Torka dina kläder i det bästa torkskåpet 2024


Letar du efter ett nytt torkskåp? Då är det här en guide för dig! Vi ger handfasta tips på vad du ska tänka på när du ska köpa ett torkskåp och presenterar de bästa modellerna just nu.

Bäst i test
Cylinda
TS 2190 ECO
Känner av när kläderna är torra och sparar energi.
Bästa premium
Nimo
Eco Dryer 2.0 HP
Torka dina kläder snabbt, enkelt och energisnålt.
Bästa stora
Nimo
Torkskåp Easy Dryer
Ett perfekt skåp för den stora familjen.
Bra val
Electrolux
DC3500TW
Torkar din textil effektivt och skonsamt.
Bäst i test
Bäst i test

TS 2190 ECO

Känner av när kläderna är torra och sparar energi.

TS 2190 ECO

Känner av när kläderna är torra och sparar energi.

Produktegenskaper

 • 5 kg torkkapacitet
 • Automatisk avstängning
 • Energisparande
 • Lakan och badhandukar får plats utan problem

Produktöversikt

Med det här torkskåpet från cylinda kan du torka skor, jackor, kläder, badlakan.. kort sagt det mesta som du inte vill eller kan torka i torktumlaren. Dessutom känner det av när tvätten är torr och stänger då av sig automatiskt, vilket sparar mycket energi jämfört med ett timerstyrt torkskåp. 

Torkskåpet är rymligt och du får plats med mycket textil på en gång, det har 3 utdragbara hängare samt 3 skenor i dörren vilket gör det lätt att ta ut och hänga upp kläderna. 

Se priser på TS 2190 ECO


Bästa premium
Bästa premium

Eco Dryer 2.0 HP

Torka dina kläder snabbt, enkelt och energisnålt.

Eco Dryer 2.0 HP

Torka dina kläder snabbt, enkelt och energisnålt.

Produktegenskaper

 • Mycket tyst
 • Energisnål
 • Spara 65 procent av energin mot användning av vanligt torkskåp
 • Snabbtorkande

Produktöversikt

Med det här torkskåpet från Nimo torkar du dina kläder både snabbt och energisnålt. Med sina 52 db(A) är det nästan lika tyst som ett kylskåp. Dessutom sparar du hela 65% av energin som krävs för ett vanligt torkskåp att utföra samma arbete.

Skåpet har en vanlig elanslutning som du enkelt och utan krångel kan koppla in i vilket rum som helst. Det har även tre uppfällbara rader där du kan hänga kläder eller annan textil, samt en vanthängare på dörrens sida. 

Se priser på Eco Dryer 2.0 HP


Bästa stora
Bästa stora

Torkskåp Easy Dryer

Ett perfekt skåp för den stora familjen.

Torkskåp Easy Dryer

Ett perfekt skåp för den stora familjen.

Produktegenskaper

 • Hög golvmodell
 • 6 kg torkkapacitet
 • Timerfunktion med justerbar effektnivå och torktid
 • 3 rader uppfällbara hängare
 • 3 dörrhängare
 • Justerbara fötter

Produktöversikt

Det här torkskåpet i golvmodell passar den stora familjen, då det är högt och rymligt och har en torkkapacitet på hela 6 kg. Det har ett överhettningskydd så att du kan känna dig trygg, samt en timerfunktion som du ställer in med två vred, där du väljer torktid och effekt. 


Bra val
Bra val

DC3500TW

Torkar din textil effektivt och skonsamt.

DC3500TW

Torkar din textil effektivt och skonsamt.

Produktegenskaper

 • Kapacitet på 4 kg kläder/textil
 • Kontrollerbar temperatur
 • Effektiv och skonsam

Produktöversikt

Det här torkskåpet från electrolux kan torka upp till 4 kg textil åt gången. Det är effektivt och torkar skonsamt både kläder, handdukar och sängkläder. Det är en frånluftsmodell vilket innebär att den varma luften slussas ut genom en slang. Detta kräver dock att det är möjligt att installera en frånluftsslang. 


Torkskåp

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden idag. Till skillnad från de gamla modellerna kan du som konsument välja och vraka bland varianter med en rad olika funktioner. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga för att hitta rätt produkt för dig, börja med att läsa igenom vanliga frågor och svar längre ner.

Hitta bästa torkskåpet

För att hitta den bästa produkten för dig är det bra om du börjar med att undersöka några olika saker. Som konsument kan det vara bra att exempelvis ta reda på om du har en ventilationskanal eller inte innan du slår till. Andra aspekter att ta ställning till är exempelvis om du vill ha en produkt med eller utan värmepump samt om du vill att produkten ska ånga dina kläder också.

Om du inte har en ventilationskanal ska du satsa på att välja en variant som har en inbyggd uppfångare för kondens. På det sättet behöver du inte ansluta produkten till en extern ventilationskanal. Vattnet från dina kläder samlas upp i en behållare som du sedan enkelt kan tömma själv.

Vissa produkter som hanterar kondensen med hjälp av en inbyggd behållare kommer dessutom med en inbyggd värmepump. Den här varianten passar extra bra för dig som är miljömedveten eftersom den här tekniken bygger på att produkten återanvänder den varma luften varje gång du använder den. På det sättet drar den här modellen betydligt mindre energi än motsvarande modell utan värmepump. Den här varianten kräver inte heller att du har en ventilationskanal.

Om du är osäker på om du har en ventilationskanal eller inte kan du ta reda på det med ett enkelt test.

Torkskåp räddar miljön

Det finns många fördelar med att använda dig av torkskåp som metod för att torka dina kläder. Inte nog med att du kan välja en modell som är miljömedveten, du kan dessutom hitta varianter på marknaden som både torkar dina kläder samtidigt som produkten gör dem helt skrynkelfria.

På det sättet bidrar produkterna både till att spara på miljön samt bespara dig tid och pengar. Som om det inte skulle vara nog finns det en hel del andra fördelar med att använda dig av ett torkskåp.

Här kommer några av fördelarna:

 • Det är extremt skonsamt för dina kläder. Att använda dig av ett torkskåp ökar livslängden på dina kläder markant till skillnad från om du exempelvis torktumlar dina kläder ofta. Till skillnad från en torktumlare så kan dina kläder hänga fritt, vilket är en bidragande orsak till att dina kläder inte slits lika snabbt.
 • Du slipper vänta på att dina kläder ska torka. Genom att använda dig av en produkt med värmepump så torkar dina kläder betydligt snabbare än om du bara hänger upp dem. Du behöver inte nödvändigtvis använda dig av en variant med värmepump heller. De allra flesta modellerna på marknaden ser till att dina kläder torkar snabbt och effektivt.
 • Det finns många modeller att välja på. Det ökar dina chanser att hitta just rätt modell för dig. Dessutom är de billigare modellerna inte nödvändigtvis sämre än de dyrare. Det handlar snarare om att du ska hitta rätt modell som motsvarar just dina behov.
 • Du behöver inte välja den största produkten för att dra nytta av alla fördelar. Det finns modeller som är mer kompakta om du exempelvis har en mindre tvättstuga eller annat våtutrymme. Dessutom kan du välja att använda dig av två olika modeller om du har ett större utrymme eller om du har en stor familj. Exempelvis en modell med ånga och en utan.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Ja, det gör det. Det finns modeller som har en inbyggd kondensator som enkelt samlar upp kondensen istället. Det gör att produkten inte släpper ut vare sig vatten eller luft.
 • Nej, inte om du använder dig av en modell som har ett inbyggt system med ånga. Den här varianten gör nämligen dina kläder helt skrynkelfria samtidigt som den torkar dem skonsamt. På det sättet kan du spara ännu mer tid genom att låta produkten göra båda jobben åt dig.
 • Det här varierar från olika lägenheter. I vissa bostadsrätter får du lov att installera en egen mindre variant. Däremot är det viktigt att alltid dubbelkolla med styrelsen för din bostadsrättsförening innan du införskaffar produkten. Om styrelsen också är osäker på vad som gäller för dig så kan du kontakta den riksorganisation som din bostadsrättsförening tillhör.
 • Hem
 • Vitvaror
 • Torka dina kläder i det bästa torkskåpet 2024