Bästa tigersågarna på marknaden 2024


En bra tigersåg är ett måste i hemmafixarens verktygsarsenal. Med den sågar du igenom hårda material, kommer åt i svåråtkomliga utrymmen och utför rivningsarbeten. Vi har tagit fram de tigersågar som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en online och därför slipper springa omkring i butiker.

tigersåg bäst i test

Hur fungerar en tigersåg?

En tigersåg fungerar lite som en sticksåg, men är kraftfullare och ser lite annorlunda ut. Precis som en sticksåg har en tigersåg ett blad som går fram och tillbaka. Skillnaden här är att bladet är mycket större och sitter i framändan av enheten. Det gör att tigersågen är mycket kraftfullare och dessutom lättare att komma åt med.

En av de stora fördelarna med en tigersåg är just kraften. Med den kan du med lätthet riva en vägg utan att behöva oroa dig för spikar eftersom sågen enkelt kapar dem. Man skulle kunna säga att medan sticksågen är mer utformad för finlir så klarar en tigersåg även de tuffare uppgifterna.

Tigersågens fördelar

  • Enkel att komma åt med på svåråtkomliga utrymmen på grund av designen.
  • Kraftfull.
  • Klarar att kapa hårdare material såsom spik, skruv och lättbetong.
  • Det långa bladet gör det möjligt att komma igenom även tjockare material.

Olika arbetsuppgifter där tigersågen är oumbärlig

Tigersågen är ett mångsidigt verktyg som går att använda på flera olika sätt. Här listar vi några tillfällen där den här typen av såg är en utmärkt medhjälpare i arbetet:

Rivningsarbeten
Med en såg av den här modellen tar du dig igenom allt från hårt trä till lättbetong och gips. Det gör att den är utmärkt att använda när det är dags att riva något. Du behöver heller inte oroa dig för att spikar ska hindra framfarten. Med rätt blad sågar du dig nämligen enkelt igenom dem med.

Beskärning av träd
Det första man tänker på när sågar av modellen tiger nämns är kanske inte trädgårdsarbete, men faktum är att de är utmärkta att använda när det är dags att beskära träd. Sågens design med långt blad gör det nämligen enkelt att komma åt de mest oåtkomliga grenar.

Fönster- och dörrbyte
När det är dags att byta fönster eller dörrar kommer du enkelt åt att såga av karmskruvar genom att sticka in den smala sågen mellan karm och vägg. Se bara till att du använder ett sågblad för metall när du utför uppgiften.

Så väljer du rätt tigersåg

Vi har genom grundliga test tagit fram de sågar som är de absolut bästa. Det är dock viktigt att du tänker på vilka behov du har när du väljer modell. Ställ dig därför dessa frågor:

Batteri- eller nätdriven?
Både den nätdrivna och den batteridrivna sågen har sina fördelar. Det gäller bara för dig att ta reda på vilka av dessa fördelar som kommer till mest nytta för dig.
Den batteridrivna sågen kan du arbeta överallt med, något som är bra om du till exempel vill beskära träd eller arbeta på andra ställen där du inte har tillgång till el. Den behöver dock laddas för att den ska fungera, något som kan vara ett hindrande moment i arbetet.

Väljer du istället en nätdriven variant får du en stabil såg som går att sätta igång när helst du önskar det. Sladden kan dock utgöra ett hinder i arbetet. Vet du med dig att du kommer att arbeta på ställen där du kommer att ha tillgång till el är en eldriven variant ett bra val.

Behövs det verktyg för bladbyte?
På äldre modeller är det ganska vanligt att du behöver använda dig av ett verktyg för att kunna byta blad, något som kan upplevas som hindrande i arbetet. Var därför noga med att välja en modell som erbjuder ett enkelt bladbyte. Det är extra viktigt om du vet med dig att du kommer att arbeta mycket i olika material.

Behöver du belysning?
En av tigersågens stora fördelar är att den går att arbeta med där det är svårt att komma åt, men svåråtkomliga platser har en tendens att vara mörka. Därför kan det vara bra att välja en såg som har inbyggd belysning. Många modeller är utrustade med den här smarta funktionen, något som gör att du enkelt hittar en såg med belysning som passar dig.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • En tigersåg används främst vid rivningsarbeten, men också när du behöver såga på platser som är svåra att komma åt. Sågen kan även vara ett bra hjälpmedel vid dörr- och fönsterbyte samt när du ska beskära träd.
  • Välj en batteridriven variant om du vill kunna arbeta var som helst, även på platser som saknar el. Kommer du att ha tillgång till el så är en nätdriven såg ett bra val.
  • Vi har tagit fram de absolut bästa sågarna på marknaden så att du enkelt kan hitta en riktigt bra modell online.