projekten man kan göra som husägare.

Bygga trädäck

Att tänka på vid byggandet av trädäcket

Det fina med trädäck är att det skapar en helt ny miljö i direkt anslutning till huset. Trädäcket är det perfekta hemmet för utemöblerna och grillen, för att inte tala om alla härliga sommarkvällar man kan spendera där.

Det är inte speciellt svårt att tillverka ett trädäck. Faktum är att det är just trädäck de flesta personer utan tidigare erfarenhet ger sig på. De flesta lyckas dessutom väldigt bra. En av de viktigaste anledningarna till att de lyckas är verktygen. Det gäller att ha bra verktyg som skruvdragare och cirkelsåg.

Men givetvis finns det, precis som med alla projekt, en del saker man bör veta och tänka på innan man drar igång. En bra planering leder ofta till ett bättre slutresultat.

Tänk igenom hur du vill använda trädäcket

Äger ni redan utemöbler eller en grill så fundera på hur ni brukar ta er till dessa. Vilken är den mest naturliga vägen att gå? Trädäcket skall helst byggas i anslutning till en altandörr så det är enkelt och naturligt att ta sig från exempelvis köket till grillen.

Som svensk vill man gärna ta vara på eftermiddagens alla soltimmar, så du bör, om möjligt, bygga altanen i sydväst-, söder- eller västerläge. Det absolut bästa är naturligtvis om du kan bygga trädäcket så du kan anpassa dig efter solens rörelse under dagen.

Förbered dig för oplanerad användning

Som det är just nu kanske du bara anser att du behöver plats och utrymme för det som redan finns, kanske ett bord med några stolar och en grill. Försök blicka några år framåt. Är du en person som gillar att ta på dig olika projekt finns det en risk att du kanske kommer upp med fler idéer allt eftersom.

När det väl är färdigbyggt kanske det plötsligt känns självklart att det behövs en murad grill, jacuzzi eller kanske bara ett vindskydd på trädäcket. Då är det väldigt bra om det finns utrymme för detta.

En jacuzzi väger ganska mycket och behöver bättre stöd. En enkel och snygg lösning, när det gäller just jacuzzis är att ställa dem direkt på marken och bygga trädäcket runt omkring.

Detta behöver du för att snickra ett trädäck

Det finns generellt fyra huvudkategorier som du bör planera innan du sätter igång med bygget. Alla är dessutom lika viktiga så det går inte att ta några genvägar. Dessa fyra kategorier är:

  • Grunden
  • Stommen
  • Materialet
  • Utrustning och verktyg

Grund

Beroende på vilken typ av grund du skall bygga på kräver trädäcket olika typer av fundament.

Detta är den enklaste av grunderna eftersom det redan finns en grund. Det enda som behöver göras är att lägga stenplattor som stöd för stommen. Det finns plastklossar som är speciellt till för att justera höjden så den blir jämn.

Om du skall lägga trädäcket på en gräsmatta krävs det lite mer planering än på en befintlig plats, men det är inte heller speciellt svårt.

När det gäller betonggrunder så är det viktigt att man först har jämnat marken. Detta kräver en hel del planering och det är ofta bättre att hyra in hantverkare om du inte har erfarenhet.

Det bästa sättet att bygga ett trädäck runt en pool är om man gör det samtidigt som man bygger poolen. Då kan de stötta upp varandra. Trädäcket kan till och med fästas in i poolen om det går, då får man två konstruktioner som samverkar. Det kan vara svårt att sätta plintar nära en pool, då det kan öka risken, vid både packning och paddning, att poolen skadas. Tål poolen att du fäster in altanen behöver du inte ha plintarna så nära poolen.

Får man bygga ett trädäck utan bygglov?

Både ja och nej, trots att regeringen tog ett beslut 2019 om att slopa bygglovsplikten för altaner, som har gjort det mycket enklare börja bygga, så finns det fortfarande ganska strama riktlinjer och regler. Varje bygge är individuellt och vad som gäller för just dig beror på hur trädäcket skall placeras och utformas. Då ett trädäck kan påverka insynen, grannarna och helhetsintrycket för hur huset uppfattas, kan du behöva ansöka om bygglov. Beroende på om du dessutom vill ha olika tillval kan det ha stor inverkan på hur du skall förhålla dig till reglerna. Vill du glasa in ditt trädäck måste du ansöka om bygglov.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att bygga trädäck här på Hus.se.

Bygga trädäck

"Jag skall bygga ett trädäck med grundmåtten 8x5m till ett vinkelhus. I den öppna delen av trädäcket ut mot trädgården vill jag ha ett bågformat utseende i stället för den räta vinkeln. Båglängden är ca 6 meter i en 90 graders vinkel med radie ca 4 meter. Finns det några tips om hur jag ska göra den så kallade kjolen till trädäcket. Jag vill använda hela brädor i bågen och funderar på hur man formar virket."
Mvh Olal

"Hej Olal,
Bara så att jag är med på vad du menar, vill du böja träet i bågen?"
Mvh Henkan

"Ja, det tänkte jag mig. Jag har letat i andra forum och förr använde man sig av plank som legat i vatten i kombination med värme på något sätt."
Mvh Olal

"Det finns en teknik som heter basning
Enklast är att spika/skruva ihop fyra brädor/plankor av lagom längd för träet som skall basas, förslut ena änden och ha ett löst lock i andra.
Sedan behöver du en förbindelse med ett kärl som du har vatten i och som du eldar under. Funkar bra med trä i förbindelsen likväl som i locket över kärlet.

Ca 1 timme/tum virke är en tumregel när du ångbasar."
Mvh Byggaren

"Lite bra tips från Beijjer Bygg om att bygga altan/ trädäck:

Trädäckets placering i anslutning till huset brukar vara given. Var uterummet placeras beror på en kombination av flera faktorer. Solfaktorn är viktig – övervägande morgonsol, middagssol eller kvällssol. Ett ta hänsyn till. För den unga familjen är ett barnvänligt uterum en självklarhet. Fundera redan från börjalternativ är två uterum i olika väderstreck. Eftersom uterummet är en utvidgning av husets vistelseyta ska man tänka på att kommunikationen inne–ute fungerar bra. Vindskydd och insynsskydd är faktorer att också an på hur en eventuell framtida tillbyggnad ska göras. Det kan gälla en utbyggnad i vinkel eller en del under tak. En altan direkt på mark bygger man om husgrunden är låg och marken är något så när plan intill huset. För att bygga ett trädäck på mark utan tak behövs inte bygglov.
Tänk dock på, att om planer finns på att senare bygga väggar och tak, så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 12 m2 och om man kommer närmare tomtgräns än 4,5 m."
Mvh Byggaren

"Ja så har jag byggt..busenkelt!"
Mvh Exxet

"Vivilla har också bra tips:

När du planerar trädäcket, bygg inte för stort och ödsligt. Tänk efter när och hur du kommer att använda det och hur det ser ut under kalla halvåret, när det inte används. För möblering med utemöbler behövs cirka 3x3 meter plus gångyta.

Normalt behövs inte bygglov för att bygga ett trädäck. Det är först när konstruktionen hamnar en halv meter eller mer ovanför markytan som däcket räknas som byggd area, och bygglov erfordras - och ett räcke! Räcket kan vara 90 cm högt, om däcket inte är alltför högt över marken. Då bör det göras 1,1 meter högt och konstruerat så at det inte är möjligt för barn att klättra på eller genom."
Mvh Byggarebob

"Viktigt att tänka på är om du får en trapp upp till altanen mer än tre steg ska de finnas handledare, om fallhöjden är mer än 50cm ska det finnas räcke, är fallhöjden 2m och över ska räcket vara 110cm högt och barnsäkert, vilket innebär att de så populära krys räckena inte är tillåtna, vill man ha ett sådant räcke, kompletteras med ex krossäker plast eller krossäkert glas på in sidan. Barn får inte ramla igenom eller fastna mellan räckets spjälor.
Leif"
Mvh leifjuno


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Den totala kostnaden beror i första hand på var trädäcket skall placeras, hur stort det skall vara och om man bygger det själv eller inte. Ett trädäck på 100 kvadratmeter kostar någonstans runt 90 000 kr inklusive ROT-avdraget.
  • Den vanligaste storleken är 22x95 mm, 28x120 mm och 34x145 mm. Den första storleken är lite billigare men kan orsaka mer arbete, dessutom ökar risken för att trädäcket kan bli svajigt.
  • Det bästa är om det redan finns en grund sedan tidigare. Då slipper du jämna ut marken och det räcker oftast med att lägga på makadam eller grus för att få det jämt.